OTKRIVENI DETALJI IZ ŽIVOTA UBIJENOG BIVŠEG ŠARIĆEVOG SARADNIKA: Milovac živeo kao duh u Ekvadoru, MISTERIJA poslednjih 60 dana
Foto: Dado Đilas, Kurir

likvidiran 2020. u sačekuši

OTKRIVENI DETALJI IZ ŽIVOTA UBIJENOG BIVŠEG ŠARIĆEVOG SARADNIKA: Milovac živeo kao duh u Ekvadoru, MISTERIJA poslednjih 60 dana

Crna Hronika -

Jedanaest godina Milan Milovac, zvani Cigla uspeo je da živi u Ekvadoru kao duh. Neopaženo. Ali od 13. novembra 2020. do 12. januara 2021. godine hodao je kao osuđenik na smrt. Na listu za odstrel, prema krivičnoj prijavi, stavio ga je klan čiji je bio član - klan Darka Šarića. Poslednjih šezdeset dana njegovog života postalo je zagonetka, međutim, ovo nije ništa u poređenju sa misterijom njegovih skrivenih aktivnosti u Gvajakilu, glavnoj luci Ekvadora.

Hrvatska i Srbija vode zasebne istrage protiv svojih osumnjičenih državljana za likvidaciju Milana Milovca Cigle 2020. godine u Ekvadoru. Glavnoosumnjičeni su Darko Šarić u Srbiji i Petar Ćosić u Hrvatskoj. Ubijen je decembra 2020. u Ekvadoru u klasičnoj sačekuši - ubice su ga presrele u prolazu na motoru i pobegle.

Milovac je, u vreme kada je ubijen, bio na poternici Interpola koju je Srbija za njim raspisala 2010. potražujući ga kako bi izdržao kaznu od 11 godina, na koju je bio osuđen zbog organizovanja šverca 5,7 tona kokaina tokom 2008. i 2009. iz Latinske Amerike u Evropu. Milovac je u Srbiji izbegao zatvor. Iako mu je Interpol bio na tragu, sleteo je u Gvajakil posle 2009. godine, piše nedeljnik Vreme.

Milan Milovac
foto: Kurir

Savršen tajming za beg

Tajming je za njega bio savršen. U stvari, ekvadorske vlasti demontirale su šemu kontrole migracija. Naime, Rafael Korea je pobedio na predsedničkim izborima 2007. godine i ubedio birače da sazovu narodnu skupštinu radi promena Ustava usvojenog 2008. godine. Ustav je stvorio status „univerzalnog državljanstva“, prihvatajući sve, bez izuzetka: vize su ukinute kao uslov za ulazak u zemlju. Ukazom predsednika 2010. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova postao je zakonski zastupnik Nacionalne policije. Kao posledica toga, 2012. godine civilni službenici ovog ministarstva preuzeli su kontrolu migracija na aerodromima.

Bezbednost nije bila prioritet, niti upotreba tehnologije za sprečavanje dolaska posetilaca sa krivičnim dosijeom Milovac je iskoristio ovu dobronamernu atmosferu prema stranim posetiocima. Dobio je lažni identitet kao državljanin Ekvadora sa imenom Marko Patricio Marković Gomez. Iako je roden 1974. godine, njegova ekvadorska lična karta kaže da je pet godina mladi, odnosno da je rođen 1979 godine.

Nelegalno je dobio ekvadorsku ličnu kartu, a nema sumnje da je tu uslugu platio u gotovini. Njegovi otisci prstiju se ne poklapaju sa podacima prikazanim na indeksnoj kartici u matičnoj službi. To je utvrđeno nakon njegove smrti u januaru 2021. Inače, u njegovim dokumentima piše da je bio samac. Prema zvaničnim istragama u istočnoj Evropi, Milovac je bio lokalni predstavnik kokainskog srpskog kartela sa narko-baronom Darkom Šarićem na čelu.

Izveštaji pokazuju da je Šarića početkom 2020. godine njegov blizak saradnik Petar Ćosić obavestio da je Milovac počeo da radi samostalno, Šarić je to shvatio kao izdaju i naredio da se duh iz Ekvadora ubije.

Život u Ekvadoru

Milovac nije znao da mu je smrtna presuda izrečena u Beogradu, gde je Šarić bio u pritvoru zbog droge. Pod krinkom uspešnog preduzetnika, Milovac je kao Marko Patricio Marković Gomez od 2020. godine živeo u iznajmljenoj vili u ekskluzivnom kraju Kamino del Rio koja se nalazi nedaleko od auto-puta izmedu Gvajakila i Samborondona. Privatno obezbeđenje čuva ulaz u ovaj kraj; samo stanari imaju uređaj za označavanje koji omogućava pristup jednojod 150 luksuznih vila od kojih su neke procenjene na više od 400 hiljada dolara. Mesečna kirija je blizu dve hiljade dolara Milovac je živeo sam, a često ga je posećivala devojka i, na kraju, prijatelj koji je biznismen u građevinskom sektoru.

Njegov krug prijateIja bio je mali. Lokalne istrage sugerišu da je često sam sedeo po lokalnim birtijama. Zvanična institucija koja kontroliše kompanije (Superintendencia de Companias) nema evidenciju o Milovcu ili Markoviću kao vlasniku, menadžeru ili akcionaru bilo koje kompanije u Ekvadoru. Zvanična poreska nacionalna kancelarija (Servicio de Rentas Internas) registruje ga kao darodavca. Međutim, jedini porez koji je platio za pet godina bio je porez na odliv valute. Iznos je smešan: 70 centi u 2019, piše Vreme.

Da je Milovac živeo pod lažnim identitetom, vlasti u Ekvadoru su uočile tek posle njegove smrti, kada je njegova porodica poslala kopiju njegovog pasoša u kojoj se vidi njegovo pravo ime, Milan Milovac, hrvatske nacionalnosti. Ironično je zato da je građaninu Ekvadora Marku Patrisiju Markoviću Gomezu ipak omogućeno da glasa na izborima održanim Ekvadoru nedelju 5. februara 2023.

Milovac, navodni trgovac drogom koji je mrtav već dve godine, još uvek može da glasa u gradu Empalme, provincija Gvajas, u klupi broj 42 u školskoj ustanovi. Ova teritorija je žarište bandi povezanih sa meksičkim i balkanskim kartelima. Ovaj slučaj pokazuje da u Ekvadoru duhovi glasaju na izborima i imaju politička prava. Sken nacionalnog biračkog spiska, sa Milovčevim lažnim identitetom u Ekvadoru. Milan Milovac, sa lažnim imenom Marko Patricio Marković Gomez, i dalje je u mogućnosti da glasa u izbornom procesu 2023, prema ovoj pretrazi u ekvadorskom si stemu. Datum pretrage: četvrtak 2. februar 2023.

Preživeo dva puta

„Planiram da pošaljem maloletnog sikarija (plaćeni ubica), tako da nakon ubistva (Milovac), ako bude uhvaćen, mladi sikario lako izađe iz zatvora.“ Tu je poruku, prema tužilačkim dokumentima, Darku Šariću na mobilni sa Skaj aplikacijom poslao jedan od saradnika. Jasno je da su Milovčevi atentatori bili potpuno svesni pravosudnih slabosti u Ekvadoru. Ova četovanja, šifrovana platformom Skaj, bila su poznata srpskim vlastima kada je kokainski gospodar Darko Šarić ponovo uhapšen u aprilu 2022. godine, pod optužbom da je bio šef organizacije za trgovinu drogom. U tom trenutku istražitelji su shvatili, kako krivična prijava pokazuje da je Šarić naredio ubistvo Milovca, piše taj list.

Milovac, sa lažnim dokumentima zvani Marković, imao je sreću da preživi dva puta. Prvi napad na njega dogodio se u petak 13. novembra 2020. Do 13 časova Milovac je vozio svoj beli SUV 4k4 ford eksplorer, kada su se dva sikarija na motociklu približila dovoljno daga upucaju dva puta. Zadobio je povrede u predelu vrata i levog ramena. Izgubio je kontrolu nad automobilom i udario u banderu. Sistem hitne pomoći, ECU 911, preneo je ranjenike u privatnu bolnicu u Gvajakilu.

Trinaest dana nakon pucnjave, ubice su bile u panici. Pisali su da „kučkin sin ima 24-časovni pritvor“ i da će – ako treba – morati da ubiju i njega i čuvare. Poslednjeg dana novembra, sikariji su bili spremni da „završe posao“, kako se navodi u četovima. Državljanin Kolumbije Herli Perlaza ušao je 5. decembar 2020. u privatnu kliniku, koristeći lažni identitet. Lična karta je odgovarala državljaninu Ekvadora Džoniju Piguavu. Pripadnici policije su ga uhvatili sa dva čipa za mobilni telefon i dve različite identifikacije. Izjavio je daje došao samo da upozori Milovca da drži jezik za zubima. Policija je verovala da je pokušavao da ubije Milovca.

„Jedan od dečaka je zadržan u policijskoj stanici, ali je čist, nije imao oružje, ni mobilni telefon, uhvaćen je zbog upotrebe lažne isprave. U početkuje Perlaza osuđen za nameru ubistva i zatočen u zatvoru u Gvajakilu. Iznenađujuće, tužilac nije našao Čvrste dokaze koji podržavaju teoriju zločina optužbe su preformulisane: Perlaza je i osuđen zbog upotrebe lažnog dokumeneta. Deset meseci kasnije, on je osuđen na izdržavanje kazne od 18 meseci zatvora.

Kada su Francuzi "razbili" Skaj aplikaciju, podatke su dostavili zemljama koje bi mogle imati pravni interes. Tako su hrvatskom i srpskom tužilaštvu dostavili podatke koji navodno otkrivaju da je Ćosić bio taj koji je predložio likvidaciju i tražio od Šarića da je odobri.

Šarićevo ime se nigde ne pojavljuje, no, prema informacijama koje su se pojavile, srpsko tužilaštvo sumnja da je upravo Pljevljak koristio telefone sa kojih su stizale poruke da ga Milovac nervira, da se oteo kontroli i da mu je "sad kraj", te da će "dobiti svoje".

Kurir.rs/Vreme

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track