ŠOK OTKRIĆE, ŠARIĆEV BRAT PLAĆAO 200 EVRA DA MU PO ŽELJI GASE NANOGICU? Kretao se slobodno iako je 7 godina bio u KUĆNOM PRITVORU
Foto: Dado Đilas

novi detalji

ŠOK OTKRIĆE, ŠARIĆEV BRAT PLAĆAO 200 EVRA DA MU PO ŽELJI GASE NANOGICU? Kretao se slobodno iako je 7 godina bio u KUĆNOM PRITVORU

Crna Hronika -

Brat od tetke Darka Šarića Ž.V. formalno je u pritvoru koji mu je određen još 2014. godine, ali se zapravo proteklih sedam godina kretao kao slobodan čovek!

Sumnja se da mu je to omogućio M.I. (37) iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija koji mu je prema saznanjima Blica za mito od 200 evra po potrebi "isključivao" nanogicu. Njemu je 2014. godine, tokom postupka koji se vodi protiv okrivljenog Darka Šarića za organizovano krijumčarenje narkotika, određen kućni pritvor za čiju kontrolu je bio upravo zadužen poverenik Kancelarije za alternativne sankcije pri Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde M.I.

On je navodno razvio prijateljski odnos sa Ž.V. kojem se, kako navodi izvor blizak istrazi, iskreno divio. Šarićev rođak mu je za uslugu slobodnog kretanja odnosno isključivanja elektronskog nadzora prema nepotvrđenim informacijama redovno plaćao po 200 evra.

- Toliko su se sprijateljili da je M.I. služio Ž.V. praktično kao asistent i činio mu različite usluge poput novčanih uplata i sličnog - navodi izvor iz istrage.

Imajući u vidu da mu je omogućio slobodno kretanje došlo je do bezobzirnog izigravanja zakona jer je Ž.V. sedam godina pritvora proveo - na slobodi!

M.I. je uhapšen pre nedelju dana zbog zloupotrebe službenog položaja odnosno zbog primanja mita od osuđenika koji su izdržavali kaznu u kućnom pritvoru to jest nosili nanogicu. Na spisku kriminalaca kojima je omogućio da se slobodno šetaju je i Ž.V.

Ž.V. je od hapšenja u akciji "Balkanski ratnik" 2010. godine bio u pritvoru, a 2014. prebačen je u kućni pritvor sa nanogicom. On je u oktobru prošle godine pravosnažno osuđen zbog krijumčarenja kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Puštao i druge da se slobodno kreću

Podsetimo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu uhapsili su prošle nedelje M.I, odgovorno lice odeljenja pri Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, zbog postojanja sumnje da je učinio krivična dela primanje mita, zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem. Pored Ž.V. uhapšeni su i D. M. i G. Đ. koji se terete za krivično delo davanje mita.

M.I. je navodno omogućio i slobodu kretanja i drugim osuđenicima koji su mu povereni radi sprovođenja i kontrole mere kućnog zatvora na teritoriji koju pokriva nadležna kancelarija u Kragujevcu čime je direktno kršio presude i samim tim sprečio ostvarenje i svrhe kažnjavanja.

Takođe se tereti i da je prema jednoj koleginici posredovao da ne izvrši službenu radnju koju je bila dužna da izvrši u vremenu kad je bio odsutan.

Presudom je utvrđeno da je sa Šarićem i Goranom Sokovićem organizovao kriminalnu grupu za krijumčarenje 5,7 tona kokaina. U aprilu je odveden na izdržavanje zatvorske kazne od 14 godina, ali je već posle dva meseca vraćen u kućni pritvor pošto je presuda ukinuta!

Kako je pravosnažna presuda po kojoj je otišao u zatvor ukinuta vraćen mu je status koji je imao pre te presude, a to je kućni pritvor. Ipak, zahvaljujući saradniku M.I, gotovo svih sedam godina bio je slobodan čovek!

Šarić napravio haos u sudnici

Na suđenju u Specijalnom sudu pre tri godine, podsetimo, Šarić je napravio haos zbog dokaza prisluškivanog razgovora telefonskog razgovora Darka Tošića i Ž.V. kojim dogovaraju isporuku dve tone kokaina.

- Vi ste pristrasni! Tražim vaše izuzeće - vikao je Šarić na zatvorenom suđenju treskajući rukama o pult sa kojeg je govorio.

Predsedavajući sudija Siniša Petrović je više puta opominjao Šarića da se tako ne ponaša i da može da ga kazni.

Šarić je vikao i bio agresivan zbog odluke sudije Petrovića da odbije zahtev odbrane da se iz dokaza izuzmu presretnuti telefonski razgovori i zapisnici o pretresanju prostorija optuženih. Odbrana je više puta pokušavala da ove dokaze dovede u pitanje, ali sud je zaključio da su oni prikupljeni u skladu sa zakonom.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja