ON JE BIO PRVA ŽRTVA AUDIJA SMRTI: Ćanda se sa prijateljem vraćao sa sahrane, zemunci u njih sasuli 80 METAKA, a OVO je bio motiv
Foto: Kurir, Privatna Arhiva

legende devedesetih

ON JE BIO PRVA ŽRTVA AUDIJA SMRTI: Ćanda se sa prijateljem vraćao sa sahrane, zemunci u njih sasuli 80 METAKA, a OVO je bio motiv

Crna Hronika -

Navršile su se 23 godine otkako je ubijen Zoran Davidović Ćanda (27). On je likvidiran 23. marta 2000.

Njegove ubice nikada nisu privedene pravdi, iako se verovalo da su ga ubili "zemunci", a ta likvidacija je bila prva izvršena iz "audija smrti", što je potom postao "zaštitni znak" zloglasnog klana.

Zoran Davidović bio je najbliži saradnik Zorana Uskokovića Skoleta.

I Čandi i Skoletu, kao i drugim njihovim saradnicima, smrtne presude su potpisane onog trenutka kada je 15. januara 2000. ubijen Željko Ražnatović Arkan. "Zemunci" su krenuli u krvavi osvetnički pir.

Zoran Davidović Ćanda
foto: Printscreen/Youtube/Rudar 7

Prvo je livkidiran Branislav Lainović Dugi, ispred hotela "Srbija" na Konjarniku. Na njegovu sahranu otišao je i Zoran Davidović Ćanda. Još se ni zemlja nije slegla na humci njegovog prijatelja, a već je i Ćanda bio mrtav.

Tog 23. marta 2000. godine Davidović je izrešetan iz kalašnjikova kada se sa svojim prijateljem Ivanom Stojanovićem, koji inače nije bio umešan u kriminalne radnje, vraćao iz Novog Sada, sa sahrane Lainovića.

Jedna stvar je ostala nejasna, Davidović je znao da mu je glava u torbi i imao je blindirani automobil, ali je ipak bio u normalnom audiju, bez zaštite.

Ćandu i Stojanovića, koj je bio kolateralna šteta, napadači su sačekali na auto-putu, na račvanju novosadskog i zagrebačkog. Dok je jedan automobil blokirao put kolima u kojem su bile mete, pojavilo se drugo vozilo u kojem su bili pucači. U njih dvojicu ispaljeno je oko 80 metaka.

"To je bilo jezivo, ali i potpuno nenormalno. Napadači su pucali u nesrećne ljude dok su imali municiju, čak i kada su obojica već bili mrtvi. Ćandi je glava bila skoro otkinuta od kuršuma", naveo je svojevremeno izvor Kurira.

Napadači su nestali munjevitom brzinom, kao što su se i pojavili. Zanimljivo je da je u blizini bila patrola saobraćajne policije ali su oni, kada su začuli rafale - zalegli, nisu ni pokušali da vide šta se dešava dok paljba nije prestala.

Tada se nije znalo da je to bila prva akcija "zemunskkog klana" iz kola u pokretu. Na taj način likvidirane su narednih godine desetine ljudi, skoro bez promašaja.

Inače, Ćanda je u trenutku smrti bio u vezi sa pevačicom Jelenom Karleušom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track