Najnovije vesti

ZNA SVE TAJNE SUROVOG KLANA: IT stručnjak Srđan Lalić otkriva koje je policajce i biznismene Belivuk držao na Skaj vezi
Foto: Shutterstock, Printscreen Twitter

istraga

ZNA SVE TAJNE SUROVOG KLANA: IT stručnjak Srđan Lalić otkriva koje je policajce i biznismene Belivuk držao na Skaj vezi

Crna Hronika

IT stručnjak, koji je bio surovi ubica klana, odlučio da progovori o nerešenim zločinima, ali i kontaktima koje su Veljko Belivuk i Marko Miljković imali u službama bezbednosti i među uspešnim privrednicima, jer je on bio glavni za tajne telefone

Srđan Lalić (37), jedan od najodanijih vojnika Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji je posle godinu i po dana u pritvoru odlučio da progovori i ispriča sve tajne surove kriminalne grupe i njenih vođa, mogao bi da otkrije kome su vođe klana poklonile Skaj telefone za tajnu komunikaciju! Lalić je, podsetimo, IT inženjer i stručnjak za kompjutere, a vodio je kompletnu brigu o Skaj telefonima za pripadnike klana i njihove saradnike, a otkriveno je da je on lično imao registrovanu platformu preko koje se koristila ova aplikacija.

Glavni operativac

- Još na početku istrage otkriveno je da je glavni operativac za komunikacije koje su vodili preko Skaja, njihovo nabavljanje, održavanje i korišćenje bio Lalić. Istražitelji su ostali šokirani kada su otkrili da je ovaj IT stručnjak bio najsuroviji i kada su u pitanju mučenja i likvidacije žrtava klana u Ritopeku - otkriva izvor Kurira.

Radoje Zvicer, Veljko Belivuk, Srđan Lalić
foto: Privatna arhiva, Mup

Pevao i o ubistvima

Pokreću se novi postupci

Lalić je, prema nezvaničnim informacijama, odlučio i da progovori o vođi kavačkog klana Radoju Zviceru i njegovog vezi s Belivukovom grupom, ali i o ubistvu Mirka Kojića, kuma Marka Miljkovića. Kojić se zvanično vodi kao nestao, a javnosti je poslao poznat pošto mu se s Belivukom i Miljkovićem sudilo za ubistvo Vlastimira Miloševića u januaru 2017. u Beogradu. Na kraju postupka su oslobođeni. - Nema sumnje da će biti pokrenuti novi postupci, jer je o ubistvu na šinama progovorio i drugi svedok-saradnik Nikola Spasojević - dodaje izvor Kurira.

Međutim, kako navodi, već dva pripadnika klana - Bojan Hrvatin i kum Marka Miljkovića Nikola Spasojević, progovorila su i do detalja opisala ulogu Belivuka i Miljkovića, ali i ostalih pripadnika kriminalne grupe u svakom zločinu. Zbog onoga što je Lalić ponudio da otkrije, kako dodaje, i on je dobio status okrivljenog svedoka.

Firma na majčino ime

- Lalić je preko čoveka u Americi imao registrovan hosting, a preko njega platformu koja je upravo služila za Skaj, registrovanu na ime svoje majke. Toliko je bio posvećen tome da je lično pronašao čoveka od kog je nabavljao telefone sa ovom aplikacijom, održavao ih, učio pripadnike grupe kako da ih koriste, savetovao ih kakva imena da koriste, ali i upozoravao kada treba da menjaju aparate i svoja šifrovana imena u njima. Zahvaljujući njemu, kada je grupa uhapšena, njihovi telefoni su "sprženi", ali su francuske službe već uveliko radile na prikupljanju materijala, što Lalić i ostali nisu mogli ni da pretpostave - objašnjava naš sagovornik.

Veljko Belivuk, Marko Miljković, Srđan Lalić
foto: MUP RS

Upravo je Lalić, kako se sumnja, bio zadužen i da obezbeđuje telefone saradnicima ove kriminalne grupe i sektora bezbednosti, policajcima i biznismenima.

Svedok

Ugasio sam njihove telefone kada su uhapšeni

I. K., koji je tokom istrage saslušan kao svedok, ispričao je da su Lalić, Belivuk i Miljković od njega kupovali Skaj aparate. - Video sam da imaju svoje aparate, ponudio sam da im prodajem, uzimali su povremeno aparate od mene tokom 2020. godine - rekao je navodno svedok na saslušanju i objasnio da se on bavio time da od običnih mobilnih aparata, napravi Skaj telefon. On je naveo i da je, kada je saznao da je 4. februara uhapšena kriminalna grupa, ugasio njihove Skaj telefone.

Održavao telefone

- I telefone koje su Belivuk i Miljković, a oni su se pitali za sve i održavali sve bitne kontakte, odlučivali da poklone svojim saradnicima u policiji i biznisu, "sređivao" je Lalić. On je taj koji praktično zna sve tajne o zločinima, ali i saradnicima ovog klana - kaže on i dodaje:

- Materijal koji je dobijen iz Francuske, tj. presretnute poruke, fotografije i glasovne poruke, dešifrovan je, ali još uvek nisu otkriveni svi korisnici tih telefona. Mnogi se još uvek vode kao nepoznate osobe - kaže on i dodaje da bi Lalić mogao da pomogne istražiteljima da brzo i lako otkriju koga je sve na liniji imao Belivuk.

Podsetimo, prvi svedok-saradnik Bojan Hrvatin otkrio je istražiteljima koje su nadimke koristili pripadnici grupe i tako pomogao da se brzo otkrije ko je kakvu ulogu imao u klanu.

Velja Nevolja, Marko Miljković, Ritopek
foto: Zorana Jevtić, Stefan Stojanović, Ana Paunković

- Red je došao i na one koji nisu učestvovali u brutalnim zločinima, nisu kasapili ljude u kući u Ritopeku, ali su pomagali da ovaj klan ne bude otkriven i da u kući bude ubijeno najmanje sedmoro ljudi - dodaje on i podseća da je nedavno i u Crnoj Gori uhapšen policajac Petar Lazović, koji je postao poznat pošto je portal Libertas.me objavio fotografiju na kojoj je s Radojem Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem u društvu u Crnoj Gori, neposredno pred hapšenje kriminalne grupe u Beogradu.

Jezive poruke

Udavili, pa zaklali, dva puta ga ubili

U presretnutim porukama koje su pripadnici grupe razmenjivali preko Skaja mogla se najbolje videti brutalnost. U avgustu 2020, dok su otetog Nikolu Mitića, koji je kasnije ubijen u Ritopeku, vozili u kuću strave, razmenjivali su glasovne poruke:

Srđan Lalić: Lagano, Brale (optuženi Vlade Draganić, prim. aut.) nam sprema smeštajne kapacitete, ugodno ćemo se smestiti s našim bratom, brinućemo o njemu na pravi način, nemojte ništa da brinete za nas. U nastavku, kada je Mitić bio u podrumu kuće u Ritopeku, nastavljaju s jezivim porukama:

Lalić: Koliko je kontakata imao, da znamo kako da ga obrađujemo, dosta se pravi lud... Već je ostao bez prsta i gadno je upropašten, ali mentol misli da će da izađe. Već sam ga dobro odro.

Miljković: Osam. Pitaj ga ko je Mongol, Dugi, Ćiribu-ćiriba... Tešić: Bari (Lalić, prim. aut.) mu je počupao prstić dok sam još bio tamo, znači pet minuta, a ja sada šetam od Marinkove ka kolima, a Bari piše nema prstića, ko zna šta se desilo u međuvremenu.

Miljković: Hahaha, sad ide ruka...

Miljković: Odrali ste ga?

Belivuk: Braćo, svaka čast. Rade nas mesecima, mi njih jedan dan i svima sve jasno.

Miljković: Je l' živ?

Miljković: Slike lepe očekujemo.

Lalić: Hahah, da, udavili ga zajednički, pa zaklali, dva puta ga ubili faktički, Monstruozne poruke razmenjivane su i nakon ubistva Lazara Vukićevića, koga je Lalić pekao užarenom peglom po telu. Draganić: Mali pegla, sve vrag nosi, ja: "Nemoj, polako, strpi se, sačekaj..."

Belivuk: To još nismo radili, ko se setio te gadosti, leba ti?

Miloš Budimir: Brate, ko će, kome je palo na pamet... Bariju (Laliću, prim. aut.), kome može da padne, davio ga u plićaku, a ovaj, on je bio izgubljen, brate...

Kurir.rs/Ekipa Kurira

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja
track