NIKAD NIJE BILA KOD LEKARA, U VRTIĆU, NIJE UPISANA U ŠKOLU: Sudbina devojčice iz Mirijeva, otac je ostavljao IZA ZAKLJUČANIH VRATA
Foto: Shutterstock, Nenad Kostić

šok detalji

NIKAD NIJE BILA KOD LEKARA, U VRTIĆU, NIJE UPISANA U ŠKOLU: Sudbina devojčice iz Mirijeva, otac je ostavljao IZA ZAKLJUČANIH VRATA

Crna Hronika -

Devojčica (8) koju je, kako se sumnja, otac Uroš Pašajlić držao zaključanu u stanu u naselju Mirijevo na Zvezdari, pretpostavlja se da nije išla u vrtić, kao ni u osnovnu školu, a trebalo je da bude već drugi razred!

Jeziv slučaj zlostavljanja i zanemarivanja deteta otkriven je kada je Beograđanka I. L. prijavila policijskoj stanici Palilula da ju je muž Pašajlić brutalno tukao, kao i da svoje dete već duže vreme drži kao roba.

Naime, prema saznanjima Kurira, on je u drugom stanu u Borči, držao zatočenu svoju partnerku (46), koja ga je i prijavila za nasilje nad njom i tako praktično sigurne smrti spasila i nesrećnu devojčicu!

Uroš Pašajlić
foto: MUP

Takođe, šokantan podatak je da se pretpostavlja da dete nije išlo ni na redovne sistematske pregleda, kao i da nije vakcinisana. Postavlja se pitanje ko snosi krivicu za ovo, a po svemu sudeći ceo sistem je zakazao, s obzirom da je devojčica, čija je sudbina potresla Srbiju i region, praktično bila nevidljiva i prepuštena na milost i nemilost problematičnom ocu.

Devojčica navodno godinama nije izašla iz stana, već je gotovo sve vreme bila u kadi u kupatilu. Kada su je u petak pronašle dve policajke, koje su provalile u stan, ona je bila u izuzetno lošem zdravstvenom stanju.

Devojčica (8) se sada nalazi u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, gde je primljena radi rehidratacije i realimentacije.

1 / 8 Foto: Kurir

Nakon rođenja deteta, porodilište je alarmiralo CZSR da sumnjaju da roditelji nisu podobni da se staraju o detetu jer su zavisnici, te je devojčica tada smeštena ustanovu socijalne zaštite, nakon čega je Centar za socijalni rad pokrenuo postupak lišenja roditeljskog prava za oba roditelja.

Godine 2018. sud je doneo odluku da dete dodeli na staranje ocu. Tada, tokom praćenja, nije bilo naznaka koje bi ukazivale na zanemarivanje i ugrožavanje zdravlja i života deteta od strane oca, sve do 2020. godine, kada je odeljenje Zvezdara obavešteno od strane policije da ima saznanja da se u stanu čuje plač deteta. Otac se, postupajući po prijavi policije, nešto kasnije odazvao na razgovor sa radnicima CZSR, koji su procenili da dete nema nikakve tragove zanemarivanja. Nakon toga, više nije bilo prijava CZSR u ovom slučaju.

Oni su dodali da Centar nije imao saznanja da dete ne ide u školu, istakavši da organ starteljstva nema obavezu da prati da li su deca vakcinisana, kao ni da li su krenula u osnovnu školu.

Uroš Pašajlić, nasilje nad ženama, Mirijevo, Uhapšen
foto: Privatna Arhiva

Kurir je razgovarao sa komšijama iz Mirijeva, koje su nam rekle da su u poslednje tri godine najmanje tri puta zvali policiju zbog dečijeg plača koji bi čuli iz stana Uroša Pašajlića.

Oni su, nastavljajući priču, rekli da bi policija došla i pokucala na vrata, kada niko ne bi otvorio i oni bi otišli uz reči da nemaju nalog da nasilno uđu u stan.

Podsetimo, Uroš Pašajlić (38) uhapšen je juče posle četiri dana potrage pod sumnjom da je svoju osmogodišnju ćerku godinama držao zarobljenu u stanu u Mirijevu.

Prijavite nasilje

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da svaki vid nasilja u porodici prijave policiji besplatnim pozivom na broj telefona 0800 100 600 ili 192 koji su sve vreme dostupni (0-24h, besplatan poziv)

SOS telefoni

Autonomni Ženski Centar - SOS telefon 0800-100-007, radnim danima 10-20h

ASTRA Akcija protiv trgovine ženama - SOS telefon 011 785-0000, 065 3347-817, dostupan 24h Evropski broj za nestalu decu 116-000

Incest trauma centar - SOS telefon 011 3441-737, 011 3861-332, dostupan 24h

Savetovalište protiv nasilja u porodici - SOS telefon i sigurna kuća 0800-011-011, besplatan poziv, radnim danima 10-19h 011 2769-466, radnim danima 10-19h 062 304-560, noću 19-10h

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track