MATEJEVO TELO VEĆ STIGLO DO ĐERDAPA? Ronilac objasnio detalje potrage! MOGU PROĆI I MESECI DOK TELO NE ISPLIVA!
Foto: Ana Paunković

Šesnaesti dan potrage za nestalim Splićaninom

MATEJEVO TELO VEĆ STIGLO DO ĐERDAPA? Ronilac objasnio detalje potrage! MOGU PROĆI I MESECI DOK TELO NE ISPLIVA!

Crna Hronika -

Šesnaesti dan potrage za nestalim Splićaninom Matejem Perišom (27), kome se trag gubi u noći između 30. i 31. decembra u Beogradu, nažalost nije dao rezultata u njegovom pronalasku.

Iako se u potrazi koriste svi raspoloživi resursi i tehnologija, od Mateja nema ni traga.

Pripadnici Rečne policije i Ronilačke jedinice Žandarmerije pretražuju korita i priobalje reke Save i Dunava, a koriste se sonari i dvogledi. Ronioci pretražuju dno reke, a osim beogradske policije, u istragu su uključena još tri grada u Srbiji ‒ Pančevo, Smederevo i Požarevac.

Penzionisani pripadnik Ronilačke jedinice napominje da je pitanje da li će Matejevo telo uskoro isplivati.

– Ukoliko je istina da je mladić neposredno pre ulaska u Savu konzumirao alkohol i opijate, kako je ranije navođeno, ma koliko bio vrstan plivač, nemoguće je da preživi, za kratko vreme kreće hipotermija. Istina je da bi se možda osvestio i otreznio kada je ušao u hladnu vodu, ali ne toliko da bi mogao da stigne da ispliva jer je odmah ušao u maticu reke – ističe sagovornik.

Prema navodima ovog penzionisanog ronioca, postoji mogućnost da telo nestalog Splićanina u narednim danima ispliva.

– Usled konzumacije alkohola i narkotika, kao i hladne vode, žuč mnogo teže puca, pa samim tim pitanje je kada bi njegovo telo isplivalo, ukoliko se, naravno, negde nije zakačilo. Кako ovih dana imamo otopljenje snega, automatski raste i nivo vode, što bi moglo da pokrene telo, ako se negde zaglavilo, da ispliva – dodaje on.

Ukoliko do ovog scenarija ne dođe, mogu proći i meseci dok telo ne ispliva, ističe nekadašnji pripadnik Ronilačke jedinice.

– Dolazi do truljenja, onda ga i rečne ribe počinju grickati. U letnjem vremenu, telo u mirnim vodama ispliva za maksimalno 24 časa, a u rekama, na primer, za dva-tri dana. U zimskom vremenu je to teže, pogotovo kada znamo da ima i otežavajućih okolnosti. Može se čak dogoditi i da ga matica odvede čak do Đerdapa – dodaje sagovornik.

Kurir.rs/Objektiv

Bonus video:

00:14

Hangar u kom se skrivao Matej Periš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track