SRAMOTA! Institucije i sedam dana od OTKRIĆA DEVOJČICE koja je ŽIVELA U PAKLU peru ruke i prebacuju odgovornost za njenu sudbinu!
Foto: Nenad Kostić, Shutterstock, Ilustracija

HOROR

SRAMOTA! Institucije i sedam dana od OTKRIĆA DEVOJČICE koja je ŽIVELA U PAKLU peru ruke i prebacuju odgovornost za njenu sudbinu!

Crna Hronika -

Slučaj osmogodišnjeg deteta koje je otac Uroš Pašajlić godinama držao zarobljeno, pokrenuo je pitanja o tome kako je ono godinama bilo nevidljivo. za državne organe

Slučaj devojčice (8), koju je otac Uroš Pašajlić godinama držao zarobljenu u stanu na Mirijevu, pokrenuo je niz pitanja za nadležne organe na koja javnost još nije dobila nikakav odgovor. Kurir, zato, neće odustati od namere da se pronađu odgovorni za jezivo detinjstvo devojčice zbog koje je cela Srbija danima na nogama!

Nalog za kontrolu nadležnih institucija izdao je zaštitnik građana, Zoran Pašalić, a svih šest organa odgovornost prebacije na one druge i jedina žrtva čitavog sistema na kraju je nedužna osmogodišnjakinja.

Loša komunikacija

Pašalić je juče, za Kurir televiziju objasnio na koji način je svaka od šest institucija bila odgovorna i kako je po tom pitanju postupala, ali on ne isključuje mogućnost krivice pojedinaca, koji će svakako biti podvrgnuti kontroli unutar kontrole čitave institucije.

- Jedan od ozbiljnijih problema je što je u ovom slučaju izostala povezanost nadležnih organa - kaže Pašalić.

Zoran Pašalić
foto: Printscreen/Youtube

Međutim, od šest karika koje čine lanac sistema koji je trebalo da spreči zlostavljanje devojčice na Mirijevu, Gradski centar za socijalni rad svakako je bio jedna od ključnih. Međutim, Smilja Igić, psihološkinja i supervizorka službe za decu gradskog Centra za socijalni rad izjavila je da su građani ti koji su zakazali i da je devojčica bila nevidnljiva za njih, a ne za sistem!?

- Možemo da kažemo da su i građani zakazali, jer institucije nemaju pravo da idu od vrata do vrata i proveravaju, niti mogu, niti je to izvodljivo očekivati da svako dete i svaku porodicu neko proverava. Čak nije ni etički da duže od dve godine gde sve funkcioniše adekvatno se dalje prati - ispričala je Igićeva.

Takođe, Centar za socijalni rad prebacio je deo odgovornosti i na Prvi osnovni sud u Beogradu.

Uroš Pašajlić, saslušanje
foto: Zorana Jevtić

- Nakon dostavljanja mišljenja veštaka, oni su smatrali u tom momentu da majku treba delimično lišiti roditeljskog prava, a da je otac podoban roditelj. Sud je odbio našu tužbu, smatrao je neosnovanom. Pravnosnažno rešenje suda je bilo juna 2018. godine, on preuzima dete krajem godine, a mi smo pratili kontakte kako su proticali između oca i deteta. Ostvario se odnos poverenja i dete je preuzeto od strane oca 2018. godine - izjavila je Silvija Alavanja, direktorka Centra za socijalni rad Beograd.

Prijave

S tim u vezi, kontroliše se i rad Prvog osnovnog suda u Beogradu u vezi sa postupanjem u ovom slučaju, kao i pojedinaca koji su za njega bili odgovorni, a naročito veštaka koji su dali svoju procenu i devojčicu dodelili ocu.

Međutim, postupanje Centra za socijalni rad, od kraja te 2018. godine pa sve dok slučaj nije otkriven 24. marta ove godine trebalo bi da bude pod lupom kontrolnih organa, jer su građani reagovali na situaciju i o tome obavestili policiju 2020. godine koja je, kako su saopštili, obevestila Centar za socijalni rad jer nije imala nalog da nasilno uđe u stan.

1 / 6 Foto: Nenad Kostić

Centar za socijalni rad tada je obavio razgovor sa ocem i konstatovao da je sve u redu jer je devojčica bila zdrava. Od tada je prošlo skoro tri godine, a da se niko nije raspitivao za stanje devojčice.

Prema rečima građana prijava policiji je bilo više, ali policija je sa nalogom nadležnog tužilaštva prošle nedelje uspela da uđe i stan i spase devojčicu.

- Kontrolišu se svi nadležni organi bez obzira na to u kojoj meri i da li uopšte mogu biti odgovorni. Posle Centra za socijalni rad i Prvog osnovnog suda, prstom se upire i u Ministarstvo za brigu o porodici, a onda i u lokalna samouprava - kaže izvor Kurira.

Detaljne provere

Naime, iz Ministarstva za brigu o porodici oglasio se Vukota Vlahović koji je obećao da će detaljno proveriti rad Gradskog centra za socijalni rad.

- Izvršićemo nadzor nad stručnim radom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, u postupku koji su ranije vodili u odnosu na ovu porodicu, koja je bila na njihovoj evidenciji, a takođe cemo izvršiti nadzor i u odnosu na postupanje Gradskog centra za specijalni rad u odnosu na postupanje nakon ovog događaja - kaže Vlahović.

Uroš Pašajlić, Uroš Pašaljić, Mirijevo, nasilje u porodici
foto: MUP Srbije, Nenad Kostić, Printscreen Youtube

Takođe, ministar prosvete Branko Ružić reagovao je na situaciju i rekao da je dafinitivno bilo propusta u celokupnom sistemu, ali i da smatra da je lokalna samouptava zakazala kada nije prijavila da dete nije bilo upisano ni u predškolsko, a ni kasnije u osnovnu školu.

Lokalne smouprave po ovom pitanju se još nisu oglašavale, kao ni Ministarstvo zdravlja kome su novinari Kurira postavili pitanja vezano za evidenciju o devojčice u domovima zdravlja, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili nikakve odgovore.

Podsetimo, Uroš Pašajlić uhapšen je u utorak posle pet dana provedenih u bekstvu i to nakon što ga je za nasilje prijavila njegova partnerka koja je policiji otkrila da Uroš u stanu na Mirijevu svoju ćerku drži kao roba.

OCU MONSTRUMU ODREĐEN PRITVOR

Nije pitao ni da li mu je dete živo

Saslušan u sudu Uroš Pašajlić
Saslušan u sudu Uroš Pašajlićfoto: Zorana Jevtić

Uroš Pašajlić (38) pre saslušanja u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, na kom je odlučio da se brani ćutanjem, pola sata je razgovarao sa svojim advokatom kako bi odlučio da li će iznositi odbranu ili ne.

- Iskoristio je svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu, odnosno da se brani ćutanjem. Bio je hladan, nije zaplakao, čupao kosu, niti bilo šta slično, nije delovao kao očajan čovek, čak nije pitao ni da li mu je dete živo - otkrio je sagovornik Kurira.

Na saslušanju je, kako saznajemo, rekao samo da je zavisnik i da koristi različite vrste narkotika, lekova i alkohola.

- Čak i to što je rekao u jednoj rečenici najverovatnije je smišljeno kako bi opravdao ili bar umanjio krivicu za ono što mu je stavljeno na teret - dodaje naš sagovornik.

Posle saslušanja, Urošu Pašajliću je određen pritvor do 30 dana i on je sproveden u Centralni zatvor.

Naredbom o sprovođenju istrage osumnjičenom Pašajliću je stavljeno na teret da je u vremenskom periodu dužem od dve godine bezobzirnim ponašanjem ugrožavao telesni integritet svoje maloletne ćerke, čime je učinio krivično delo nasilje u porodici.

NA PROVERI

Šest institucija

  • Gradski centar za socijalni rad u Beogradu
  • Prvi osnovni sud u Beogradu
  • Ministarstvo za brigu o porodici
  • Lokalna samouprava
  • Ministarstvo zdravlja
  • Ministarstvo unutrašnjih poslova

Kurir.rs - Dijana Antonijević

Štampano izdanje 31.03.2023.
foto: Kurir

Poklon KIŠNA KABANICA plus dodatak TV EKRAN. Danas uz dnevne novine KURIR

TV Ekran, poklon, Dodatak, Kurir
foto: Promo

Dnevne novine Kurir vam danas poklanjaju kišnu kabanicu plus dodatak TV Ekran.

Kišna kabanica je jako praktičan proizvod. Moglo bi se reći da je praktičnija od kišobrana. Sa upotrebom kišobrana nikada nismo u potpunosti suvi. Koristeći kabanicu možemo biti sigurni da će naša garderobe ostati suva.

Njene dodatne prednosti su što se može spakovati tako da zauzima vrlo malo prostora, tako da je u svakom momentu možete nositi sa sobom.

Poklon dodatak uz dnevne novine Kurir – TV Ekran:

NA SETU SAM KAO KOD KUĆE – Mina Sovtić – tek što je i sama postala mama, ova glumica otkriva koliko ju je odrastanje kraj slavne Anice Dobre pripremilo za profesiju u kojoj je pokazala svoju autentičnost i sasvim se pronašla

Boris Milivojević: U “Munjama” je sve isto i posle 23 godine, osim što smo stariji i deblji

Tihomir Stanić: Zbog role inspektora Marjanovića policija me više poštuje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track