OVAKO JE KRVNIK IZ SREBRENICE MUČIO SRBE: Orić nožem sudiji Iliću izvadio oči, pa ga zaklao
Foto: Printskrin YT

Jezivi detalji ratnog zločina

OVAKO JE KRVNIK IZ SREBRENICE MUČIO SRBE: Orić nožem sudiji Iliću izvadio oči, pa ga zaklao

Crna Hronika -
Naser se pred napad na srpsko selo Zalazje obratio borcima jedinice Kondor da sa zarobljenicima rade šta hoće, a da u selu ne ostave živu ni kokoš ni svinju posle čega je selo Zalazje očišćeno od Srba

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne može da odustane od zahteva da joj Švajcarska izruči bošnjačkog ratnog komandanta Srebrenice, Nasera Orića.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Vučić je pročitao deo svedočenja u kojem se navodi kako je Naser Orić jedinici srebreničkih Bošnjaka "Kondori" izdao naređenje da "očiste" Zalazje i druga srpska sela u toj opštini i kako im daje odrešene ruke da zarobljenima urade šta god žele, odnosno da "ne ostave ni kokoš ni svinje".

- Sa zarobljenima radite šta hoćete, ne ostavljajte ni kokošku, rekao je Vučić, citirajući Orićev govor pred napad na srpsko selo.

Vučić je pročitao i izjavu jednog od svedoka zločina u kojem je grupa predvođena Naserom Orićem nožem ubila više zarobljenih srpskih civila i u kojem se opisuje da je Orić svojim nožem izvadio oči i zaklao sudiju u Srebrenici Slobodana Ilića.

"Ko traži, ko je taj majčin sin na kugli zemaljskoj koji traži da se ovo ne procesuira?", upitao je Vučić i dodao da je na sve spreman da se očuva politička stabilnost ali da nije moguće da se praštaju zločini.

"Pokažite mi onoga ko od ovoga može da odustane. Ne praštamo našim ljudima, ne praštamo nikome, pa ni onima koji su vadili oči", kazao je Vučić.Upitan da li će Srbija tražiti ekstradiciju Oriča, Vučić je rekao da je to pitanje za istražne organe, ali da je njegov stav da "tako nešto teško može da se izbegne".

Govoreći o hapšenju bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja, Vučić je rekao da o tome nije razgovarao s vlastima Slovenije, jer se "on ne meša u rad pravosudnih organa".

On je dodao da je MUP-u Srbije upućen "određeni dopis" i da je na taj dopis upućen odgovor.

Krvavi Petrovdan

Orićeve snage selo Zalazje napale su na Petrovdan 1992. godine. Deo tog sela već je bio spaljen u dva napada Orićevih snaga tokom juna, a tom prilikom sedmoro ljudi je ubijeno, među njima i starija žena Dostana Cvijetinović, dok je starac Blagoje Srećković (64) zaklan u svojoj kući.

U novom napadu 12. jula ubijeno je još 37 meštana Zalazja a selo je zapaljeno. Preživeli svedoci i očevici napada potvrdili su u svojim izjavama da su čuli kada je Naser Orić svojim potčinjenim komandirima i vojnicima, dok su bili postrojeni u selu nakon izvedene akcije, izdao naređenje da se selo zapali. Prethodno je pobijeno po više muških članova u nekoliko porodica, dok se muškarcima koji su zarobljeni u Zalazju tog dana, kasnije u Srebrenici izgubio svaki trag.

Na osnovu svedočenja rođaka odvedenih zarobljenika u policijsku stanicu u Srebrenici živi su odvedeni meštani Slobodan Ilić, Dragomir Vujadinović, Petko i Branko Simić, Miladin Tubić, Ivan Cvjetinović, Momčilo Rakić, Milisav Ilić i Marko Jeremić.

http://www.youtube.com/watch?v=XO4wgDnSE1s

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track