IZDAJA! POLICAJCI OBUČAVALI BELIVUKA I MILJKOVIĆA: Ovo su metode komunikacije TAJNIH SLUŽBI, a evo šta znači KONTRAPRATNJA!
Foto: MUP

MUP i tajne službe!

IZDAJA! POLICAJCI OBUČAVALI BELIVUKA I MILJKOVIĆA: Ovo su metode komunikacije TAJNIH SLUŽBI, a evo šta znači KONTRAPRATNJA!

Crna Hronika -

Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću pomagao je neko veoma stručan, znali su kako da se ponašaju i planiraju složene operacije i u to smo se uverili na snimku u kom su se dogovarali o likvidaciji Lazara Vukićevića, kaže Boža Spasić, bivši operativac Državne bezbednosti

Veljko Belivuk i Marko Miljković komunicirali su međusobno putem specijalnih telefona koristeći službene izraze, a na osnovu njihovog razgovora može se zaključiti da ih je obučavao i navodio profesionalac iz MUP ili tajnih službi - kaže za Kurir Boža Spasić, bivši operativac Državne bezbednosti, o načinu rada uhapšenih vođa zloglasnog klana koji se sumnjiči za brojne otmice, mučenja ljudi, brutalna ubistva, sečenje tela žrtava na delove koji su završavali u mašini za mlevenje mesa.

Na audio-snimku koji je nedavno objavljen vođe ove kriminalne organizacije dogovarale su se o ubistvu Lazara Vukićevića. Na snimku se čuje kako Belivuk, poznat i kao Velja Nevolja, i Miljković sa saradnicima do detalja razrađuju plan kako da namame Vukićevića u vikendicu u Ritopeku u kojoj je potom zverski mučen i ubijen.

Hronologija

  • Optužnica u petak
  • Istraga se vodi protiv 31 okrivljenog pripadnika klana Beluvuk-Miljković
  • Nakon 5. februara, kad su članovi klana uhapšeni, proširena je u još šest navrata protiv istih ili novih lica
  • Njeni pripadnici se terete za zločinačko udruživanje, pet teških ubistava, trgovinu drogom, trgovinu oružjem i otmicu i silovanje
  • Optužnica protiv ovog klan biće podignuta u petak, najavio je tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić

Ozbiljna logistika

Spasić objašnjava da ovi razgovori pokazuju da su Belivuk i Miljković koristili terminologiju specifičnu za profesionalce i da su vodili računa o svakom detalju.

- Očigledno je da je Belivuka i Miljkovića neko veoma stručan obučavao kako da se ponašaju i da komuniciraju prilikom veoma složene operacije. Slušajući ovaj snimak, kao da sam slušao komunikaciju neke policijske patrole. Čak se u pauzama komunikacije čuo neki klik, očigledno je da su bili opremljeni posebnim uređajima za komunikaciju.

- Sve je do detalja razrađeno, a u cilju dovođenja u tu vikendicu žrtava koje nisu ni slutile šta ih čeka. Oni, recimo, pominju izraz kontrapratnja, koji se koristi u policiji i tajnim službama. Ovde se govori o tzv. duploj kontrapratnji, a to znači da idu vozila iza i ispred automobila, u kojoj članovi klana obavljaju neki zadatak. Inače, ovaj metod retko koristi čak i BIA! U tom slučaju ne može niko ni da priđe „štićenom“ vozilu jer je pokriven, odnosno blokiran sa svih strana, i to baš nije lako da se izvede. Potrebne su ozbiljna logistika i priprema - priča Spasić i dodaje:

- Posebno je zanimljiva njihova komunikacija. Izgovaraju kratke i jasne rečenice. Takođe su i tačno precizirane satnice, to jest vreme, ali i tačno mesto, adrese i navigacija kad treba i gde da se ide po žrtvu i kojim kolima. Sve je do tančina bilo razrađeno i organizovano, s rezervnim planovima. Imali su i šifrovana imena kojima su nazivali jedan drugog.

snimak razgovora, Veljko Belivuk
foto: Kurir

Užasan kraj škaljarca

Marko R., zvani „Kapetan“, udaran lopatom po glavi

„Škaljarac“ Marko R. nalazi se na fotografiji zagrljen s Markom Miljkovićem. On je poznat pod nadimkom Mile Kapetan. Ova slika je prikazana u emisiji u kojoj je gostovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

intervju sa Aleksandrom Vučićem, Belivukov klan, Marko Miljković
foto: Printscreen

- Na slici je Marko Miljković sa „škaljarcem“, koji je mamio žrtve. Taj „škaljarac“ je morao da se ponaša normalno i da navlači svoje da kao dođu da likvidiraju Belivuka. On je pod kontrolom preko Skaja slao poruke Šarcu i Vukićeviću. Navukli su ih da dođu, a onda slede najjezivija mučenja i likvidacija. Belivuk i Miljković nisu prisustvovali tim likvidacijama. Oni su naređivali i tražili za ovog momka najteže mučenje. Preminuo je od udarca lopatom u glavu - rekao je Vučić.

Nadimak Kapetan čuje se i u snimku u kom se priprema otmica i ubistvo Lazara Vukićevića.

Treći čovek

Naš sagovornik kaže da su sve vreme Belivuk i Miljković bili ubeđeni da su potpuno zaštićeni i tako je i izgledala komunikacija sa ostalim članovima klana:

- Nisu imali nimalo straha. Verovali su da su zaštićeni, da im niko ne može ništa. Zato su pominjali imena saradnika i žrtava, izraze „vodi ga direktno u klanicu“, kao i adrese mesta i vozila kojima treba da se pokupe ljudi koje bi kasnije mučili i ubijali.

Spasić još jednom naglašava da su za ovakve operacije sigurno imali pomoć nekog bivšeg ili sadašnjeg pripadnika MUP ili bezbednosnih struktura:

- Pokazali su dobru obučenost i organizaciju. Nije nemoguće da su im u toku tih akcija direktno pomagali stručnjaci, da su imali i „trećeg“ čoveka koji im je bio logistika ukoliko nešto ne krene po planu.

Podsetimo, navijač Crvene zvezde Lazar Vukićević nestao je prošle godine 16. oktobra. Poslednji put je lociran na Banovom brdu, od kada mu se gubi svaki trag.

Strašne metode

Delovi tela u kadi kao potpis meksičkih klanova

Objavljivanje fotografije isečenih delova tela jedne od žrtava klana Belivuk-Miljković u kadi u vikendici u Ritopeku pokazuje kakvim su se sve jezivim metodama mučenja služili.

intervju sa Aleksandrom Vučićem, Mafijaška Ubistva
foto: Printscreen

- Sve ovo liči na potpise meksičke i kolumbijske mafije kad su takođe mučili, ubijali pa sekli tela žrtava. Takođe je strašna i fotografija na kojoj žrtva sa podlivima sedi na stolici, a preko nje je šipka. Belivukovi vojnici su polumrtve žrtve silovali cevima, šrafcigerima, dugačkim štapovima... To su zaista jezivi prizori - kaže Boža Spasić.

Bacali kese s mesom u Dunav

Morbidna poruka: Ovaj je „isplivao“

Ovde je još strašnije što su delovi tela žrtava završavali u mašinama za mlevenje mesa. Njih su stavljali u kese, pa iz vikendice nosili na Dunav u blizini Ritopeka i bacali u reku. Dešavalo se da se kese s ljudskim mesom vrate na površinu. Onda bi oni u svojoj komunikaciji nastavljali sa iživljavanjem i govorili da je taj „isplivao“, pa su ga ponovo zaranjali u vodu. Očekivali su da će se ostaci raspasti i da će ih pojesti ribe - priča Spasić.

stampano izdanje 26.07.2021.
foto: Kurir

DANAS NE PROPUSTITE POKLON U KURIRU! Svaki čitalac dobija USB kabl

Danas ćete uz dnevne novine Kurir dobiti na poklon USB kabl.

Sa jedne strane se nalazi standardni ulaz USB tip A, a s druge USB Micro B.

Možete ga koristiti za punjenje električnih uređaja kao što su mobilni telefon ili tablet, kao i za prenos podataka s računara na neki od ovih uređaja.

dodatak
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track