BIO POZNAT KAO MOĆNI SURČINAC, KIK BOKSER I MUŽ PEVAČICE: Šijan izrešetan iz škorpiona na semaforu, na sahrani bilo POLA ESTRADE
Foto: Privatna Arhiva

BIOGRAFIJA

BIO POZNAT KAO MOĆNI SURČINAC, KIK BOKSER I MUŽ PEVAČICE: Šijan izrešetan iz škorpiona na semaforu, na sahrani bilo POLA ESTRADE

Crna Hronika -

Zoran Šijan, biivši evropski šampion u kik-boksu, nezvanični šef "surčinskog klana" i suprug srpske folk pevačice Goce Božinovske, likvidiran je pre tačno 22 godine u centru Beograda.

Kao naručioci njegovog ubistva pominjani su Zoran Uskoković Skole i grupa Željka Maksimovića Make, ali za te tvrdnje nije bilo dovoljno dokaza, niti je pokrenut postupak. Ovo ubistvo i dalje nije rasvetljeno.

Šijan je ubijen je 27. novembra 1999. godine, oko 1.30 sati u svom "mercedesu 600", na uglu ulica Nemanjine i Svetozara Markovića u centru Beograda. U momentu kad je Šijan zaustavio auto na semaforu, sa leve strane prišao mu je automobil sa napadačima koji su u njega ispalili smrtonosne rafale iz "škorpiona", piše "24sedam".

"Mercedes" je krenuo niz ulicu, prešao tramvajske šine i zaustavio se udarivši u parkirano vozilo sa druge strane ulice.

Zoran Šijan
foto: Printscreen/Legende podzemlja

U žižu javnosti Šijan je dospeo godinu dana pre smrti kad je više desetina operativaca MUP-a uz pratnju 200 policajaca 12. aprila 1998. godine, upalo u Tržni centar "Kotobanja", sedište „surčinaca”.

Tada su, osim Šijana, uhapšeni i Ljubiša Buha Čume, Dejan Milenković Bagzi, Zvonko Plećić Pleća, Ljubomir Jovanović Stakleni, Perica i Slobodan Jokić i Milan Narančić Limun.

Zaplenjen 31 automobil

Policija je u toj akciji zaplenila 31 skupoceni automobil i to marki "mercedes", "BMW", "ferari" i našla veliku količinu ilegalnog oružja. U Šijanovom stanu nađeni su revolver "smit i veson", automat "uzi", malokalibarska puška "hekler i koh" sa optičkim nišanom, karabin "crvena zastava", "magnum 357", municija. Šijan je u pritvoru proveo samo mesec dana, posle čega je bio pušten na slobodu.

Zoran Šijan rođen je 23. aprila 1964. godine. U trenutku kad je ubijen imao je 35 godina. U početku je gradio uspešnu sportsku karijeru, pa je tako kao reprezentativac Jugoslavije bio i prvak Evrope u kik-boksu. Uprkos uspešnoj sportskoj karijeri, gradio je i onu izvan zakona, pa je njegov policijski dosije postajao sve deblji i deblji.

Označavali su ga kao vođu "surčinskog klana" za koji su se vezivane krađe i preprodaje luksuznih automobila. Sam Šijan ukupno je u životu odgovarao za šest krivičnih dela.

Goca Božinovska, Zoran Šijan
foto: Privatna Arhiva

Sredinom 1996. godine, Šijan je lakše ranjen u pucnjavi u hotelu "Putnik". Te iste godine novinar Milovan Brkić, sadašnji vlasnik nedeljnika "Tabloid", a tada zapolsen u "Srpskoj reči" tužio je Zorana Šijana i Ljubišu Buhu Čumeta za nanošenje teških telesnih povreda.

U privatnoj tužbi, on je naveo da su Šijan i Buha 17. oktobra 1996. godine, predstavljajući se lažno kao pripadnici policije, izveli Brkića sa radnog mesta, primorali ga da uđe u automobil i odvezli ga u Surčin. Tamo su ga u auto-servisu, skinuli golog i tukli ga crevom za vodu, bejzbol palicama, stavljali mu repetirani pištolj u usta i pretili da će ga ubiti. Sudski proces vukao se nekoliko godina, ali presuda nikad nije izrečena, budući da je Brkić na kraju odustao.

Zastarela presuda

Protiv Šijana je već naredne godine vođen i proces zbog krivičnog dela ugrožavanja bezbednosti saobraćaja. U nesreći u aprilu 1997. godine koja se dogodila na raskrsnici ulica Trgovačke, Jablaničke i Ibarske magistrale, nastradao je Aleksandar Joksimović (21). Šijan je na sudu negirao krivicu tvrdeći da je Joksimović svojim vozilom prošao na crveno svetlo.

Prema nepotvrđenim informacijama, Šijan je ranije bio osuđen zbog razbojništva, ali sud nikada nije potvrdio presudu koja je posle šest godina zastarela, a potom je i ukinuta.

Zoran Šijan
foto: Printscreen/YouTube

Šijanova majka je pre nekoliko godina u izjavi za jedan tabloid rekla da je njenog sina ubio neko mnogo moćan, a verovatno je u njegovo ubistvo umešana i bivša Služba državne bezbednosti.

- Ne mogu da uprem prstom ni u koga, ali znam samo da se dva-tri meseca pre smrti posvađao s Markom Miloševićem i da ga je tada ošamario - ispričala je njegova majka Milica, koja je preminula 17 godina posle sinovljevog ubistva.

Pevačica Goca Božinovska 1989. godine upoznala je Zorana Šijana. Sreli su se na plaži u Herceg Novom, a Goca je jednom prilikom ispričala da su posle susreta na plaži izašli na večeru, a ljubav se desila odmah.

"Nenormalna ljubav"

Folk zvezda je u jednom intervjuu priznala da se među njima desila "nenormalna ljubav", praćena velikom ljubomorom, a na kraju i patnjom.

- Ta žena mi je uništila porodicu. U stvari, uništila mi je ceo život. Bilo je teško, ali ne vraćam se na staro. Odlučila sam da više ne trošim vreme i živce na nepotrebne stvari. Treba se radovati, a ne tugovati i vraćati film u prošlost. Uvek sam bila tolerantna i praštala, pa tako i njoj. Oprostila sam, ali nisam zaboravila. Jedno je sigurno, moj Zoran je bio uz mene do kraja - ispričala je Goca svojevremeno posle dugogodišnjeg ćutanja o aferi svog muža.

Goca Božinovska, Zoran Šijan
foto: Printskrin, Zorana Jevtić

Božinovska se tek pre dve godine pomirila sa nekadašnjom prijateljicom Goranom, koja joj je preotela pokojnog supruga Zorana Šijana i rodila mu sina Vukašina. Goca i Gorana su bile prve komšinice i drugarice sve do 1996, godine kad je Zoran Šijan ostavio Gocu i decu, ćerku Zoranu i sina Miroslava (Mirka), zbog nje.

Pevačica se sa sinom i ćerkom posle toga preselila u Novi Beograd, a Gorana je Šijanu 1999. godine podarila još jednog naslednika, koji je rođen samo tri nedelje pre očevog ubistva. Goca svojoj deci, Zorani i Miroslavu nikada nije branila da se viđaju sa bratom i nikada nije ništa ružno rekla za njega.

Zoranova majka Milica, čak i posle razvoda njenog sina od pevačice, izjavila je da je ona jedina snaja koju priznaje.

Pola estrade na sahrani

Poslednjem ispraćaju kontroverznog Surčinca prisustvovalo je nekoliko hiljada prijatelja, članova porodice i meštana Surčina. Sahrani su prisustvovali folk pevači Miloš Bojanić, Vanesa Šokčić, Violeta Viki Miljković, Marina Živković, Zoran Kalezić, nekadašnji teniser Slobodan Boba Živojinović sa suprugom Lepom Brenom, Dragan Čović, član Izvršnog odbora Skupštine Beograda, ali i mnogi Šijanovi prijatelji sa one strane zakona.

(Kurir.rs/24sedam)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track