DOŠAO JE KRAJ NAŠIM MUKAMA I ŽIVOTIMA Ljubiša pre 9 godina izgovorio ovu rečenicu, pa krenuo u krvavi pir! NAJVEĆI MASAKR U SRBIJI
Foto: Profimedia, Privatna Arhiva

Velika ivanča

DOŠAO JE KRAJ NAŠIM MUKAMA I ŽIVOTIMA Ljubiša pre 9 godina izgovorio ovu rečenicu, pa krenuo u krvavi pir! NAJVEĆI MASAKR U SRBIJI

Crna Hronika -

Selo Velika Ivanča postalo je "selo duhova" nakon što je Bogdanović 9. aprila 2013. likvidirao 13 ljudi, među kojima i dečaka (2)

Najveći masakr u Srbiji dogodio se pre tačno devet godina u selu Velika Ivanča, nekoliko kilometara od Beograda, kada je Ljubiša Bogdanović (60), do tada miran i porodičan domaćin, bez ikakvog povoda u zoru, dok su još spavali u svojim kućama, pobio 13 svojih rođaka i komšija, među kojima i dečaka Davida od samo dve godine!

Žitelji sela, koji su pukom srećom 9. aprila 2013. izbegli smrt, od tada žive u "selu duhova", okruženi umrlicama, praznim kućama i punim grobljem. Bogdanović je zauvek zatvorio pet kuća, a porodice žrtava i čitavo selo osudio na večnu patnju.

bogdanović počinio najveći masakr u srbiji
bogdanović počinio najveći masakr u srbijifoto: Nebojša Mandić

Svoj krvavi pohod Ljubiša je započeo u rođenoj kući, ubivši hicima iz pištolja sina Branka (42) i majku Dobrilu (83), dok je suprugu Javorku (76) ranio. Potom je krenuo po komšijskim kućama, a u domaćinstvu Despotovića, koji su mu bili prve komšije, hladnokrvno je likvidirao supšružnike Mikaila (67) i Milenu (61), ali i njihovog sina Gorana (24), snaju Jovanu (21) i unuka Davida (2).

- Dečaka je izrešetao u majčinom naručju, tri metka je ispalio - rekla je ranije za Kurir meštanka.

brutalno ubijeni
brutalno ubijeni

Bogdanović je zatim usmrtio i Draganu Stekić (50), njenu svekrvu Danicu (78), kao i bračni par Mijailović, Velimira (68) i Olgu (69). Smrt nisu izbegli ni Ljubinka Ješić (64) i njen sin Miloš (48). Nakon zločina Ljubiša se ubio.

rekonstrukcija masovnog pokolja u velikoj ivanči
rekonstrukcija masovnog pokolja u velikoj ivanči

- Njega kao da je tog jutra obuzela neka crna magija ili đavo! On je sa svim tim ljudima bio dobar kao hleb, družio se i na kraju ih pobio - pričaju komšije, koje kažu da im je najteže pala smrt malenog Davida, čiji im smeh i danas odzvanja u ušima.

Javorka Bogdanović, Ljubišina supruga ranije je za Kurir ispričala da se seća masakra.

javorka bogdanović
javorka bogdanovićfoto: Nemanja Pančić

- Upalio je svetlo u našoj sobi i rekao: "Baki, došao je kraj našim mukama i našim životima". Zbunjeno sam ga pogledala, nije ličio na sebe. U ruci je imao pištolj i pucao je u mene - rekla je ona mesec dana nakon zločina.

Motiv pokolja nikad nije otkriven, a rođaci ubijenih ubeđeni su da Javorka jedina zna istinu.

- Ljubiša nije bio lud, a zašto je to jutro poludeo, ona sigurno zna - pričaju jedni, dok drugi veruju da je Ljubiša bio psihički bolestan.

Fotografije uviđaja masakra i sahrane Ljubišinih žrtava.

1 / 6 Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Žitelji sela

Javorku porodice žrtava ne kinje

Žitelji Velike Ivanče juče su za Kurir rekli da će i ove godine održati pomen žrtvama, iako, kako kažu, i inače često idu na groblje.

- Selo je i dalje pusto. Ljubišina žena Javorka je tu, živi sama i evo već devet godina nosi crninu. Ona svake nedelje obilazi sinovljev grob, a Ljubiši, koliko znam, nikad nije ni otišla na grob, iako neki pričaju da ide krišom. Htela je da proda imanje, ali to niko neže da kupi - kaže meštanka i dodaje da Javorku porodice žrtava ne kinje, niti je diraju.

(Kurir.rs - B. Travica)

Bonus video:

00:13

POLICIJA ISTRAŽUJE MASAKR U SELU RASNO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track