NOVI INCIDENT U RTB BOR: Zapalile se trake, sedam radnika povređeno
Foto: Nebojša Mandić

Alarmantna situacija

NOVI INCIDENT U RTB BOR: Zapalile se trake, sedam radnika povređeno

Crna Hronika -

Prema prvim, ali nezavaničnim informacijama, noćas oko 23 sata u pogonu nove topionice RTB Bor zapalile su se trake, što je prouzrokovalo opekotine sedmorici radnika.

Po jednoj verziji reč je o šestorici, po drugoj o sedmorici topioiničara, a na lice mesta u rekordnom vremenu stigle su vatrogasne ekipe i ugasile vatru.

I lekarska služba brzo je ingtervenisala i zbrinula povređene čiji se tok bolesti i dalje prati. Policija je od prvog trenutka havarije reagovala i ceo slučaj se ispituje.

Da je zaštita i bezbednost zaposlenih, prvenstveno u novim metalurškim pogonima RTB problematična, svedoče i teške povrede trojice topioničara koji su u incidentima u prethodnih godinu dana ostali bez ruke.

U 2015, kako je zvanično saopšteno, u RTB je bilo ukupno 215 povreda, od kojih 26 s teškim posledicama.

U devet meseci ove godine ukupno je povređeno 146 radnika, 15 sa teškim kvalifikacijama.

Istraživanja konsulatantske kuće "Mekinzi" iz Švajcarske, koja je "skenirala" ceo sistem RTB, pokazala su da je bezbednost radnika u borskom kombinatu šet puta lošija u poređenju sa istim ili sličnim firmama u svetu.

Izlio se tečni rastop, posledice sanirane

Mala količina rastopa izlila se sinoć iz topioničkog konvertora, ali su posledice brzo sanirane, saopšteno je danas iz tog preduzeća.

Kako se navodi, manja količina rastopa pala je na platformu i oštetila kablove za napajanje, merenje i signalizaciju.

Posledice su brzo sanirane, pa proizvodnja u ostalim delovima Topionice i Fabrici sumporne kiseline nije prekidana, veh je samo produžena pauza između dve konvertorske operacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track