BELEŠKA OTKRIVA: Mira Marković naručila ubistvo Slavka Ćuruvije?!
Foto: Profimedia

Klupko se odmotava

BELEŠKA OTKRIVA: Mira Marković naručila ubistvo Slavka Ćuruvije?!

Crna Hronika -
Supruga tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, kako otkriva policijska službena beleška, saopštila je Vlastimiru Đorđeviću (67), tadašnjem načelniku Resora javne bezbednosti MUP Srbije, da mora da se likvidira vlasnik „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“

BEOGRAD - Mira Marković (73), predsednica JUL-a, prema operativnim podacima, organizovala je sastanak na kome je dogovoreno ubistvo Slavka Ćuruvije, likvidiranog ispred zgrade u kojoj je živeo.

Supruga tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, kako otkriva policijska službena beleška, saopštila je Vlastimiru Đorđeviću (67), tadašnjem načelniku Resora javne bezbednosti MUP Srbije, da mora da se likvidira vlasnik „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“.

Inače, Đorđević je osuđen na 18 godina zatvora u Haškom tribunalu zbog zločina protiv čovečnosti. Na sastanku na kome je odlučeno da se ubije Ćuruvija, prema navodima iste beleške, bio je i Dragan Filipović Fića, koji je tada direktno bio povezan sa četvoricom optuženih za ubistvo Ćuruvije. Filipović je tada bio zamenik načelnika Druge uprave za obaveštajni rad DB-a i savetnik za specijalne operacije šefa tajne službe Radomira Markovića, sada optuženog za ubistvo novinara.

Drugu upravu je vodio sada optuženi Milan Radonić, ali je premešten nedelju dana pre ubistva novinara 11. aprila 1999. godine. Radonjić je premešten na mesto načelnika Centra DB Beograd baš po preporuci Mire Marković.U vreme ubistva Filipović je kao zamenik načelnika Druge uprave bio nadređeni i optuženom Ratku Romiću, tadašnjem glavnom inspektoru ove uprave. Romić se tereti da je saučesnik u ubistvu Ćuruvije. Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, prema navodima optužnice, neposredni je ubica Ćuruvije.

Foto: Fonet/EPA
Foto: Fonet/EPA

Filipović, koji se živi u Šangaju već godinama, održava kontakt sa Mirom Marković i čak je posećuje u Moskvi, gde bivša predsednica JUL-a živi. Takođe je otkriveno da je Filipović bio u kontaktu s Kurkom dok se skrivao u Africi. Ti kontakti su se intenzivirali, saznaje list, nakon što je bila pokrenuta tužilačka istraga početkom 2014. protiv četvorice sada optuženih za ubistvo novinara.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track