NEZAPAMĆENO KRVOPROLIĆE U SELU PREKONOG KOD SVRLJIGA: Bratanac UBIO strica KAMENOM zbog ODŽAKA
Foto: R.R.

Svađali se godinama

NEZAPAMĆENO KRVOPROLIĆE U SELU PREKONOG KOD SVRLJIGA: Bratanac UBIO strica KAMENOM zbog ODŽAKA

Crna Hronika -

SVRLJIG - Zločin u selu Prekonog kod Svrljiga u četvrtak po podne, kad je meštanin Slavoljub Đorđević (57) ubio svog strica Slavka Đorđevića (69) sa kojim je delio kuću, samo je još jedan u nizu rođačkih razmirica zbog imovine koji je kulminirao ubistvom.

Posle višegodišnjih razmirica oko imovine, tužakanja i niza intervencija policije na poziv jedne i druge strane, zbog međusobnih optužbi, okidač surovog zločina bio je dimnjak na zajedničkoj kući.

KRVAVI ZLOČIN U SELU KOD SVRLJIGA: Bratanac kamenom do smrti tukao strica

Ubijeni Slavko Đorđević, Foto: R.R./Privatna arhiva
Ubijeni Slavko Đorđević, Foto: R.R./Privatna arhiva

- Moj brat Slavko i Slavišin otac izgradili su zajedno kuću sa dva ulaza ali je zajednički dimnjak na sredini kuće vremenom postao kamen spoticanja. Slavišin otac je umro u 42. godini pa su ga deda i moj brat Slavko očuvali a on mu je sada vratio ubistvom. Danas su dolazili izvršitelji po tužbi da relizuju presudu oko tog dimnjaka pošto ga je Slaviša zabetonirao.To je bio povod za još jednu svađu. Kad su izvršitelji otišli brat je pošao u voćnjak, Slaviša ga je video,sustigao na sokaku I brutalno mu sa više udaraca kamenom razbio glavu tako da je na mestu ostao mrtav. Sa Slavkom sam razgovarala oko 15 sati telefonom i već oko 16 sam došla ovde, a on je bio mrtav tako da se to dogodilo oko 15.30, jadikuje kroz plač Malina Todosijević, sestra ubijenog Slavka.

Foto: R.R.
Foto: R.R.

Činjenica je da je Slaviša ubio Slavka ali izgleda da postoji i druga strana medalje.

"Bila je to samoodbrana. Moj otac je jednostavno pukao posle niza provokacija.On je da se ne bi svađali ozidao drugi dimnjak ali su onda postale druge stvari nepodeljene i stvar razmirica. Njegov stric ga je stalno provocirao i izazivao.Tako je bilo i danas dok je prolazio pored naše ograde on mu je dobacivao. Posvađali su se i otac jepukao, prekipelo mu je. Sigurno nije nameravao da ga ubije ali u besu nije mogao da se kontroliše. Stric je potegao kamen. Otac mu je oteo kamen i udario ga braneći se. Posle je došao kući sav potrešen pa smo pozvali policiju", kaže Martina, kći Slavišina.

Priznao zločin, Slavoljub Đorđević, Foto: R.R./Privatna arhiva
Priznao zločin, Slavoljub Đorđević, Foto: R.R./Privatna arhiva

Što je još gore preti opasnost da se zločin još vise razbukti.

"Ja sad ne smem da ostanem u svojoj kući. Moram noćas da pređem kod ćerke. Gađali su me kamenjem, pretili preko ograde da će mi se osvetiti, kunu me i uzvikuju da ću i ja loše da prođem. Mene sad nema ko da zaštiti a ovo nije prvi put da su nasilni. Policija je dolazila i na naše i njihove pozive i vidite šta se desilo. Ko mi garantuje da i ja neću platiti glavom", priča u strahu Slavica Đorđević, supruga Slaviše Đorđevića uhapšenog pod sumnjom da je izvršio ubistvo.

O višegodišnjim prepucavanjima strica i sinovca svedoče brojni natpisi po njihovim dvorištima. Slaviša je na primer,na štenari napisao ,,Ovaj pas je pametniji od psihopate" i "I nenormalni vole da su normalni.Bolest jebolest".

Kao odgovor na to Slavko je na lesonit tabli napisao ,,Braniću se", ali nije se odbranio.

Posle zločina zamenik u Višem javnom tužilaštvu sa inspektorima i kriminalističkim tehničarima policije iz Svrljiga I Niša, obavio je uviđaj.

Po nalogu tužioca telo ubijenog je prebačeno na Institut za sudsku medicinu radi obdukcije I tačnog utvrđivanja uzroka smrti.

Ubica priznao zločin

Posle ubistva na seoskom sokaku, nedaleko od kuće ubijenog, Slaviša Đorđević je priznao zločin i predao se policiji. Lišen je slobode i sproveden u Niš radi kriminalističke obrade podataka. Ponet je i krvavi kamen kojim je izvršeno ubistvo sa biološkim tragovima ubice. Slaviša je radio na poljoprivredi kao i stric Slavko koji je uz to imao i mesečnu penziju od 12 000 dinara.

Telo našao pastir

Posle ubistva, Slaviša se povukao u svoju kuću a telo Slavka, sa razmrskanom glavom, ostalo je na sokaku, na rubu sela. Ne zna se koliko je tu ležalo, ali prema kazivanjima meštana krv je privukla pse i mačke. Srećom naišao je pastir vraćajući ovce sa ispaše i alarmirao meštane. Videvši da se oko leša okupljaju životinje čovek je prvo pomislio kako su ga one napale i usmrtile, ali čim je došla polciija razjašnjeno je da je reč o ubistvu.

Meštani uzdržani

Meštani Prekonoge uzdržani su u komentarima oko zločina. Potvrđuju da je između strica i sinovca bilo burnih razmirica ali znajući ih obojicu kažu da je tako nešto očekivano. Povod jedne od razmirica između strica i sinovca bila je i zajednička vinogradarska prikolica. Obojica su je želeli i nisu hteli jedan drugom da je ustupe uz nadoknadu. Na kraju su odlučili da je preseku na pola i podele ali više nije nikom bila upotrebljiva. Svaki komenatar je suvišan.

Treće ubistvo za šest meseci

Godinama miran svrljiški kraj, za proteklih šest meseci potresla su tri ubistva. Prvo se dogodilo na početku zime u selu Halibabincu. Svrljiška policija je brzo uspela da identifikuje izvršioca, ljubavnicu ubijenog. Pre nedelju dana u obližnjem selu Merđelat ubijen je meštanin. Policija još nije pronašla ubicu, a dogodio se već treći slučaj, ovoga puta Prekonogi.

(R.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track