OVO SU PROGRAMERI-MONSTRUMI: IT stručnjaci koji su kompjuter zamenili za nož i pištolj! PRETVORILI SE U HLADNOKRVNE UBICE!
Foto: Printscreen

Školovali se da postanu ubice

OVO SU PROGRAMERI-MONSTRUMI: IT stručnjaci koji su kompjuter zamenili za nož i pištolj! PRETVORILI SE U HLADNOKRVNE UBICE!

Crna Hronika -

Srđan Lalić, Nebojša Stojiljković i Neđeljko Đurović počinili stravične zločine

U Srbiji je sve više onih koji su se školovali za IT sektor i postali programeri ili kompjuterski stručnjaci, ali su se ubrzo mašili satare, sekire ili pištolja i pretvorili u hladnokrvne ubice.

Jedan od poslednjih uhapšenih u tom nizu je i Srđan Lalić (36), optuženi pripadnik klana Veljka Belivuka, zapravo peti po hijerarhji u toj grupi.

Lalić, pripadnik kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji je na jednoj od najjezivijih fotografija koje su načinili pripadnici klana tokom brutalnih mučenja žrtava u klanici u Ritopeku, bio je fakultetski obrazovan IT stručnjak pre nego što je postao Belivukov vojnik.

Srđan Lalić
Srđan Lalićfoto: screenshot

Srđan se dovodi u vezu sa najmanje tri surove likvidacije. Na fotografiji koja se kasnije pojavila u medijima vide se on i Belivuk kako sa širokim osmehom i crnim hirurškim rukavicama poziraju pored u tom momentu još živog, ali vezanog i mučenog mladića, koga su kasnije ubili.

U početku se verovalo da je Lalićeva uloga bila samo da obezbeđuje telefone sa aplikacijom Skaj za šifrovanu komunikaciju, registruje hosting i pere novac, jer je trgovao bitkoinima. Istražitelji su ostali u ćudu kad su shvatili da stručnjak za kompjutere sa zadovoljstvom drži glavu izmučene žrtve.

Posle hapšenja Lalić je izjavio da je po zanimanju IT inženjer i da je završio privatni fakultet. Nije iznosio odbranu, ali je rekao da mesečno od bitkoina zarađuje oko 1.300 evra i da nema nikakve veze sa zločinima.

Mada je pokušao da se predstavi kao stručnjak za računare, posle prikupljanja dokaza, on se dovodi u vezu sa surovim ubistvima Aleksandra Gligorijevića, Lazara Vukićevića i Milana Ljepoje. Sva trojica, da podsetimo, nestala su, a poslednji put su živi viđeni u kući u Ritopeku.

Srđan Lalić i Veljko Belivuk
Srđan Lalić i Veljko Belivukfoto: Printscreen

U vikendici koju su pripadnici Belivukove grupe koristili za mučenja i likvidacije otetih, nastale su i fotografije na kojima Lalić i Belivuk poziraju uz muškarca koji je prethodno surovo maltretiran.

- Ovo su Belivuk i Lalić, ovaj čovek je još živ, ali zaklaće ga, neće ostati živ - rekao je svojevremeno ministar Aleksandar Vulin, dok je u emisiji „Hit tvit“ opisivao jezivu fotografiju.

Na ostalim slikama nađenim u telefonima optuženih, a koje su oni razmenjivali putem aplikacije Skaj, vide se odsečene glave i stopala, kao i noževi zabodeni u leđa žrtve.

Lalić je, da podsetimo, uhapšen u stanu u prigradskom naselju, a kod njega su tokom pretresa nađeni sat "roleks", brojač novca, GPS uređaj za praćenje, telefoni i računari, dok su ispred vrata i na terasi svog stana imali mnogobrojne kamere za video-nadzor.

Javnost je bila šokirana kad je 12. marta 2018. godine, oko 11 časova, Nebojša Stojiljković, diplomac beogradskog Elektrotehničkog fakulteta, gde je stekao zvanje softverskog inženjera ušao sa pištoljem u zgradu u Ruzveltovoj ulici broj 55 i u svoje bivše kolege iz firme "Privredni savetnik informacione tehnologije" ispalio kišu metaka.

Nebojša Stojiljković
Nebojša Stojiljkovićfoto: Kurir

On je upao na sastanak koji je bio u toku i na bivše saradnike ispalio najmanje pet hitaca. Jedan od njih pogodio je u glavu i ubio Branka Kanjevca (31), a teško ranio inženjera Marka Filipovića (36), koga je metak pogodio u rame.

Od kiše metaka spasao se jedino Igor Radenković, koji je skočio kroz prozor kancelarije, ne bi li pobegao od podivljalog Stojilkovića.

Drama tu nije završena. Stojilković je posle krvavog pohoda otišao u svoj stan u Ulici vojvode Savatija, blizu Ruzveltove, gde je izazvao požar sa namero da presudi sebi. Nije poznato da li je pokušao da se raznese bombom ili mu je eksplodirala plinska boca, ali stanari zgrade prijavili su požar, a Hitna pomoć izvukla je Stojiljkovića, koji je u teškom stanju prevezen u Urgentni centar, gde je posle par dana preminuo.

Motiv krvavog pira bio je navodno otkaz koji je Stjiljković nedavno dobio. Umesto na razgovor za novi posao u jednoj od mnogih IT kompanija koje bi ga možda dočekale raširenih ruku, programer je otišao na ulicu po pištolj, a onda u firmu po osvetu.

BrankO Kanjevac
BrankO Kanjevacfoto: Privatna Arhiva

Neđeljko Đurović, poznatiji kao "Ubica sa Tvitera", osuđen je na 30 godina zatvora zbog ubistva studenta Miloša Mileusnića u Ulici Dimitrija Tucovića u Beogradu.

Đurović je u sudnici rekao da je mnogo toga čuo o sebi tokom suđenja i da ne zna kako od toga da se brani. „Svestan sam da ću na kraju ja biti kriv za sve“, rekao je optuženi.

Miloš Mileusnić
Miloš Mileusnićfoto: Privatna Arhiva, Ana Paunković

Kako je navedeno u optužnici, Đurović je u noći između 26. i 27. januara 2019. godine izašao na ulicu sa nožem u ruci, rešen da nekoga ubije jer je navodno prethodnu noć proveo na društvenim mrežama i shvatio da je nezadovoljan svojim životom. Slučajno je naleteo na Mileusnića koga nikada ranije u životu nije video i izbo ga.

Neđeljko Đurović
Neđeljko Đurovićfoto: Printscreen/Instagram

Pretukli Mariju Karan i Natašu Bekvalac

Na glumicu Mariju Karan fizički je nasrnuo dečko V. B, inače IT stručnjak, posle žestoke svađe koja se desila juče ujutru u 4.05 u Francuskoj ulicu u centru Beograda. V. B. je glumici udario šamar u desni obraz, a ona je potom uzela tegove i protivpožarni aparat i razbila zadnje staklo na njegovom "poršeu". Ona je zbog povreda prevezena u Urgentni centar.

Pevačica Nataša Bekvalac u noći između 13. i 14.aprila 2018. godine pretukao je njen tadašnji suprug Luka Lazuikić, inače IT stručnjak. Ona je pomoć morala da potraži u Urgentnom centru u Beogradu.

Kurir.rs/24.sedam

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track