MUŽA SU MI RAZNELI PRED KUĆOM, PREPOZNALA SAM GA PO TETOVAŽI SA IMENOM SINA: Ispovest žene ubijenog škaljarca!
Foto: Privatna arhiva, Kurir

likvidacija jasminka šahovića

MUŽA SU MI RAZNELI PRED KUĆOM, PREPOZNALA SAM GA PO TETOVAŽI SA IMENOM SINA: Ispovest žene ubijenog škaljarca!

Crna Hronika -

Udovica "škaljarca" Jasminka Šahovića za Kurir otkrila sve detalje ubistva supruga, ali i ispričala kako živi otkako je on likvidiran u blizini njihovog doma u podgoričkom naselju Tološi

Jasminko je ustao, obukao se, telefonirao i seo u auto. Nakon nekoliko minuta čula se eksplozija. Skuvala sam kafu ne sluteći da je nešto tako strašno moglo da se dogodi, a onda je počeo da mi zvoni telefon. Istrčala sam u pidžami i videla rasute komade njegovog tela po putu, otkinutu ruku na kojoj piše ime našeg sina, po toj tetovaži prepoznala sam muža...

Ovim rečima Dragana Šahović opisala je brutalno ubistvo svog supruga Jasminka Šahovića (37), koga je crnogorska policija označila kao visoko pozicioniranog pripadnika škaljarskog klana. Ovo je, inače, prvi put da žena pripadnika zaraćenih kotorskih klanova, od kada traje rat do istrebljenja, odluči da progovori i ispriča kako je živeti s nekim ko je označen kao pripadnik kriminalne grupe.

pokojni jasminko šahović sa suprugom
pokojni jasminko šahović sa suprugomfoto: Privatna Arhiva

Čula detonaciju

- Živeli smo kao podstanari. Dan pre ubistva Jasminko je sa sinom i gazdom stana prao kola, a zatim je otišao s našim dečakom u šetnju. Veče smo proveli zajedno, a sutra ga već nije bilo. Kad je odjeknula detonacija, mislila sam da je eksplodirala trafo-stanica. Nijednog trenutka nisam pomislila da je to Jasminko ubijen - priseća se Dragana.

- Pila sam kafu kad su telefoni počeli da zvone. Svi su me pitali isto: „Ko je to ubijen kod vas u Tološima?“, odgovarala sam: „Nije niko, ne znam o čemu pričate.“ Tek kad su me pozvali iz policije, istrčala sam u papučama i pidžami. Dok sam trčala, naletala sam na ljude, niko nije hteo da mi kaže da je to Jasminko.

Da joj je suprug ubijen, prihvatila je, kako kaže, tek kad je dobila zvaničan nalaz obdukcije. Do tog trenutka verovala je da je nastradao nesrećnim slučajem.

- Vikala sam da mu se auto pokvario i zapalio. Nisam verovala da je ubijen, a kamoli raznet bombom. Ko bi njega ubio, ja to nisam mogla da shvatim - kaže ona.

Posle svega, sedam meseci od zločina „složile su joj se kockice“:

Profesionalac

- Još uvek ništa ne znam, nema osumnjičenog, nema naručioca, nema ni dokaza da se upre prst u nekoga. Očito da ga je ubio profesionalac, jedino što želim jeste da saznam istinu, ko je i zbog čega ubio mog supruga.

Dragana Šahović kaže i da se njen suprug nije nikoga plašio, da je čak i po izlasku iz zatvora Spuž u septembru 2020. u izveštaju naveo da se ne plaši i da mu niko ne preti.

- Ogorčena sam na crnogorski bezbednosti sistem. Označili su mog supruga kao „škaljarca“, a nisu nas upozorili da mu neko preti, da mu neko sprema likvidaciju - kaže Dragana i dodaje:

- Kakav crni „škaljarac“?! Moj Jasminko nije imao kapacitet mozga da bude šef kriminalne organizacije. Jednostavno, zar mislite da bi ženu i dete držao u iznajmljenom stanu da je bio mafijaš. Valjda bi nam obezbedio kuću, dobra kola i lagodan život.

Udovica kaže i da su do ubistva njenog supruga živeli normalnim životom, kao svaka porodica. Međutim, posle ubistva život joj se potpuno promenio.

Pretnje

- Nisam uočila niti obraćala pažnju na to da li nas neko gleda ili uhodi. Posle Jasminkovog ubistva sin i ja vodimo potpuno drugačiji život. Dobijali smo čak i pretnje. Posle likvidacije prišao mi je čovek na ulici i pokazao telefon na kom je bila slika mog raskomadanog muža. Jednom sam šetala sa sinom, zaustavio se auto pored nas i rečeno mi je: „Dobro čuvaj sina.“ Sledila sam se i prijavila sve policiji - kaže ona:

- Tada mi je rečeno da se ne plašim, jer kodeks klanova nije da ubijaju žene i decu. Pa zar u ovim godinama da učim kodeks mafijaša i da li će mom detetu nešto biti...

Podsetimo, Šahović je ubijen 17. januara, kad je nepoznata osoba pod njegov automobil stavila eksplozivnu napravu i aktivirala je nakon što je on izašao iz kuće u Tološima u Podgorici. Crnogorski mediji tada su preneli da je Šahovićevo telo od siline detonacije izletelo kroz šoferšajbnu, a da su nakon eksplozije odjekivali meci koje je aktivirala eksplozija, jer je ubijeni navodno kod sebe imao pištolj.

šahovićev razneti automobil i njegovo beživotno telo nasred ulice
šahovićev razneti automobil i njegovo beživotno telo nasred ulicefoto: Kurir

UBIJEN PRED ROĐENDAN SINA

Dete videlo sliku mrtvog oca

l Jasminko Šahović ubijen je, prema rečima supruge, sedam dana pred sedmi rođendan njihovog sina.

- Naš sin je u medijima video fotografiju mrtvog oca, bio je beskrajno tužan - kaže ona.

Ubistvo
foto: Privatna Arhiva

Sagovornica nam je navela i da mnogo žali zbog masakra pre nekoliko dana na Cetinju, u kom je Vuk Borilović u petak izrešetao 10 ljudi, među kojima i dvoje dece, i ranio šest osoba.

- Natašu, koja je ubijena sa dva sina, poznajem jer smo radile zajedno. Tuga koja ne može da se opiše... Zar treba da dozvolimo da nam se ubijaju deca - istakla je ona i dodala da nijedno dete ne treba da bude povređeno, a kamoli ubijeno.

UDOVICA

Živim od socijalne pomoći

l Udovica „škaljarca“ tvrdi i da njen pokojni suprug nije bio vođa klana niti neko ko se visoko pozicionirao u podzemlju, iako ne spori da je bio u zatvoru.

- Žena visokorangiranog škaljarca živi od 45 evra koje joj daje država. To nigde na svetu nema. Nije bio pripadnik klana, a znam da je imao dosije zbog sitnih kriminalnih radnji - prekršaja, sitnih nekih dela, oduzimanje auta - kaže Dragana Šahović.

Njenom mužu na teret je stavljan i pokušaj ubistva bivšeg sudije, sada advokata Lazara Akovića.

- Nije mogao da ga napadne jer je tada bio u zatvoru u Spužu. Nije mogao da izađe iz Spuža, uzme bicikl, dođe u centar grada, prebije Lazara, a zatim se istim tim biciklom vrati u Spuž. Imamo dokaz da je bio u zatvoru, a na to niko nije reagovao i još mu se tada stavljao na teret pokušaj ubistva - kaže Dragana.

Ekipa Kurira

Štampano izdanje 18.08.2022.
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track