NAJNOVIJI DETALJI VELIKE ZAPLENE DROGE KAVČANA U BELGIJI: U akciji pao i član vračarske grupe, uhapšeni BRAT I SESTRA
Foto: Printscreen MUP Srbije

razbijena srpska kriminalna grupa

NAJNOVIJI DETALJI VELIKE ZAPLENE DROGE KAVČANA U BELGIJI: U akciji pao i član vračarske grupe, uhapšeni BRAT I SESTRA

Crna Hronika -

U međunarodnoj akciji Tužilaštva za organizovani kriminal, Bezbednosno-informativne agencije i Ministarstva unutrašnjih poslova PU za grad Beograd, u koordinaciji sa inostranim partnerskim službama Evropolom i Evrodžastom, u zajedničkoj akciji u Belgiji zaplenjeno je preko 100 kilograma opojne droge kokain, čija ulična vrednost iznosi više od 10 miliona evra, saopštio je MUP. Tužilaštvo navodi da su među pripadnicima organizovane kriminalne grupe pripadnik "vračaraca" i takozvanog "kavačkog klana".

Zaplena, Kokain, zaplena kokaina
foto: MUP Srbije

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da je u akciji uhapšeno osam osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346 KZ i krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga član 246 KZ.

U belgijskom gradu Arlon slobode su lišeni S.Đ., S.K.,Đ. S. D. i F. L. A. U Amsterdamu slobode su lišeni D.R. i D. P. U Republici Srbiji slobode je lišen V.V., dok je njegova sestra J. V. slobode lišena u Luksemburgu. U toku su istovremeni pretresi u Republici Srbiji, Kraljevini Holandiji i Luksemburgu.

00:32

Hapšenje droga

Pripadnici te organizovane kriminalne grupe su sa teritorije Južne Amerike organizovali transport veće količine opojne droge "kokain" u luku Roterdam i dalje transport ove opojne droge do belgijskog grada Arlon, gde je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Republike Srbije, Kraljevine Belgije, Kraljevine Holandije i Luksemburga, ukupno zaplenjeno 115 kilograma opojne droge kokain.

Tužilaštvo navodi da je ta organizovana kriminalna grupu koju čine "Vračarac" N.V., D.R., pripadnik tzv. "kavačkog klana", V.V.,S. K., S.Đ., F.L.A., L.K., K.R., I.G., J.V. i Đ.S.D., koristeći registrovanu kompaniju koja se bavi preprodajom betonskih ploča, najpre kupovala takve ploče od jedne kompanije u Luksemburgu, a zatim vršila zamenu tih ploča betonskim pločama napravljenim u hangaru u belgijskom gradu Arlon u koje su zatim sakrivali pakete sa kokainom.

Zaplena, Kokain, zaplena kokaina
foto: MUP Srbije

Prilikom intervencije policijskih snaga u Belgiji ukupno su pronađene 22 betonske ploče od čega je u svakoj ploči bilo po tri paketa kokaina težine od po 1.120 grama. Pored kokaina pronađenog u betonskim pločama, na licu mesta pronađeno je još 37 paketa sa ovom opojnom drogom. Ukupno je u hangaru u Arlonu pronađeno 103 paketa opojne droge kokain, neto mase 115 kilograma.

Kako ističe tužilaštvo, ta organizovana kriminalna grupa je kokain koji je pronađen u hangaru u Arlonu preko nemačke špediterske firme trebalo da distribuira do nemačkog grada Trir, a zatim do hangara te kompanije u Londonu radi dalje prodaje.

Zaplena, Kokain, zaplena kokaina
foto: MUP Srbije

U ovoj zajedničkoj međunarodnoj akciji kojom je rukovodilo Tužilaštvo za organizovani kriminal Republike Srbije, slobode je lišeno osam lica, dok se za preostalim pripadnicima organizovane kriminalne grupe traga.

MUP je prethodno saopštio da je u akciji u Holandiji uhapšeni su pripadnici organizovane kriminalne grupe srpski državljani D.R. (28) i D.P. (48), kod kojih je pronađeno oružje i izvesna količina novca za koju se sumnja da je nastala izvršenjem krivičnih dela, dok su u Belgiji i Luksemburgu uhapšeni takođe srpski državljani S.K. (36), Đ.D. (32), J.V. (33), jedno NN lice, kao i državljanin BiH S.Đ. (42)

Zaplena, Kokain, zaplena kokaina
foto: MUP Srbije

Na teritoriji Beograda uhapšen je srpski državljanin V. V. (29), kome je određeno zadržavanje od 48 sati, koji će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Policija nastavlja sa koordinisanim radom na rasvetljavanju svih okolnosti u vezi distribucije pomenutog narkotika i na otkrivanju ostalih članova navedene međunarodne organizovanane kriminalne grupe, dodaje se u saopštenju.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track