ČAČANIN UKRAO MOŠTI SVECA: Hteo da ih proda vračarama!
Foto: Aleksandar Jovanović

Nesvakidašnja pljačka Crkve Svete Marine u Čačku

ČAČANIN UKRAO MOŠTI SVECA: Hteo da ih proda vračarama!

Crna Hronika -

Rade M. (36) iz Čačka uhapšen zbog sumnje da je odneo mošti Svetog Nektarija Eginskog i Svete Marine Velikomučenice, krađa najverovatnije bila naručena

ČAČAK - Rade M. (36) iz Čačka uhapšen je zbog sumnje da je iz Crkve Svete Marine Velikomučenice u Atenici ukrao deo moštiju Svetog Nektarija Eginskog i Svete Marine Velikomučenice. Kako saznajemo, Rade je nameravao da svetinje proda vračarama, jer su mošti kod njih na izuzetno visokoj ceni.Čim su primetili kradu koja se dogodila proteklog vikenda, sveštenici su slučaj prijavili policiji, koja je brzo uhapsila kradljivca, pa su mošti svetaca brzo vraćene.Šok na liturgiji- Pljačka se najverovatnije dogodila u petak ili subotu, a primećena je u nedelju, neposredno pred liturgiju, kad se mošti otkrivaju. Bili smo zaprepašćeni kad smo videli da je kivot prazan i da su mošti nestale. Pošto je liturgija trebalo da počne, okupljeni narod sam obavestio šta se dogodilo i nastavili smo da služimo Svetu liturgiju, a istovremeno smo obavestili i policiju - priča starešina hrama Vladimir Kaplarević i dodaje:- Oni su odmah došli, a crkvenjak koji je u petak zaključao hram opisao im je ko je sve dolazio u crkvu. Policajci su odmah posumnjali na osobu koja stanuje u blizini. I zaista, još se liturgija nije ni završila, oni su mošti pronašli u njegovoj kući u komšiluku.

Svetinja... Mošti ukradene iz ovog kivota
Svetinja... Mošti ukradene iz ovog kivota

Izbacili ga iz kuće

Kaplarević pretpostavlja da je neko poručio krađu.- Drugi motiv ne postoji i ja ga ne znam, osim da je ovaj beskućnik želeo da proda mošti ili je ovo uradio na zahtev vračara koje bi mu platile mošti. Osim ovih svetih stvari, iz hrama ništa drugo nije taknuto - priča starešina i dodaje da je začuđujuće što je mogao da pronađe mošti jer se nalaze na skrivenom mestu.Meštani Atenice nemaju previše lepih reči za Radeta.- U naselju ga zovu Pajo. Ranije je često zapadao u probleme, zbog čega su ga roditelji izbacili iz kuće. Niko ne zna čime se bavi i od čega živi - pričaju komšije.

Sveti Nektarije EginskiČUDOTVORAC I ISCELITELJ- Sveti Nektarije Eginski je grčki monah, bio je nastojnik manastira na ostrvu Egina pored Atine.- Živeo je polovinom 19. veka, a preminuo je 1920. godine.- Mole mu se posebno bolesnici koji boluju od kancera.- *Vernici govore da im je davao upute u snu šta da urade da bi ozdravili.- Dan Svetog Nektarija Eginskog je 22. novembar.

Sveta Marina VelikomučenicaOGNJENA MARIJA- Sveta Velikomučenica Marina, u narodu poznata kao Ognjena Marija, bila je rodom iz Antihije.- Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem.- Vatrom ili gromovima pali se žito, seno i domovi ljudi koji su radili na praznik Ognjene Marije.- Praznik Svete Marine Velikomučenice obeležava se 30. jula.

Kome trebaju moštiVRAČARE NE PITAJU ZA CENU!Mošti svetaca su, kako saznajemo, na izuzetno visokoj ceni na crnom tržištu. Najčešće se za njih interesuju vračare, koje ne pitaju za cenu.- Traže se konci iz materijala kojim su umotane mošti, dlake s moštiju, kivoti ili njihovi delovi, pa čak i voda kojom se kupaju mrtvaci. Vračarama su veoma bitne sve ove stvari - priča sagovornik iz istrage.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track