Najnovije vesti

(NE)SAVRŠEN ZLOČIN! OVE 4 METODE OTKRIVAJU UBICE I POSLE MNOGO GODINA: Jedna stvar je ključna za policiju, mora biti PERFEKTNA!
Foto: Shutterstock, Printscreen, Facebook

STRUČNJACI ZA KURIR

(NE)SAVRŠEN ZLOČIN! OVE 4 METODE OTKRIVAJU UBICE I POSLE MNOGO GODINA: Jedna stvar je ključna za policiju, mora biti PERFEKTNA!

Crna Hronika - 07:51h

Stručnjaci za Kurir objašnjavaju da ako se neko krivično delo ne reši odmah, ne znači da neće u nekom narednom periodu

Telo Slavoljuba L. (46) iz Osečine kod Valjeva pronađeno je 6. oktobra 2014. na obali Save kod Rume, a osumnjičeni za ovo ubistvo, inače sin žrtve, uhapšen je devet godina kasnije.

Hapšenje Dragana L. (36), koji je gotovo čitavu deceniju živeo slobodno, iako je počinio težak zločin, otvorilo je pitanje "da li zaista postoji savršen zločin?".

Sava, telo, Kula Nebojša
foto: Kurir.rs/J.M.

Naime, kada je telo Slavoljuba L. pronađeno mislilo se da je u pitanju anonimni utopljenik, ali se nakon odbukcije utvrdilo da je nasmrt izboden i bačen u reku.

Devet godina kasnije

- Dragan je bio taj koji je prijavio nestanak oca, nakon čega je i identifikovan leš. Međutim, osumnjičeni za ovo delo uhapšeni su tek devet godina kasnije i to kad je, zbog drugog krivičnog dela, uhapšen Draganov rođak Milorad N. koji mu je navodno pomogao da ubije oca i prikrije tragove nedela - navodi izvor.

Dragan L. i njegov rođak se tek od nedavno nalaze u pritvoru, a stručnjak za Kurir objašnjava da je izreka da ne postoji savršen zločin, definitivno utemeljena na istini.

- Kad su u pitanju zločini, pogotovo u porodici, ljudi teško mogu da sakriju delo i da ne govore nikome i ništa o tome. Čovek po prirodi ne može da ćuti i muči se sa onim što mu stoji na duši, ili progovori ili nešto uradi kako bi povredio sebe, pa se na taj način sazna za ono što je prethodno uradio - kaže za Kurir Dejan Radenković, bivši funkcioner MUP.

Kučevo

Pet godina krio da je ubio oca

Srbiju je uzdrmao i slučaj Srećka Ljubenovića iz Kučeva, koji je ubijen 2013, a čiji su ostaci nađeni 2018. Kad je nađeno telo, pokazalo se da je i njega, kao i Slavoljuba L. ubio sin.

Aleksandar Ljubenović (levo)
Aleksandar Ljubenović (levo)foto: Facebook

- Da je Ljubenović ubijen, a ne da je otputovao u Južnu Ameriku da radi, kako su to njegovi ukućani govorili, saznalo se pet godina kasnije, pošto je telo slučajno otkriveno u njivi. Po pronalasku tela, sin je priznao zločin - podseća izvor.

Prema njegovim rečima, kad je razmak između ubistva i hapšenja osumnjičenog ovako dug, četiri su načina da se počinilac otkrije.

- Jedan od načina je da se biološki tragovi koje je policija na terenu prikupila, fiksirala i evidentirala uredno u bazu, poklope sa DNK tragom lica koje je sada uhapšeno zbog nekog drugog krivičnog dela. Drugi način je da neko progovori o zločinu. Nije važno da li će to biti neko ko je u zločinu i učestovovao ili neko drugi- kaže nam Radenković i dodaje da je treći način da zločinac naudi sebi, pa se tako otkrije šta je prethodno uradio, dok je četvrti da sam posle izvesnog vremena prizna sve.

Stari Merkator, Merkator, Pijaca Stari Merkator, Nesreća, Policija, policijska traka, uviđaj
foto: Stefan Stojanović MONDO

- Jedina stvar koja ne može da se ponovi je uviđaj i to je ono što mora biti odrađeno perfektno da bi se istraga isplatila. Nije bitno da li će to biti istog dana ili posle 10 godina, ako je uviđaj odrađen kako treba i tragovi pažljivo evidentirani, neminovno je da će zločin biti rešen.

Dokazi ostaju

I Časlav Ristić, forenzičar MUP u penziji, ranije je objašnjavao "da je teorija o savršenom zločinu zabluda".

- Ako se neko krivično delo ne reši odmah, ne znači da neće u nekom narednom periodu, jer ako taj počinilac opet napravi krivično delo, njegovi podaci su već u bazi. Takođe, ukoliko neki biološki dokaz ostane na mestu zločina, u vidu dlake, traga krvi, urina, i takve stvari su nakon 15-20 godina isto upotrebljive i mogu da nam otkriju zločinca. Od velike koristi je i DNK analiza, koja je počela da se koristi 2000 - rekao je Ristić ranije za Kurir.

Zabetonirala muža i tri godine lagala

Biljana Stojanović iz okoline Leskovca je 2019. ubila muža Ivana i zabetonirala telo u buretu, a tri godine je živela kao da se ništa nije desilo i lagala okolinu da je on otišao u Rusiju da radi.

Ivan i Biljana
Ivan i Biljanafoto: Facebook

- Ivana nije bilo tri godine i svi su bili ubeđeni da radi u Rusiji jer se Biljana preko njegovog telefona dopisivala sa porodicom. Zločin je otkriven kad je ona izvršila samoubistvo prošle godine - podseća izvor.

Rešenje posle 40 godina

Slučaj nerešenog ubistva devojčice (12) u Teksasu rešen je posle čak četiri decenije. Ubica je Džerald Dvajt Kejsi, koji je pogubljen 2002. zbog nepovezanog slučaja teškog ubistva. Naime, Lesija Mišel Džekson ubijena je 1979, a njen ubica otkriven je uz pomoć DNK tehnike poznate kao „M-Vac".

Devojčica je, da podsetimo, nestala 7. septembra nakon što se kupala na jezeru sa prijateljima. Njene naočare su pronađene sledecćeg dana, a radnik na naftnom polju pronašao je njeno telo šest dana kasnije. Obdukcijom je utvrđeno da je bila seksualno zlostavljana, pa ubijena.

Kurir.rs / Dijana Antonijević

Štampano izdanje 02.10.2023.
foto: Kurir

Ne propustite sutra poklon uz Kurir - LJUŠTILICA ZA VOĆE I POVRĆE

poklon
foto: Kurir

Kada želite brzo i jednostavno čišćenje povrća i voća LJUŠTILICA je idealan alat koji će učiniti vaš život jednostavnijim.

Sa ljuštilicom ćete lako stvoriti kulinarska umetnička dela od potpuno svakodnevnih jela.

Ljuštilica je definitivno kuhinjski alat koji nam je uvek potreban.

Danas nijedna domaćića ne može da zamisli pripremu hrane bez ovog proizvoda. A zašto je to tako? Jednostavno, toliko olakšava proces čišćenja voća i povrća da ćete uživati pripremajući hranu za vašu porodicu.

Osim toga, štedi vam vreme.

Jednostavna je za održavanje – isperite je tekućom vodom, a može da se pere i u mašini za pranje posuđa.

Bonus video:

00:26

Pogledajte kako su pali osumnjičeni za dvostruko ubistvo u Futogu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track