DVOSTRUKI ŽIVOT: Kosmajac ležao na milionima, a jeo pljeskavice od 150 dinara!
Foto: Nebojša Mandić

Detalji iz svakodnevice srpskog Eskobara Dragoslava Kosmajca

DVOSTRUKI ŽIVOT: Kosmajac ležao na milionima, a jeo pljeskavice od 150 dinara!

Crna Hronika -
Iako poseduje ogromno bogatstvo, Dragoslav Kosmajac vodio je neupadljiv život, uverili su se operativci koji su ga pratili

BEOGRAD - Narko-bos Dragoslav Kosmajac (61), čije se bogatstvo meri desetinama miliona evra, ne računajući činjenicu da je živeo u neviđenoj raskoši svog doma u Žabljačkoj ulici na Zvezdari, vodio je potpuno neupadljiv život.

Kako Kurir saznaje, Kosmajac je poput prosečnog građanina Srbije redovno odlazio u prodavnicu po hleb, na kioscima brze hrane jeo je pljeskavice, vozikao se na „vespi“, a kiriju od izdavanja lokala lično je skupljao.Nabrajao imovinu- Uvek bi sam odlazio po kiriju od zakupaca. Dešavalo se da, primera radi, onaj ko iznajmljuje nema odmah da mu da 200 evra, pa je Kosmajac „vespom“ dolazio i uzimao po 20 evra - otkriva izvor Kurira uključen u istragu.Policija je ovog Zvezdarca na oku držala četiri meseca, od trenutka kad je formirana Radna grupa. Za to vreme operativci su dobro upoznali navike čoveka za koga se sumnja da je najveći narko-bos ikad na ovim prostorima.- Kosmajac je povremeno odlazio na auto-pijacu Bubanj potok. Tako je jednom kupio polovne delove za automobil, a onda se počastio pljeskavicom u jednom lokalu na pijaci. Neko ko ga ne poznaje, sigurno ne bi ni u snu pomislio da je reč o narko-bosu i jedinom čoveku s ovih prostora koji je lično poznavao Pabla Eskobara - otkriva naš sagovornik.U prilog tvrdnjama da je vodio dvostruki život ide i izjava koju je juče Kosmajac dao pred tužiocem. Tokom iznošenja ličnih podataka, otkrio je da je vlasnik samo jednog vozila - kombija iz sedamdesetih godina, a da njegova supruga poseduje džip „lend kruzer“.- Ipak, nabrajanje nepokretne imovine koja je u posedu njega i njegove supruge trajalo je oko 45 minuta. Pobrojao je brojne stambene i poslovne objekte koje njih dvoje poseduju u ulicama Milana Rakića i Bulevaru kralja Aleksandra, ali je dodao i da su vlasnici lokala u Ustaničkoj, koji izdaju jednoj banci, vikendice u Grockoj, kao i frizerskog salona na Zvezdari. Ipak, svakako je najimpoznatniji dvorac na Zvezdari, u kom porodica živi - objašnjava izvor i dodaje da je interesantno da tužilac nije pitao Kosmajca kako je stekao tu imovinu.Pod prismotrom 24 sataUpravo u kući u Žabljačkoj ulici Kosmajac je uhapšen u nedelju rano ujutru. Samo nekoliko policajaca navodno je znalo koga su krenuli da privedu.- Otkad se nedavno vratio u Srbiju, bio je pod prismotrom 24 sata dnevno. Međutim, dva dana pred hapšenje, poslednji put se pojavio u jednom restoranu u Ulici Milana Rakića, a onda je nestao. Ispostavilo se da narednih 24 sata nije izlazio iz svoje kuće. U njoj su ga policajci zatekli kada su u zoru upali unutra - kaže izvor Kurira.Kako navodi, iako je istraga protiv srpskog Al Kaponea zasad pokrenuta zbog finansijskih malverzacija, i dalje se proveravaju njegovi kontakti s kriminalcima iz različitih država i struktura.

LiteraturaKOSMAJAC ČITA O ŠARIĆU, A ŠARIĆ STUDIRA MAFIJUPored kreveta Dragoslava Kosmajca policija je, kako je Kurir pisao, zatekla dopola pročitanu knjigu o Darku Šariću. Interesantno je to što je svojevremeno, prilikom pretresa Šarićeve kuće na Tatarskom brdu, takođe pored kreveta pronađena knjiga „Mafija - prvih 100 godina“.

Psihološki profil Kosmajac je vešt i inteligentan čovek NIJE HTEO DA UPADA U OČIPsiholog Aleksandra Janković kaže da je Dragoslav Kosmajac inteligentan i vešt čovek, koji je dvostrukim načinom života pokušao da nadigra nadležne organe.- Poznato je da iskusni ljudi, posebno oni koji rade u bezbednosnim strukturama, imaju određeni model ponašanja, a upravo taj model ispoljio je i Kosmajac. On se vodio preporukom da ničim ne upada u oči. Takođe, verovatno je imao i psihološku potrebu da pred ljudima deluje obično - objašnjava Jankovićeva.Milan Kostić, klinički psiholog, smatra da je Kosmajac svojim ponašanjem pokušao da obezbedi alibi pred onima koji bi mogli da se pozabave poreklom njegovog novca.- Ljudi koji su povezani s kriminalom nisu nimalo naivni. Oni umeju da vode život na više koloseka. S obzirom na to da je Kosmajac bio svestan da bi neko mogao da ispituje poreklo njegove imovine, morao je da ima masku pred drugima kako bi prikrio pravo poreklo svog novca - kaže Kostić.(M. I.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track