ODBIJA DA SARAĐUJE: Milan Beko krije svog napadača?
Foto: Aleksandar Jovanović

Biznismen ponovo na saslušanju u tužilaštvu

ODBIJA DA SARAĐUJE: Milan Beko krije svog napadača?

Crna Hronika -

Privrednik dosad istražiteljima nije želeo da otkrije za koga sumnja da je naručilac zločina, ali je optužio nadležne organe da opstruišu postupak, iako je član bande „Pink Panter“ spreman na treći razgovor sa inspektorima policije o pozadini i izvršiocima pokušaja ubistva biznismena

BEOGRAD - Biznismen Milan Beko uskoro će ponovo biti pozvan na saslušanje zbog pokušaja atentata na njega, ali istražitelji ne veruju da će im on pomoći u tome da ceo slučaj rasvetle do kraja, tvrdi izvor Kurira iz istrage. On navodi da se Beko, iako ima status oštećenog, ponaša kao da želi da sakrije ko je i zbog čega imao motiv da ga vidi mrtvog.

Malo dokaza... Uviđaj posle atentata na Beka
Malo dokaza... Uviđaj posle atentata na Beka

- Beko će biti pozvan među prvim svedocima posle hapšenja pripadnika „zemunskog klana“ Aleksandra Zdravkovića, koji se sumnjiči da je 14. novembra 2014. ispalio hice u njega. Iako je tokom postupka koji je vođen protiv Maje Adrovac rekao da bi mogao da prepozna napadača kad bi video njegovu sliku, kao i da je znao da na njega puca plaćeni ubica, teško je poverovati da će dati bilo kakva konkretna saznanja - kaže sagovornik Kurira. On tvrdi i da Beko dosad nije bio od velike koristi za istragu, iako je jasno signalizirao da ima određena saznanja ili sumnje.

Svedočenje... Biznismen s advokatom Zdenkom Tomanovićem
Svedočenje... Biznismen s advokatom Zdenkom Tomanovićem

Optužbe

- On je javno optužio nadležne organe, policiju i tužilaštvo, da nemaju hrabrosti da do kraja istraže pokušaj njegovog ubistva i da su zbog toga „određene nepoželjne istine ostale zaštićene“. Istina je zapravo da se na tom slučaju intenzivno i dalje radi, ali i da bi mnogo lakše bilo da se sve kockice slože kad bi gospodin Beko otkrio na koje to „zaštićene adrese“ nismo smeli da zakucamo - kaže izvor upućen u istragu.
Čeka odluku suda... Maja Adrovac
Čeka odluku suda... Maja Adrovac

On negoduje i zbog toga što je Beko preko medija odbacivao navode da je pucano na njega zbog dugova, što ukazuje da ipak ima saznanja šta bi mogla da bude pozadina napada. Naš sagovornik otkriva da istraga nije stala i da će se upravo zbog interesa istražitelja otkriti cela piramida zločina. Zato će policija po treći put otići da u pritvoru u Švajcarskoj razgovara sa Ivanom Adrovcem. Njegova supruga Maja, podsetimo, nepravosnažno je oslobođena optužbi da je pomagala ubici tako što mu je nabavila municiju za oružje kojim je Beko upucan.Nova saznanja- Policija nije prestala s radom na tom slučaju. Posle dva razgovora sa Adrovcem u zatvoru u Švajcarskoj utisak je da bi on mogao da ponudi nova saznanja koja se pre svega tiču oružja, načina na koje je nabavljeno, ali i u čijim je rukama završilo. Zasad se velike nade polažu u to šta bi mogao da otkrije, iako on nije obuhvaćen istragom niti se bilo kakav postupak protiv njega vodi zbog Milana Beka - dodaje sagovornik Kurira uključen u istragu.

Ivan Adrovac
Ivan Adrovac

MOGUĆI SCENARIO Ivan Adrovac (33), kandidat za zaštićenog svedoka „PINK PANTER“ IZ ŠVAJCARSKE OTKRIVA POZADINU ATENTATA?Ivan Adrovac (33), suprug Maje Adrovac (31) i nekadašnji pripadnik bande „Pink Panter“, spreman je da ponudi nova saznanja koja bi mogla da pomognu da u potpunosti bude rešen neuspeli atentat koji se dogodio 14. novembra 2014. ispred kuće biznismena u Ulici Andre Nikolića u Beogradu, tvrdi izvor Kurira. Od toka daljih pregovora zavisi da li će Adrovac dobiti povlašćeni status u sudskom postupku.- Zasad on ne može da dobije status svedoka-saradnika, jer tu instituciju može da koristi samo Specijalno tužilaštvo. Ipak, sve dok je predmet u rukama Višeg tužilaštva, ukoliko on nema ulogu u zločinu, ali ima određene korisne informacije, možda da bude svedok koji ima zaštitu - objašnjava naš sagovornik.On podseća da Ivan Adrovac, koji je Srbiju napustio dan pre nego što je njegova supruga uhapšena u julu prošle godine, zasad nije osumnjičen u zločinu i posle njegovog hapšenja u Sent Galenu Srbija nije imala nikakav osnov da traži njegovo izručenje. Ipak, ukoliko prizna da je imao ulogu u atentatu na Beka, suđenje bi moglo da preuzme Specijalno tužilaštvo, a Adrovac bi samim tim mogao da bude čak i svedok-saradnik.- Treba napomenuti da oslobađajuća presuda doneta u korist njegove supruge ne mora da bude tačka na suđenje Maji Adrovac. Očekivano je da se tužilaštvo žali na tu odluku, a onda je na Apelacionom sudu da odluči da li će ta presuda biti potvrđena, preinačena, ili isto tako može da donese odluku da joj se ponovo sudi - objašnjava on moguće motive Ivana Adrovca da pristane na saradnju sa srpskim istražiteljima.- Osim toga, posle hapšenja Adrovac je supruzi preko prijatelja poslao razglednicu, ali i poruku da je bolje što je uhapšen jer se plašio da će biti ubijen. Preteće poruke u kojima se navodilo da ne sme ništa da otkrije stizale su i njoj dok je bila u pritvoru. Nedavno uhapšenog pripadnika „zemunskog klana“ Aleksandra Zdravkovića, koji se sumnjiči da je pucao na Milana Beka, neko je pokušao da ubije pre desetak dana - podseća sagovornik Kurira.

Na čekanjuMAJI I ZEMUNCU ZAJEDNO SUDE?Maja Adrovac mogla bi ponovo da sedne na optuženičku klupu ukoliko Apelacioni sud uvaži žalbu koju će podneti Više tužilaštvo. U tom slučaju, kako sagovornik iz suda navodi, njoj i osumnjičenom za pokušaj ubistva Beka Aleksandru Zdravkoviću najverovatnije će se suditi u istom postupku.- S obzirom na to da je reč o istim svedocima, kao i veštacima, vodio bi se jedan postupak. U tom slučaju Ivan Adrovac bi mogao da bira da li će biti svedok ili ne čak i ukoliko ima određena saznanja, s obzirom na to da kao suprug ima pravo da ne svedoči protiv žene - objašnjava naš sagovornik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track