VELJINI KLALI I RANIJE, ALI I GAZILI I UBIJALI, OTIMALI: Ekipa Belivuka robijala zbog TEŠKIH DELA, on ih RASKRINKAO!
Foto: Kurir, MUP RS, Privatna Arhiva

VELJINI KLALI I RANIJE, ALI I GAZILI I UBIJALI, OTIMALI: Ekipa Belivuka robijala zbog TEŠKIH DELA, on ih RASKRINKAO!

Crna Hronika -

Optužnica je podignuta protiv 32 osobe, a pojedini nisu bili osuđivani, dok su neki robijali zbog daleko manje monstruoznih krivičnih dela

Većina pripadnika klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića pre hapšenja 4. februara policiji uglavnom nisu bili poznati po monstruoznim zločinima, već su hapšeni i osuđivani uglavnom zbog droge, nasilničkog ponašanja i oružja. Zloglasni klan razbijen je u februaru, a zasad se tereti za sedam surovih likvidacija, otmicu, silovanje i trgovinu drogom i oružjem. Optužnica je podignuta protiv 32 osobe, a pojedini pre ovoga nisu bili osuđivani.

Zločin u vozu

- Bojan Hrvatin, navijač Rada, koji se kandidovao za svedoka-saradnika, jedini je u prošlosti osuđivan za teško ubistvo. On je zaklao navijača Voždovca Bojana Majića 2005. u vozu. Praktično, jedini je vojnik koji je pre brutalnih ubistava u kući u Ritopeku počinio isto krivično delo - kaže izvor i dodaje da je Hrvatin pravosnažno osuđen na 15 godina robije, a iz zatvora je izašao ranije i to prošle godine.

Upravo u zatvoru, Hrvatin je upoznao Miloša Budimira, koji je učestvovao u svih pet likvidacija u Ritopeku.

- Braća Miloš i Marko Budimir su pre hapšenja zbog ubistava robijala zbog trgovine narkoticima - kaže izvor.

Nišlija Marko Andrić Kuzman, koji je optužen za učešće u ubistvu Milana Ljepoje, u javnosti se pominjao i 2007.

marko andrić kuzman
marko andrić kuzmanfoto: Privatna Arhiva

- Tada je hapšen zbog učestvovanja u otmici maloletnog košarkaša, sina niškog političara. Mladića je, kako se sumnjalo, sa još dvojicom oteo kod hale Čair, uvukao u auto, pa odvezao na brdo Vinik, gde su ga zlostavljali, tukli štanglom, sekli žiletom i gasili cigarete po njemu. Andrić je osuđen i zbog nelegalnog pištolja - podseća izvor.

Još jednom pripadniku klana se sudi za ubistvo, a reč je o Milovanu Tadiću, bivšem vereniku starlete Tijane Ajfon.

tijana ajfon i tadić bivši verenici
tijana ajfon i tadić bivši verenicifoto: Dragan Kadić, Kurir

- Apelacioni sud u Beogradu letos je ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda, kojom je Tadić bio osuđen na pet i po godina zatvora jer je u decembru 2015. Slobodanu Vukiću, gostu kluba "Tilt" u kom je bio obezbeđenje, naneo povredu od koje je kasnije preminuo. Apelacioni sud naložio je novo suđenje. Tadić je osuđivan i zbog prodaje kokaina, ali je presuda ukinuta - kaže izvor i dodaje da se najnovijom optužnicom Tadić tereti za otmicu i trgovinu narkoticima.

Demoliranje klubova

Optuženi članovi kriminalne grupe Boris Karapandžić i Aleksandar Vučeljić osuđivani su zbog demoliranja kafića nekadašnjeg vođe Alkatraza Aleksandra Vavića na Karaburmi 2013.

- Karapandžiću se sudi i za demoliranje kluba "Komitet" 2018, a tokom boravka u kućnom pritvoru sa nanogicom, on je u saobraćajnoj nesreći usmrtio pešaka, deku koji je pretrčavao auto-put u Beogradu. Za to nije gonjen, jer je utvrđeno da je pešak izazvao udes. Osuđivan je i zbog droge i oružja - kaže izvor.

Neosuđivani

Draganić i Lalić učestvovali u pet likvidacija

Na optuženičkoj klupi ranije se nikada nisu našli Srđan Lalić, Vlade Draganić, Vlado Georgiev i njegova supruga Slađana Sekulić, kao i još desetak drugih.

belivuk i lalić sa jednom od žrtava
belivuk i lalić sa jednom od žrtavafoto: Printscreen

- Zanimljivo je da Lalić, koji je maltene bio mozak brutalnih i dosad neviđenih mučenja, nema policijski dosije. Iz komunikacija članova klana, ali i pojedinih priznanja, ovaj IT stručnjak je gotovo sam smišljao kako da što više povredi žrtve, a poznata je i njegova nasmejana fotografija pred klanje jednog od otetih muškaraca. Draganić, u čijoj kući je bila takozvana klanica, takođe je učestvovao u svim ubistvima - podseća izvor.

Kriminolog

Agresivnost im je urođena

kriminolog dobrivoje radovanović
kriminolog dobrivoje radovanovićfoto: Beta

Kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da pojedini pripadnici klana u prošlosti nisu pokazivali agresivnost jer se nisu našli u situaciji koja bi to isprovocirala, a da su se sada stekli uslovi za takvo ponašanje.

- Oni imaju urođenu agresivnost koja je sada probuđena kod njih, pa je zato i nastala ovako brutalna situacija sa izuzetno teškim posledicama. Jednostavno, ranije nije bilo uslova da nešto što oni nose u sebi pokažu, a sada su aktivno učestvovali u nasilju. Dešava se da ljudi upravo u tim situacijama, kada im je prvi put, urade to punom snagom - objašnjava kriminolog.

Vođe monstruozne bande

Robijali kod kuće i uslovno

miljković i belivuk
miljković i belivukfoto: MUP

Veljko Belivuk i Marko Miljković u žižu javnosti dospeli su u januaru 2017, nakon što je na tramvajskim šinama u Beogradu ubijen karatista Vlastimir Milošević, kum Marka Miljkovića.

- Apelacioni sud u Beogradu u maju 2018. pravosnažno je oslobodio optužbi za pomaganje u ovom ubistvu Belivuka i Miljkovića, kao i Mirka Kojića. U optužnici je tada navedeno da je nepoznati ubica ispalio 10 hitaca iz "škorpiona" s prigušivačem na Miloševića. Miljkoviću i Kojiću stavljalo se na teret da su kupili automobil "mazdu 626", a Belivuku da je ukrao tablice s drugog automobila i stavio ih na "mazdu" - podseća izvor i ističe da je Belivuk ranije proveo godinu dana u kućnom pritvoru bez elektronskog nadzora zbog napada na obezbeđenje tadašnjeg direktora FK Partizan Miloša Vazuru.

Marko Miljković, pre ovog hapšenja, bio je osuđivan na uslovnu kaznu zatvora od osam meseci.

(Kurir.rs - Ekipa Kurira)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track