MARIJA DOBIJA NOVO LICE: Kurir obezbedio lečenje napaćenoj majci, žrtvi monstruoznog zlostavljanja!
Foto: Zorana Jevtić

Pomoć

MARIJA DOBIJA NOVO LICE: Kurir obezbedio lečenje napaćenoj majci, žrtvi monstruoznog zlostavljanja!

Crna Hronika -

Hirurzi će operisati vilicu i nos Mariji Ferizović, koja je danima u bolovima i ne može normalno da diše jer ju je muž brutalno pretukao i žigosao žaračem

Marija Ferizović (21), koja je preživela brutalno zlostavljanje supruga Ahmeta Marinkovića (40), zahvaljujući lekarima Kliničkog centra Srbije dobiće novo lice.Na lekarskom pregledu hrabroj Mariji konstatovane su nove, ali i stare povrede kostiju lica koje je zadobila tokom trogodišnje torture koju je trpela u braku. Ferizovićeva će danas biti primljena i operisana u bolnici zahvaljujući naporima Kurira, koji je uspostavio saradnju i omogućio lečenje napaćenoj samohranoj majci troje maloletne dece.Prošla kroz pakaoUoči odlaska u bolnicu, naša redakcija je Mariji omogućila da proslavi prvi rođendan najmlađe ćerkice. Za nju i dečicu organizovan je i svečani ručak, kao i slavljenička torta. Ipak, mlada majka rekla je da ne može da se ne seti prošlonedeljnog pakla koji je prošla, a da pred odlazak na operaciju najviše strahuje za najmlađu mezimicu.- Ne mogu normalno da dišem. Znam da će rane na telu zaceliti, ali bol u mojoj duši i duši moje dece nikad neće. Još mi je teže što ne znam kako ću se razdvojiti od moje male slavljenice, koja još uvek sisa - rekla nam je Ferizovićeva.

Podsetimo, Mariju je suprug dva dana monstruozno batinao, tukao je i s cevi usisivača, polomio joj vilicu i nos, ali se ispostavilo da je mlada žena povređivana i ranije. Mučenje se završilo žigosanjem vrelim metalom.Marija Ferizović je u ekskluzivnoj ispovesti za Kurir otvorila dušu i ispričala kroz kakav je pakao prošla.- Udarao me je pesnicama i šutirao dok je ćerke i sina držao zatvorene u drugoj sobi. Urinirao je po meni i terao me da jedem njegov izmet. Davio me je, udarao letvom na kojoj su bili ekseri. Gde god je udario, probušio je kožu. Kada me je udario u nogu, jedan ekser mi se zabo u koleno, zbog čega se sada teško krećem. Pekao me je užarenim limom i žiletom. Dozivala sam pomoć. Ne znam kako niko nije čuo moje vapaje - rekla je za Kurir nesrećna Marija.

Jezive batineTokom jezivih batina, troje dečice koju Marija ima s Marinkovićem nalazilo se u drugoj sobi. Ona nam je ispričala da muž batinaš dečicu nije tukao, ali da su ga se veoma plašila jer je vikao na njih.Deca imaju traume- Suzdržavala sam se da ne pustim glas dok me je tukao da ne bi čula deca. Nisam mogla da izdržim kad je počeo da me peče užarenim limom i žiletom, jaukala sam i vrištala. Naš dvogodišnji sinčić je mnogo uporan. On je ulazio u sobu uprkos očevoj zabrani. Sigurno je video šta mi je Ahmet radio jer se od tada često budi noću, vrišti, ima košmare. Mali je mnogo vezan za mene - otkrila je Ferizovićeva.

Suze zahvalnosti Kuriru što joj je našao posaoMARIJA: ŽELIM DA SE ŠTO PRE OPORAVIM I POČNEM DA RADIMVest da je Kurir uz zalaganje ministra Aleksandra Vulina uspeo da joj obezbedi posao u Auto-moto savezu Srbije, o čemu smo juče pisali, Marija je, kako kaže, primila kao znak da joj budućnost ipak može biti bolja.- Želim da se što pre oporavim i počnem da radim. Hvala vam što ste mi našli posao, to mi mnogo znači jer sam sada ostala bez krova nad glavom i moram sama da brinem o deci, da plaćam jaslice. Presrećna sam zbog toga, nemam reči da vam dovoljno zahvalim - pričala je Marija suznih očiju.

Ahmet nema porodicuODREKLI SE MONSTRUMAMarija i njena majka Elizabeta ispričale su da o porodici Ahmeta Marinkovića ništa ne znaju jer, koliko im je poznato, svi su ga se odrekli.- Ne plašim se Ahmetove porodice jer, prema onome što znam, niko od njih ga nije voleo, niti se on s nekim družio. Mislim da su ga se svi odrekli. S druge strane, meni je branio da se viđam s majkom - kaže Marija.

Reakcija države Ministar Vulin najavio nove propise za zapošljavanje POSAO ZA ŽRTVE NASILJA PRIORITETAleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, otkrio je za Kurir da su pripremljeni novi propisi koji predviđaju da žrtve porodičnog nasilja imaju prioritet prilikom zapošljavanja i najavio finansijski podsticaj za poslodavce koji ih zaposle.- Pripremljen je akcioni plan Nacionalne službe za zapošljavanje kojim se prvi put predviđa da žrtve porodičnog nasilja budu prioritetna kategorija, za čije će zapošljavanje poslodavac moći da dobije podsticaje. Mislimo da je to izuzetno važno jer, kad žrtva porodičnog nasilja uspe da se uz svoju hrabrost izbori s nasilnikom, ona ostane sama, vrlo često ekonomski nezbrinuta, takoreći na ulici. Zato je država tu da pomogne, da obezbedimo da žrtve porodičnog nasilja dobijaju mogućnost da se prve zaposle, a da oni koji ih zaposle dobiju i materijalni podsticaj - najavio je Vulin.Ovu inicijativu zdušno su podržali kako poslodavci tako i udruženja koja zbrinjavaju žrtve nasilja. Vanja Ristanović iz Autonomnog ženskog centra kaže za Kurir da je posao za žrtve porodičnog nasilja veoma bitna kategorija, jer da bi se žrtve izvukle iz kandži nasilnika, neophodna im je finansijska samostalnost.- Potrebna je i edukacija poslodavaca, zbog toga što nasilnici namerno dolaze na posao i prave probleme jer znaju da će se žrtva vratiti ako izgubi posao. S druge strane, znamo da privatni poslodavci ne žele probleme - kaže Ristanovićeva i dodaje da je akcioni plan resornog ministarstva svakako bitan korak u osnaživanju žrtava.Aleksandra Kovačević iz Unije poslodavaca Srbije, pozdravlja najavu ministra Vulina.- Poslodavci su spremni i žele da se uključe, a iskustvo iz Vojvodine nam pokazuje da su kompanije zainteresovane da zaposle ovu kategoriju stanovništva. Raduje nas što će to sada biti na teritoriji cele Srbije - rekla je Kovačevićeva.

D. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track