ZA VOLANOM SEATA SMRTI BILO DETE OD 12 GODINA! Šok posle nesreće u Boljevcima: Dečak neće odgovarati, ali evo čija krivica postoji
Foto: Kurir

Nezapamćeno

ZA VOLANOM SEATA SMRTI BILO DETE OD 12 GODINA! Šok posle nesreće u Boljevcima: Dečak neće odgovarati, ali evo čija krivica postoji

Crna Hronika -

Zastrašujuće otkriće bilo je to da je za volanom "seata" smrti, koji je u Boljevcima ubio pezionisanog vozača GSP Jošku Turana (83) bilo dete od 12 godina!

U ovakvim slučajevima, kako pojašnjava advokat Irina Borović, dete u tom uzrastu ne može odgovara

Vest da je za volanom automobila marke "seat" bilo dete od 12 godina koje je u Boljevcima izazvalo tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo vozač mopeda šokirao je Srbiju, a slučaj je prebačen u Više javno tužilaštvo na odeljenje za maloletnike.

Boljevac, udes
foto: Kurir

Postavlja se pitanje, ko će da odgovara za ovu tragediju?

Boljevac, Udes
foto: Kurir

U ovakvim slučajevima, kako je za Telegraf.rs pojasnila advokat Irina Borović, dete u tom uzrastu ne može odgovara.

- Deca koja su mlađa od 14 godina ne mogu krivično da odgvaraju, postoji nešto što može da bude krivična odgovornost roditelja, kao zapuštanje deteta, onda se ono oda rizičnom ponašanju, ali to se odnosi na neka druga dela, čini mi se ne i na ovo. Po zakonu o prekršajima, ima odgovornost o prekršajima, saobraćajni delikt, roditelji odgovoraju za prekršaj, deliktnu odgovornost, za štetu, duševne boli koji su pretrpeli bliski članovi stradalog. Eventualno, u tom kontekstu se pretpostavlja da je njihova krivica, ali ima mnogo nepoznanica... Svakako deca ne odgovaraju, a roditelji mogu da odgovaraju za prekršaj i deliktnu odgovornost. Takođe smatram da je ovo slučaj za Centar za socijalni rad s obzirom da je maloletno lice, da ispita kako je do toga došlo i da li treba da preduzmu mere - rekla je Borović.

(Kurir / Telegraf.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track