MONSTRUMI SU ŽIVELI U "SVOM FILMU": Velja Nevolja i Marko Miljković dali sebi nadimke po likovima iz kinematografije
Foto: MUP, Printscreen

ludilo

MONSTRUMI SU ŽIVELI U "SVOM FILMU": Velja Nevolja i Marko Miljković dali sebi nadimke po likovima iz kinematografije

Crna Hronika -

Znate li ko je Soprano i ko je Kratos? Ne, to nisu likovi iz popularne TV serije o mafijaškoj porodici, ni grčka personifikacija grube sile i snage, vezane za rat i lik iz kompjuterske igrice. To su Veljko Belivuk i Marko Miljković, makar u svojim glavama. Upravo te nadimke su sami sebi dali u šifrovanim razgovorima preko kriptovanih skaj telefona.

Iz toga se da zaključiti da je Belivuk sebe doživljavao kao kriminalnog bosa i boga, a Miljkovića kao mitološko biće, koje bespogovorno sluša vrhovnog vođu - Zevsa. U ovoj hijerarhiji, sasvim je moguće, idući ovom logikom, da su za njega Belivuk i Radoje Zvicer predstavljali autoritet i šefove.

U snimku, koji su mediji objavili prošle sedmice, na kojem se čuje namamljivanja Lazara Vukićevića da dođe na određeno mesto kako bi ga oteli i ubili, izgovorena su oba nadimka - i Soprano i Kratos. Pored toga, pojavljuje se i šifrovano ime "Vepar", ali to koristi, navodno, Vukićević u, takođe, zaštićenoj komunikaciji preko "Skaja", sa "škaljarcem" Miletom Kapetanom (Milan R. iz Bara). Oni tako oslovljavaju Veljka Belivuka.

Iz cele komunikacije vidi se da je Mile Kapetan namestio Lazara Vukićevića tvrdeći mu da je Vepar otet i da ode na određenu adresu na kojoj ga drže vezanog - objašnjava naš sagovornik iz istrage. - Na šestominutnom snimku čuje se i da je neko od pripadnika Belivukove grupe na vezi sa Papićem iz policije, sa kojim, takođe, razgovara preko "Skaja", i da mu ovaj prenosi da se po MUP "već priča da je Soprano otet".

Veljko Belivuk, Velja Nevolja, Marko Miljković
foto: Dado Đilas, Zorana Jevtić

U ovom trenutku je izvesno da su Lazar Vukićević, ali i Mile Kapetan ubijeni. Ovaj "škaljarac" likvidiran je pošto je poslužio "svrsi", a to je da namami konkurente "kavačkog klana". NJegova sudbina u ovom trenutku vezuje se direktno za Radoja Zvicera, navodnog vođu "kavčana".

- Uloga Milana R. kada je reč o dvostrkoj likvidaciji na Krfu, kada su ubijeni Alan Kožar i Damir Hadžić, još se ispituje, ali je izvesno da je on dao lokaciju "kavčanima", koji su obojicu usmrtili po povratku sa plaže. - Osim Mileta Kapetana, u nameštanju dvojice bliskih "škaljarcima", učestvovao je i S. L., koji se vodi kao nestao.

Svim ovim saznanjima, ali i brojnim dokazima, raspolaže srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje sa policijom i BIA radi na ovom slučaju. Za nekoliko dana očekuje se i podizanje optužnice na kojoj je 31 ime. U međuvremenu, javnost je šokirana brutalnim fotografijama mučenja i sakaćenja žrtava, koje su pripadnici grupe razmenjivali preko "Skaja".

Belivuk i Miljković ostali su nemi na fotografije njihovih zverstava i odlučili su da napadnu one koji su naredili udar na mafiju. Po savetu konsiljera, počeli su u svoju krvavu baruštinu da uvlače najviše državne rukovodioce.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je u ponedeljak da okrivljeni imaju pravo da se brane lažima i da je to očekivano, ali da iznenađuje ponašanje medija i opozicije koji te laži, kako kaže, prenose kao istinu, koja je dokazana i iskaze Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koriste u političkim obračunima. Vulin je naveo da u tom političkom kontekstu plasiranih laži smetaju samo dva čoveka, predsednik Aleksandar Vučić i ministar policije Aleksandar Vulin, koje treba eliminisati.

"Odbrana Belivuka i Miljkovića je deo unapred pripremljenog scenarija, po kome se svi članovi grupe brane ćutanjem, sem njih dvojice, koji treba da diskredituju Vučića i mene i da nas lažima ucene, što je nemoguće - poručio je prvi čovek MUP Srbije. - Zadatak Miljkovića bio je da se nadoveže na odbranu Belivuka, ali da je on nakon što su mu predočene monstruozne fotografije, koje nije očekivao da istražni organi poseduju, zaboravio šta treba da kaže", pa se u lažima zaneo.

Aleksandar Vulin
foto: Nemanja Nikolić

Vulin je naglasio da je predsednik Vučić poveo borbu protiv mafije i da bez njega te borbe ne bi bilo:

- Da bi se ova grupa pohapsila i osigurali dokazi, trebalo je mobilisati MUP, BIA, uz apsolutnu podršku Tužilaštva za organizovani kriminal. To može da obezbedi samo neko ko ima apsolutni autoritet u državnim strukturama. Vučić je sve to okupio i organizovao - naveo je Vulin.

Advokatska komora Srbije zatražila je od direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejana Carevića da preispita sve okolnosti pod kojima je nastao snimak poverljivog razgovora između advokata Dejana Lazarevića i njegovih klijenata Belivuka i Miljkovića.

Mnogi, međutim, zaboravljaju da je u pritvorskoj ćeliji Marka Miljkovića, u Centralom zatvoru, policija sredinom aprila pronašla mobilni telefon! Sumnja se da su preko njega Miljković i Belivuk komunicirali sa pripadnicima grupe, koji su još na slobodi, davali im instrukcije šta treba da sklone, koje dokaze da uklone, ali i kome da priprete da "stisne jezik za zube". Taj telefon je poslat na veštačenje da se utvrdi sa kim su sve komunicirali.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track