ANDREJ VUČIĆ PREPOZNAO POLICAJCE: Oni su me tukli po leđima, vratu, rukama i glavi
Foto: Damir Dervišagić

O incidentu na Paradi ponosa pred sudom

ANDREJ VUČIĆ PREPOZNAO POLICAJCE: Oni su me tukli po leđima, vratu, rukama i glavi

Crna Hronika -
Očekuje se da kao sledeći iskaz da i brat gradonačelnika Beograda Siniše Malog, Predrag, s kojim je premijerov brat krenuo kod svojih roditelja na ručak
1 / 3 Foto: Tanjug Dragan Stanković

BEOGRAD - Postupali smo po naredbama službenih lica, nikoga nismo udarali, niti vređali ni u jednom trenutku, već smo pokušali da se legitimišemo, izjavio je danas Andrej Vučić, povodom incidenta na prošlogodišnjoj Paradi ponosa.

Dajući iskaz u svojstvu oštećenog, Vučić, brat premijera Srbije, istakao je da je zajedno sa Predragom Malim, bratom gradonačelnika Beograda, kao i dvojicom pripadnika premijerovog obezbeđenja, krenuo na ručak kod svojih roditelja, kada su ih pripadnici niške Žandarmerije zaustavili.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković
Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Prema njegovim rečima, on je pokazao ličnu kartu, a vojni policajci službene legitimacije, ali su ih, kako je rekao, uprkos tome žandarmi odgurali štitovima i rukama, da bi ubrzo potom počeli i da ih batinaju. Kako je objasnio, iako je jedan od pripadnika obezbeđenja premijera Srbije vikao "stanite, vojna policija, na zadatku smo", i nisu pokušali nikakav fizički kontakt, niški žandarmi počeli su da ih udaraju palicama. "Tada kreće opšte batinanje, udarali su nas svuda po telu, a mi smo šokirani i povijeni počeli da se povlačimo", rekao je Vučić.

On je danas u sudnici prepoznao policajce Dragana Savića, Dalibora Đorđevića i Bobana Lekića, za koje navodi da su istupili pred njega i udarali ga po leđima, vratu, rukama i glavi.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković
Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Na pitanje advokata odbrane zašto su zahtevali da prođu, kako navode tuženi, Andrej Vučić je odgovorio da ništa nisu zahtevali, već samo zamolili da prođu. "Stajali smo dok nisu počeli da nas guraju. Smatram da smo postupili po naredbama službenog lica, jer smo stali, legitimisali se i nismo nikoga ugrožavali", rekao je Vučić. On je dodao da tokom trajanja događaja nije čuo da neko izdaje naredbu da legne, već samo graju i viku.

Trenutno je pauza u suđenju, a u nastavku se očekuje davanje iskaza Predraga Malog. Osmorica pripadnika Žandarmerije terete se da su kao saučesnici izvršili krivicno delo napad na vojno lice u vršenju vojne službe u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje, pošto su u društvu Vučića i Malog, bili i dvojica vojnih policajaca.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković
Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Komandant voda Žandarma tereti se i za krivično delo zloupotreba službenog položaja, u vezi sa njihovim učešćem u događajima na dan održavanja Parade ponosa. Optuženi za taj incident, Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Djordević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić, tokom prethodnog suđenja negirali su krivicu i tvrdili da su postupali po zakonu, bez prekomerne upotrebe sile. Incident se dogodio 28. septembra 2014. na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, neposredno pred održavanje Parade ponosa u Beogradu kada je, iz bezbednosnih razloga, u centru grada bilo pojačano prisustvo policije. O incidentu postoji i video zapis koji su objavile gotovo sve televizije. Pripadnici Žandarmerije su tukli Andreja Vučića, brata premijera Aleksandra Vučića, Predraga Malog, brata gradonačelnika Beograda Siniše Malog i dvojicu pripadnika "Kobri" koji su bili sa njima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track