KAŽE TATA DA SE JAVLJA KAD VIDI KU*VU! Svaki klan imao svoj žargonski jezik, evo kako su komunicirali zemunci i Makina grupa
Foto: EPA, printscreen Facebook

šiforvane poruke

KAŽE TATA DA SE JAVLJA KAD VIDI KU*VU! Svaki klan imao svoj žargonski jezik, evo kako su komunicirali zemunci i Makina grupa

Crna Hronika -

"Evo, sa tri kilometra, primakli Zrikoka"; "Otišao je za Kanadu"; "Kaže tata da se javlja kasnije kada vidi kur*u", samo su neki od žargona kriminalnih grupa iza kojih se kriju brutalni zločini.

Prva rečenica koju je izgovorio Željko Maksimović Maka, prema saznanjima istražitelja, otkriva nameru o ubistvu premijera Zorana Đinđića. Drugu rečenicu su koristili u zemunskom klanu, kada su potvrđivali da je neko likvidiran, a treća se odnosi na Darka Šarića, koji čeka isporuku tona kokaina, navodi Espreso.

Željko Maksimović Maka, Željko Maksimović
foto: printscreen Facebook

Zajedničko za Makinu grupu koja je koristila javne govornice, za pripadnike zemunskog klana koji su komunicirali "specijalima", za Šarićeve saradnike koji su slali mejlove i kavački klan koji koristi enkriptovane mobilne telefone jeste to da su svi imali sopstveni šifrovani žargon.

Makina grupa je optužena za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, ali i za planiranje ubistva političara. Ali postupak stoji jer su svi glavnooptuženi i dalje u bekstvu.

Njihov žargon je bio predmet veštačenja i oštrog sporenja odbrane i Tužilaštva za organizovani kriminal. Prvobitna oslobađajuća presuda se pozivala na nerazumevanje žargona, ali je ona ukinuta i postupak je krenuo ispočetka. Imali su posebne nadimke za političare: Zoran Đinđić - Zrika, Vojislav Koštunica - Oštičava, a Vojislav Šešelj - Ćora. Uvek su pričali o svim osobama u ženskom rodu.

zemunci
foto: Privatna Arhiva

Pripadnici zemunskog klana su prilikom ubistva i otmica koristili "specijale" - mobilne telefone nabavljene za zadatak. Postojalo je čak i uputstvo u kojim baznim stanicama telefon uključiti, a na kojim teritorijama ih držati isključene. Onaj koji je, kako kažu, "otišao za Kanadu" je mrtav.

Za ubistvo su koristili i termin "sašiju", iz devedestih su sačuvali termin "pakovao cigle" (za reketiranje). Njihov čest termin koji se raširio i dalje je u upotrebi kod drugih grupa su "štekovi" što znači mesta za skrivanje.

Šarićeva grupa je prema deset pravosnažnih presuda po sporazumu o priznanju krivice i svedočenjima tri svedoka saradnika šifrovanje podigla na veći nivo. Oni su imali kodno ime za svakog pripadnika koji je učestvovao u transportu kokaina, a knjiga sa šiframa zaplenjena je kod optuženog Šarićevog rođaka Željka Vujanovića.

Brodove koji su transportovali kokain zvali su ženskim imenima, o njima pričajući kao da se sastaju sa ženama.

Važilo je pravilo da je samo uzak krug ljudi mogao da se čuje sa glavnim bosom. Šarića su zvali "drug", "tata"... U razgovorima, mejlovima i SMS-ovima ne spominje se konkretno droga, već govore i pišu neodređeno: "Onog nema dole", "Evo sedim kod druga, mislio sam da će oni ispratiti"... Neke od razmenjivanih poruka su glasile: "Pita Drug je l’ se javlja kurva".

A na ove poruke stizali su odgovori: "Još se ne javlja" i "Jutros kaže da je ona devojčica kasnila na sudu".

Internet poštu ponekad nisu slali, već su je ostavljali kao nedovršenu, a imali su lozinku. Na isti način su internet poštu koristili i pripadnici grupe Slobodana Šaranovića, optuženih za ubistvo Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića, kao i za ubistvo Miloša Vidakovića.

Imali su mejl adresu marko.markos01@gmail.com i marinko.rokvic@gmail.com, a šifra za pristup bila je "moree" (sa dva "e"). Jedni drugima ostavljali su poruke u draft sanduče. Na taj način policija nije mogla da presretne prepisku.

U međuvremenu su uhapšeni, a Šaranović je ubijen marta 2017. U međusobnom obračunu grupa Luke Bojovića i Šaranovića ubijeno je više osoba. Mafijaški obračun između kavačkog i škaljarskog klana koji se pretvorio u krvnu osvetu odneo je još više života.

(Kurir.rs/Espreso)

Bonus video:

00:56

MITROVIĆ, CEPTER, DŽAJA: Zemunci od otmica uzeli 20 MILIONA EVRA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja