Najnovije vesti

PRESUDA ZA UBISTVO NA BANOVOM BRDU: Čaba Der osuđen na 40 godina zatvora
Foto: Privatna arhiva

viši sud

PRESUDA ZA UBISTVO NA BANOVOM BRDU: Čaba Der osuđen na 40 godina zatvora

Crna Hronika
12:30h

Viši sud u Beogradu osudio je danas Čabu Dera na 40 godina zatvora zbog podmuklog ubistva Nebojše Markovića u beogradskom naselju Banovo Brdo 5. januara 2019. godine, a Alana Ciglera na četiri godine zatvora jer mu je pomogao da pobegne nakon ubistva.

Deru je presuda izrečena u odsustvu jer je u pritvoru u Budimpešti gde se protiv njega vodi postupak za dva ubistva 2018. godine dok je Cigler u Beogradu u pritvoru koji mu je sud danas produžio do upućivanja na izvršenje kazne.

SNIMAK STRAVIČNOG UBISTVA MOŽETE VIDETI OVDE

Der je osuđen kao neposredni izvršilac teškog ubistva na podmukao način, a Cigler jer mu je pomogao nakon izvršenja krivičnog dela da pobegne odvozeći ga za mesta ubistva "puntom".

Sud je zaključio da Cigler nije bio svestan niti je znao da Der planira da ubije Markovića već je mislio da eventualno želi da ga zaplaši da bi mu navodno vratio neki dug.

Ovo je prvostepena presuda na koju i odbrana i tuzilaštvo imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Der je priznao ubistvo u izjavi istražnim organima prilikom saslušanja u mađarskom pritvoru dok je Cigler delimično priznao odnosno potvrdio je da ga je vozio kolima na Banovo Brdo, ali je osporavao da je znao da će ubiti Markovića.

Jedan list je objavio ovu Derovu izjavu u kojoj je naveo da je Markovića ubio kako bi predupredio da on sam bude ubijen. Navodno je saznao da je Marković bio zadužen da preda novac plaćenom ubici za njegovu likvidaciju koja je prethodno već bila pokušana u Budimpešti.

Cigler tvrdi da ga je Der doveo u zabludu tražeći od njega samo prevoz do Subotice, da bi onda promenio plan, pa tražio da ga vozi i do Banovog Brda, gde je izvršio ubistvo i uvukao njega (Ciglera) u teško krivično delo. Ovo je potvrdio i Der u svom iskazu mađarskoj polciiji, izvinjavajući se Cigleru što mu je tražio da mu pravi društvo, a onda ga uvukao u teško krivično delo.

Banovo brdo, Nebojša Marković
foto: Printscreen Facebook

Zbog ubistva mađarskog biznismena i još jednog ubistva u Amsterdamu Der je u Budimpešti prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor.

Der je nakon bekstva iz Srbije uhapšen po poternici u Pragu početkom marta 2019. godine odakle je izručen Mađarskoj. Pre tri godine izašao iz zatvora gde je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Uhapšen je u Pragu 1. marta, a pored Srbije koja ga traži zbog ovog ubistva njegovo izručenje su tražile i Španija i Holandija i Mađarska kojoj je izručen 18. jula 2019. godine.

Tereti se za ubistva u pomenutim državama koje su tražile njegovo izručenje.

Cigler je uhapšen u Subotici nedugo posle ubistva Markovića. On je vozio automobil "punto" kojim se Der dovezen na mesto zločina i kojim su zajedno pobegli nakon likvidacije Markovića.

I on je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja