OPASNI SAJBER NAPAD PRETI SRBIJI, POLICIJA UPOZORAVA: Ovako se najbolje zaštiti
Foto: Profimedia

Ugroženo 60 država

OPASNI SAJBER NAPAD PRETI SRBIJI, POLICIJA UPOZORAVA: Ovako se najbolje zaštiti

Crna Hronika -

BEOGRAD - MUP i Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala su, povodom sajber napada koji je pogodio više od 60 država i koji je u svetskim bezbednosnim krugovima okarakterisan kao najveći "ransomware" napad, obavestili građane o merama predostrožnosti koje bi trebalo da preduzmu kako bi sprečili ovu vrstu računarskog napada.

Oni savetuju građane da ne otvaraju mejlove, drugu elektronsku poštu i priloge od pošiljaoca koji nisu poznati, koje ne očekuju ili koji su sumnjivi, da ne otvaraju linkove na internetu, e-mailovima ili čet porukama samo ako su potpuno sigurni u pošiljaoca ili u navedenu internet stranicu i da redovno bezbedno kopiraju sve važne podatke na računaru (bekap), kako bi u slučaju blokiranja podataka "ransomwerom" uvek imali rezervnu kopiju podataka i na ovaj način izbegli da budu žrtva ucene.

EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE OD VIRUSA: Stručnjaci kažu da je svet napala NAJOPASNIJA stvar na internetu

Ove mere je potrebno primenjivati u svakoj prilici, imajući u vidu činjenicu da se radi o vrlo sofisticiranom računarskom napadu, da se za blokiranje podataka koriste ključevi za šifrovanje koje je skoro nemoguće dešifrovati i da se za otkup isključivo traže bitkoini kao digitalna kripto-valuta kod koje je nemoguće locirati korisnika, odnosno napadača, navedneo je u saopštenju MUP-a.

"Ransomware" je vrsta računarskog zlonamernog softvera koji se tajno instalira na računarima žrtve i koji nakon toga kriptuje sve podatke na računaru, odnosno blokira ih i sprečava vlasnika da ih koristi, navodi se u saopštenju

Žrtva istovremeno dobija poruku u kojoj se navodi da je potrebno da plati otkup napadaču kako bi podaci na računaru bili odblokirani.Otkup se uvek traži u virtuelnoj kripto-valuti bitkoin.

NAJVEĆI HAKERSKI NAPAD IKADA PRETI DA PARALIŠE SVET Počelo u Britaniji a do sada pogođeno 99 zemalja

Žrtve su uglavnom male i srednje firme, ali su zabeleženi napadi i na velike poslovne sisteme, kod kojih blokiranje službenih ili poslovnih podataka na računarima može da dovede do velike štete, stoji u saopštenju.Iako do sada nije bilo prijavljenih ovih slučajeva, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pozivaju sve građane i privredne subjekte da, ukoliko su bili napadnuti između petka i subote, o tome obaveste policiju i tužilaštvo.

MISTERIJA HAKERSKOG NAPADA KOJI JE IZAZVAO PANIKU: Niko ne zna šta se dogodilo i šta ako se PONOVI

NAJOPASNIJI HAKERSKI NAPAD KOJI JE POGODIO SVET PROCURIO IZ NSA? Na udaru i kompjuteri ruskog MUP!

Inače, policija i posebno tužilaštvo prate ovu situaciju i razmenjuju podatke sa Interpolom, Europolom i drugim međunarodnim organizacijama, navedeno je u saopštenju.

(EPK)

Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka. Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije. Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu i u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:
Da se ne zaboravi! Pre tačno tri godine Srbiju zadesile najveće poplave u 21. veku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track