KAŽNJEN POSLE AKCIJE: Suspendovan policajac nakon privođenja sina Zvezdana Jovanovića
Foto: Profimedia

Reagovao vrh MUP

KAŽNJEN POSLE AKCIJE: Suspendovan policajac nakon privođenja sina Zvezdana Jovanovića

Crna Hronika -

BEOGRAD - Policajac Dalibor Karanović iz Bačke Palanke suspendovan je nakon privođenja sina Zvezdana Jovanovića, bivšeg pripadnik JSO, osuđenog za ubistvo premijera Zoran Đinđića.

Pre suspenzije, Jovanović je napisao pismo ministru policije i tražio od njega da "zauzda besne pse iz redova MUP-a u Bačkoj Palanci".

Na dojavu da se ispred jednog kafića u Bačkoj Palanci prodaje droga, zajedno s interventnom policijom, reagovao je i policajac Dalibor Karanović. Prišao je grupi mladića i tražio im da se legitimišu. Jedini koji je to odbio da učini bio je Nemanja Jovanović, sin nekadašnjeg zamenika komandanta JSO Zvezdana Jovanovića.

„Tada su sva lica izvadila lične karte, osim jednog lica, to je bio N.J. koji nije izvadio ličnu kartu. Tad sam rekao policajcima iz interventne da ga sprovedu do policijske stanice da bi utvrdili o kome se radi. Nakon utvrđivanja identiteta, lice je pušteno odmah napolje i to je to što se tiče tog događaja“, kaže Dalibor Karanović, suspendovani policijski službenik.

Foto: Printscreen N1
Foto: Printscreen N1

S tom verzijom događaja nije se složila majka privedenog, Olivera Jovanović koja policiji u Bačkoj Palanci podnela pritužbu na postupanje prema svom sinu, navodeći da je Karanović prilikom legitimisanja repetirao pištolj. Kasnije je policiji navela da je to i ispričala svom suprugu, koji se, prema njenim rečima, jako uznemirio i rekao joj da će se obratiti nadležnima.

To je i učinio 12. februara, pismom upućenim ministru policije:

„S obzirom na to da sam u situaciji u kojoj se trenutno nalazim, i nisam u mogućnosti da zaštitim pojedine članove svoje porodice, prinuđen sam da vam se obratim i najljubaznije vas zamolim da zauzdate pojedine besne pse iz redova MUP-a u Bačkoj Palanci. Te ukoliko ništa ne preduzmete da sprečite te besne pse, koji u kontinuitetu već duže vreme vrše pogrom, organizuju krvničko prebijanje mog sina i bez ikakvog razloga na javnom mestu repetirajući pištolj stavljaju mu na glavu i maltretirajući ga na druge načine – lično vas, dok ste na čelu Ministarstva, i Ministarstvo, smatraću odgovornim za makakvu neprijatnost ili nesreću koja se ubuduće desi članovima moje porodice“, navodi se u pismu Zvezdana Jovanovića.

Na pitanje N1 da li Jovanovićevo pismo vidi kao pritisak na nezavisnost policije, ministar unutrašnjih poslova nije odgovorio, ali u pismenom odgovoru tvrdi da je postupak protiv Karanovića pokrenut pre nego što mu se Jovanović obratio:

„Pismo Zvezdana Jovanovića, koje sam dobio u februaru, nije imalo uticaja na rad Sektora unutrašnje kontrole, s obzirom da je ova organizaciona jedinica postupak kontrole rada policijskog službenika D.K. iz Bačke Palanke pokrenula još prošle godine. Tačnije, Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije je 15. decembra, postupajući po pritužbi majke oštećenog, pokrenuo postupak kontrole i naložio Policijskoj upravi u Novom Sadu da se ispitaju navodi iz pritužbe o nezakonitom i nepravilnom postupanju prema njenom sinu“, kaže se u pismu ministra unutrašnjih poslova.

Tačno je da je postupak pokrenut 15. decembra, ali je Policijska uprava u Novom Sadu još 31. januara procenila da su navodi o nezakonitom postupanju Karanovića neosnovani.

Stefanović, međutim, objašnjava da taj izveštaj nije sadržao detaljnu proveru činjenica, pa je naložena neposredna provera. Supruga Zvezdana Jovanovića tako je dala iskaz Sektoru unutrašnje kontrole samo dan nakon pisma koje je njen muž poslao ministru, a Karanović je svega tri nedelje nakon toga suspendovan.

„Ja mislim da sam ja jedini koji je suspendovan zbog ovako nečega. Ne znam da li je ikad iko u policijskoj stanici suspendovan zbog ovakve stvari. Ništa mi nije bilo jasno, pošto sam ja 2016. imao najbolje rezultate u policijskoj stanici, trebalo je da dobijem nagradu za najboljeg policajca, gde je poslat predlog koji je stopiran, isto iz nepoznatih razloga. Umesto da dobijem nagradu, ja sam suspendovan. Zbog jedne lične karte“, kaže Karanović.

Foto: Printscreen N1
Foto: Printscreen N1

Ne zbog jedne lične karte, već zbog uticaja moćnog oca, smatra ovaj sindikalac, koji apeluje na Tužilaštvo da prilikom istrage protiv policajca obrati pažnju na Jovanovićevo pismo:

„Ako im bude svaki moćni otac mogao da interveniše na taj način, onda više nećemo imati Tužilaštvo. Onda ćemo imati tužillaštvo samo za ljude koji nemaju te veze, koji nemaju očeve iza sebe, za decu koja nemaju očeve iza sebe“, navodi Blažo Marković iz Sindikata policije i policijskih starešina.

Slučaj u kom se Karanović tereti za zlostavljanje i mučenje prošle nedelje prebačen je u Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu, nakon što je tužilac iz Bačke Palanke, nakon saslušanja 11 svedoka, tražio svoje izuzeće iz ovog postupka.

(N1)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14h UŽIVO: Zašto je došlo do razdora u grupi “Protiv diktature”?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track