Najnovije vesti

EVO KO JE VELJKO BANOVIĆ VOTKA KOGA JE BELIVUK HTEO DA LIKVIDIRA Blizak Luki Bojoviću, preživeo čistku, strah i trepet u Holandiji
Foto: EPA JUAN CARLOS CARDENAS, MUP RS

uhvaćen sa 4 kg kokaina i 1,7 miliona evra

EVO KO JE VELJKO BANOVIĆ VOTKA KOGA JE BELIVUK HTEO DA LIKVIDIRA Blizak Luki Bojoviću, preživeo čistku, strah i trepet u Holandiji

Crna Hronika
17:39h

Luka Bojović, koji se smatra naslednikom "zemunskog klana" i jednim od najvažnijih ljudi srpskog podzemlja, od 2012. godine služi kaznu u zatvoru u Španiji, a za vreme njegovog boravka tamo ubijeni su gotovo svi njegovi saradnici i najbliži priljatelji, pa čak i članovi porodice. Prema najnovijim saznanjima medija, meta je bio i poslednji čevek koji je preživeo ove ratove, Veljko Banović Votka.

Kurir je preneo informaciju da je Banovića planirao da likvidira Veljko Belivuk po nalogu svojih šefova, vođa "kavačkog klana", ali da je pre izvršenja samog dela uhapšen zajedno sa svojim saradnicima u akciji srpske policije 4. februara tekuće godine.

Ime Veljka Banovića prvi put se pojavljuje u javnosti 2007. godine kada je, zajedno sa Bojovićem, uhapšen zbog sumnje da je sakrivao vođe "zemunskog klana", Mileta Lukovića Kuma i Dušana Spasojevića Duću, i pomagao im neposredno pre nego što su likvidirani u kući u Meljaku. Bojović i Banović su oslobođeni ovih optužbi zbog nedostatka dokaza, a nakon toga je usledilo suđenje za nelegalno nošenje oružja, posedovanje droge i falsifikovanje dokumenata, nakon kog je Votka nepravosnažno osuđen na 18 meseci zatvora, podseća 24 sedam.

Samo mesec dana posle ovog suđenja, on je optužen i za šverc kokaina i heroina, zbog čega je 2010. godine osuđen na šest i po godina robije.

Osuđivan u Srbiji

Banović je jedan od retkih Bojovićevih saradnika koji je osuđivan u Srbiji. Njegova lokacija i poslovi kojima se bavio nakon izlaska iz zatvora nisu bili poznati široj javnosti, ali je ovo hapšenje pokazalo da je i on "s druge strane zakona".

Ipak, hapšenje Banovića koje je uzdrmalo podzemlje odigralo se u Belgiji. On je uhapšen 2018. godine u akciji srpske i holandske policije u belgijskom Antverpenu, a u stanovima i automobilu je pronađeno četiri kilograma kokaina i 1,7 miliona evra u kešu. Sa Banovićem je tada, kao član organizovane kriminalne grupe, čiji je vođa Luka Bojović, uhapšen i Marko Puškić, nekadašnji pripadnik grupe Suvada Musića Batka iz Rožaja.

Holandska policija tada je istaživala i povezanost Veljka Banovića sa smrću Gorana Tasića Gokčeta, kriminalca iz Vranja, koji je likvidiran u martu 2018. godine u Amsterdamu. U istrazi ubistva Gorana Tasića, što su holandski mediji označili kao obračun narko-klanova, hapšenje Banovića je bio prvi veći pomak.

Tamošnja policija je te godine nudila 20.000 evra za korisne informacije, jer nije bilo dovoljno dokaza da se Banović optuži za ovo delo. Policija je verovala da je Tasić bio umešan u trgovinu narkoticima između Holandije i Skandinavije, a da je večeri kao da ubijen upao u “zamku” i namamljen je u ulicu gde su ga ubice čekale, ali i da je uputstva izdavao Banović.

Dragoslav Miloradović
Dragoslav Miloradovićfoto: Damir Dervišagić, Aleksandar Jovanović Cile

Veljko Banović Votka poslednji put je u javnosti viđen na sahrani kuma i najboljeg prijatelja Luke Bojovića, Dragoslava Miloradovića Galeta i to neposredno pre pomenutog hapšenja u Belgiji.

On se tada pojavio sa nekoliko telohranitelja koji su ga i kišobranima štitili od pogleda, a dok se pozdravljao sa svima moglo se videti koliko je važna njegova uloga bila i koliko je bio blizak sa Bojovićem i Miloradovićem.

Gale je ubijen u beogradskom naselju Karaburma kada je na njega pucano sa motocikla u pokretu, a prema informacijama koje prikuplja srpska policija i izvora iz istrage, postoji mogućnost da iza njegovog ubistva stoji bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović.

Luka Bojović je tokom godina i trajanja mafijaških ratova izgubio svoro sve saradnike, najbliže prijetelja, pa i rođenog brata, a Votka je jedan od retkih koji nije stradao od ruke neprijatelja. Luki su za samo nekoliko godina ubijeni brat Nikola Bojović, kum Dragoslav Miloradović, advokat Miša Ognjanović i saradnik i prijatelj Siniša Milić Boske, dok su sa Lukom te 2012. godine u Valensiji pali i njegovi saradnici Vladimir Milisavljević Budala, Vladimir Mijanović Zuba i Siniša Petrić Zenica.

(Kurir.rs/24 sedam)

Bonus video:

GRADONAČELNIK NOVOG SADA MILOŠ VUČEVIĆ: Kriminalna grupa Velje Nevolje pretila je da nadmaši Zemunski klan (KURIR TELEVIZIJA)
01:11

GRADONAČELNIK NOVOG SADA MILOŠ VUČEVIĆ: Kriminalna grupa Velje Nevolje pretila je da nadmaši Zemunski klan (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track