INSPEKTOR STOLIĆ KLANU PRODAVAO INFORMACIJE OD 500 DO 5.000 EVRA: Velja je dobro, ćuti, Ritopek je pun krvi!
Foto: Zorana Jevtić, Ana Paunković, Stefan Stojanović Mondo

IZDAJA! PRLJAVA ZNAČKA

INSPEKTOR STOLIĆ KLANU PRODAVAO INFORMACIJE OD 500 DO 5.000 EVRA: Velja je dobro, ćuti, Ritopek je pun krvi!

Crna Hronika -

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužni predlog protiv bivšeg pripadnika SBPOK Božidara Stolića zbog sumnje da je za novac prenosio poverljive detalje iz istrage pripadnicima grupe Belivuka i Miljkovića koji su ostali na slobodi

Božidar Stolić (36), policijski inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), koji je bio uhapšen u junu prošle godine, sumnjiči se da je pripadnicima kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su posle njihovog hapšenja ostali na slobodi dojavljivao ključne informacije iz istrage i o dokazima koji su tokom uviđaja pronađeni u kući u Ritopeku, ali i radnjama koje policija planira da sprovede i te usluge od kriminalaca naplaćivao od 500 do 5.000 evra!

U optužnom predlogu Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, u koji je Kurir imao uvid, navodi se da je grupi dojavljivao sve bitne informacije do kojih su istražitelji dolazili, među kojima su i podaci o pronađenim tragovima krvi u kući strave.

Poznanstvo iz zatvora

Osim Stolića, optužnicom je obuhvaćen i Filip Golubović (26) iz Berana, koji je priznao na saslušanju da mu je Stolić davao informacije, koje je on potom prosleđivao drugim pripadnicima grupe, čija imena nije otkrio...

Inače, kako je Kurir pisao ranije, Stolić je među prvim pripadnicima MUP ušao u kuću strave u Ritopeku i učestvovao u uviđaju i prikupljanju dokaza i tragova. - Stolić je okrivljenom Goluboviću otkrio da je bio na pretresu kuće u Ritopeku i da je nakon prskanja hemijskim sredstvom utvrđeno prisustvo tragova krvi "svuda po kući".Otkrio mu je i da policija poseduje dokaze - DNK tragove u kući u Ritopeku kojima se potvrđuje ubistvo Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića i Gorana Veličkovića. Sve navedene informacije koje je dobijao od Stolića Golubović je prosleđivao N. N. licu, koji mu je rekao da će, ukoliko Stolić bude uredno prosleđivao informacije, dobiti nagradu od 5.000 evra - navodi se u dokumentu.

Skaj telefoni

Jedan od dokaza koji je predložen da bude izveden tokom postupka, a kojim se potvrđuju ovi navodi tužilaštva je i „Skaj“ komunikacija Filipa Golubovića sa ostalim pripadnicima kriminalne grupe.

- Podatke koje mu je dostavljao Stolić, fotografije, službene beleške Belivuka, Miljkovića, Vlada Draganića, vlasnika kuće u Ritopeku, kao i druge informacije koje mu je dao Stolić, da se ovi okrivljeni dobro drže, da se brane ćutanjem, da ništa ne govore i da je rađena forenzika, da u kući ima dosta tragova krvi. Takođe se kroz komunikaciju utvrđuje i činjenica da je za navedene podatke Stoliću obećano 5.000 evra - navodi se u dokumentu tužilaštva.

Inače, u optužnici je predloženo i da se postupak protiv Stolića, koji se osim za zloupotrebu položaja sumnjiči i za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, spoji sa predmetom koji se vodi protiv Belivuka, Miljkovića i ostalih optuženih za ubistva, otmice, silovanje i trgovinu drogom „jer postoji međusobna veza između predmeta i dokaza“. Tužilaštvo je predložilo i da sud inspektoru izrekne kaznu ne manju od tri godine zatvora, a Goluboviću ne manju od godinu dana zatvora.

Optužbe

Bio član Belivukove grupe

Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnja da je Božidar Stolić postao pripadnik kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića krajem januara 2020. i da je za tu grupu radio sve do 10. juna prošle godine, kada je uhapšen. Sumnja se da je njegov zadatak bio da obaveštava organizatore i pripadnike ove kriminalne grupe o podacima koji su mu bili dostupni kao službenom licu MUP.

Zloupotreba službenog položaja

Vršio provere za novac

Božidar Stolić, osim za otkrivanje poverljivih informacija iz istrage o klanu Veljka Belivuka, sumnja se da je za Filipa Golubovića vršio provere osoba, proveravao da li su za njima na snazi poternice i da li se vode postupci. Kako se navodi u optužnom predlogu, jedna od osoba za koju je proveravao da li postoji poternica Argentine je Boris Laban, kom se sudi kao pripadniku kriminalne grupe Darka Šarića.

- Stolić je proverio i rekao da poternica i dalje stoji. Za isto lice Golubović je kasnije tražio još jednu proveru i obećao Stoliću 500 evra, ali mu ih nije dao jer je potrošio na sopstvene potrebe. Tražio je proveru i za lice pod nadimkom Boske i dao Stoliću 500 evra - navodi se u optužnom predlogu.

Kako se navodi, Golubović je tražio informacije i o svom bratu, kao i o dve ženske osobe.

štampano izdanje 19.1.2022.
foto: Kurir

DANAS VAS UZ DNEVNO IZDANJE NOVINA KURIR ČEKA POKLON ikona BOGOJAVLJENJE sa zlatotiskom i molitvom

poklon, ikona, kurir
foto: Kurir

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Bogojavljenje. Tog dana proslavlja se uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u obliku goluba i glasa: „Ovo je Sin moj i Njega poslušajte“.

Kurir je za sve čitaoce spremio POKLON – ikonu Bogojavljenje sa zlatotiskom i molitvom.

Na Bogojavljenje se završavaju nekršteni dani. U svim crkvama i hramovima osvećuje se voda. To je svečani obred kojem, skoro redovno, prisustvuje mnoštvo naroda, koji osvećenu vodu nosi svojim domovima, jer se ta sveta vodica –bogojavljenska – čuva u svakom domu preko cele godine kao velika svetinja, a koristi se samo u velikoj nuždi (bolest, uznemiravanje od strane zlih duhova).

Kurir.rs / Ekipa Kurira

Bonus video:

39:10

USIJANJE DANA 11.06.2021. PROF. KAJTEZ I ADVOKAT GLIŠOVIĆ: HAPŠENJE INSPEKTORA MUP BOŽIDARA STOLIĆA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja