GOVORILA SAM DA ĆE JE UBITI, NIKO MI NIJE VEROVAO: Jezive reči majke male Petre koju je otac udavio u kanti vode
Foto: Kurir, Nenad Kostć

protest u vršcu

GOVORILA SAM DA ĆE JE UBITI, NIKO MI NIJE VEROVAO: Jezive reči majke male Petre koju je otac udavio u kanti vode

Crna Hronika -

Veliki protest povodom ubistva Petre B. (3) iz Vršca, koju je otac Marko B. (35) udavio, pa se obesio, održan je juče u ovom gradu ispred Centra za socijalni rad, a na čelu protesta bila je Suzana B., majka ubijene devojčice.

Nesrećna žena smogla je snage i po prvi put progovorila o paklu kroz koji prolazi trenutno, ali i kroz koji je prolazila dok je pokušavala da institucijama dokaže da je njen suprug nasilan i opasan.

Žrtva monstruma
Žrtva monstrumafoto: Nenad Kostić

- Neću dozvoliti da više nijedno dete prođe kao moja Petra, nijedna majka da prođe kroz ovo. Ženama se ne veruje u ovoj zemlji, svi papire popunjavaju, a moje Petre više nema - rekla je Suzana kroz suze i dodala:

Sve će se dokazati

- Nadam se da ću uspeti da osnujem fondaciju "Petra Budimirović" da se više nikom nikada ovo što se desilo mom detetu i meni ne desi. Sve će da se dokaže jednog dana, kako sam ja prošla.

Osnovni sud

Sve je bilo u Centru za socijalni rad

Portparol Osnovnog suda u Vršcu, Milorad Ankić, kaže za Kuri da konkretan slučaj u vezi starateljstva nad detetom nije uopšte ni bio pred sudom.

- Pred sudom je bio slučaj za nasilje u porodici, za koji je donesena presuda. Slučaj starateljstva nad detetom i načina viđanja nije bio pred sudom pa tako sud nije imao nadležnosti u ovom slučaj - istakao je Ankić. On je rekao i da sve vezano za ovaj slučaj sa detetom bilo u Centru za socijalni radi i da jedino oni mogu da daju informacije o tome.

Nakon potresnog govora nesrćne žene usledila je najdirljivija scena u Vršcu, kada su joj prišle dve devojčice koje su je iz sve snage zagrlile, dok su svi okupljeni jecalii.

Suzana je, dok su je majka, brat i rođaci prdržavali, uspela da dođe ispred Centra za socijali rad, ispred kog su građani razvili transparente na kojima je pisalo "krv je na vašim rukama", "tražimo imena saučesnika u zločinu", "institucije treba da štite žrtve, a ne nesilnike", "Petra je bila nečije dete".

Majka u suzama, sa svojim najbližima
Majka u suzama, sa svojim najbližimafoto: Kurir

Podsetimo, stručnjaci i porodica majke ubijene devojčice smatraju da je nemar zaposlenih u Centru za socijalni rad doprineo zločinu, jer je dozvoljeno da otac, koji je 27. septembra osuđen za nasilje u porodici i kome je sud izrekao meru obaveznog psihijatrijskog lečenja, viđa dete nasamo, u nekontrolisanim uslovima.

- Sve ću da objasnim, sve ću papire da pokažem javno i sve šta sam prošla i koliko se ženi ne veruje, ali samo malo da dođem do snage, jedva izdržavam ovo. Borac sam, izdržaću sve, zbog moje Petre, da spasavam drugu decu i žene - rekla je majka Suzana juče:

Pokrajinski sekretarijat

Bilo je propusta u radu CZSR

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova odmah je po saznanju o ubistvu maloletne devojčice i samoubistvu njenog oca 4. oktobra, započeo nadzor Centra za socijalni rad u Vršcu.

- Inspekcija detaljno utvrđuje postupanje svih institucija ,Centra za socijalni rad, policije i suda, i svi za koje se ustanovi da su odgovorni snosiće posledice, a u ovom slučaju, ne može biti jedan krivac. Odgovornost Centra za socijalni rad ogleda se u tome što slučaj ove porodice nije praćen nekoliko meseci, a o detetu se čak nije ni razmatralo, što je trebalo - rečeno je nezvanično iz Sekretarijata Novostima.

- Jedva se držim na nogama. Svako ime ću da kažem, svako ko me je primio i kome sam pričala. Samo da se drugima ne desi. Smrt mog deteta nikako ne sme da prođe nekažnjeno. Koliko je samo propusta. Rekla sam svima da će ovo da se desi! Rekla sam prvog dana, niko me nije slušao. Ljudi, mi pričamo o propustu, a moje dete je platilo glavom!

Protest je, inače, organizovala grupa nezadovoljnih građana koji su svoj poziv na skup delili na društvenim mrežama, kako bi što veći broj ljudi izašao na ulicu da izrazi svoj bunt i ukaže na propuste u radu institucija.

1 / 9 Foto: Kurir

- Zahtevamo da se utvrdi odgovornost svih zaposlenih u državnim institucijama koji su učestvovali u donošenju odluke, kojom je osoba psihički labilna i prethodno osuđivana za nasilje u porodici, imala pristup maloletnom detetu bez nadzora - napisano je u listi zahteva i dodato:

- Zahtevamo da se javnost transparentno izvesti poimence o odgovornima za ovaj propust i da se odgovorni sankcionišu srazmerno načinjenom propustu.

Saopštenje

U toku jučerašnjeg dana nije bio dozvoljen ulaz u zgradu CZSR, a obezbeđenje je stajalo na glavnoj kapiji. Niko iz Centra nije izašao pred majku Suzanu i građane, ali se popodne pojavilo saopštenje u kom se navodi "da je u medijima iznesen veliki broj netačnih tvrdnji".

Majka i ubica
Majka i ubicafoto: Printskrin/Facebook

- Centar za socijalni rad Grada Vršca nije vršio postupak poveravanja starateljstva maloletnog deteta, niti predlagao model viđenja deteta sa ocem, jer postupak za razvod braka od strane supružnika do tragičnog događaja nije ni pokrenut pred nadležnim sudom, pa samim tim nije bilo ni moguće dodeliti starateljstvo nad detetom, niti dati bilo kakvo mišljenje o modelu viđanja - navodi se u saopštenju koje je potpisala v. d. direktorka vršačkog CZSR Mirjana Knežević, i dodaje:

- Medijske informacije da je otac preuzeo maloletno dete na osnovu dozvole Centra za socijalni rad Grada Vršca, neposredno pre ubistva, apsolutno su netačne, jer se otac M. B. nije ni pojavljivao u našoj ustanovi od dana prijave za nasilje u porodici 30. 4. 2022, zbog kojeg su mu najpre od strane policijskog službenika u Vršcu, a potom i Osnovnog suda u Vršcu izrečene hitne mere zabrane prilaska i iseljenja iz porodične kuće. Ovim merama je zaustavljeno nasilje prema supruzi. U vezi sa pomenutim događajem, u Centru za socijalni rad sprovodi se inspekcijski nadzor od strane Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova AP Vojvodine. Po okončanju inspekcijskog nadzora javnost će o ishodu biti obaveštena od strane Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova AP Vojvodine.

Više javno tužilaštvo u Beogradu

Utvrditi da li je počinjeno krivično delo nesavesan rad u službi

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu formiralo je predmet na osnovu medijskih izveštaja o ubistvu i samoubistvu u Vršcu, radi utvrđivanja da li je bilo eventualnih propusta u radu Gradskog centra za socijalni rad, koji su prethodili nedavnoj tragediji. Tužilaštvo je dalo nalog Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova da prikupi i dostavi mu informacije i obaveštenja o izvršenom nadzoru nad radom CZSR, u cilju provere ima li elemenata izvršenja krivičnog dela nesavestan rad u službi ili drugog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti. Od Osnovnog suda u Vršcu je zatražen kompletan spis predmeta protiv Marka B, koji se vodio zbog krivičnog dela nasilje u porodici.

Kurir.rs/Jovan Mladenović

Bonus video:

02:05

Majka ubijene devojčice na protestu u Vršcu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track