POKUŠAJ UBISTVA MILANA BEKA: Ukinuta oslobađajuća presuda Maji Adrovac
Foto: Aleksandar Jovanović

Apelacioni doneo odluku

POKUŠAJ UBISTVA MILANA BEKA: Ukinuta oslobađajuća presuda Maji Adrovac

Crna Hronika -

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je Maja Adrovac u junu bila oslobođena optužbi za pomaganje u pokušaju ubistva biznismena Milana Beka 2014. godine.Istom odlukom je naložio da joj se ponovi suđenje i to u jedinstvenom postupku sa Aleksandrom Zdravkovićem koji se sumnjiči kao neposredni izvršilac tog dela.

Ovom odlukom usvojena je žalba Višeg javnog tužioca kojom se osporava zaključak Višeg suda da nije dokazano da je Maja Adrovac izvršila krivično delo teško ubistvo u pokušaju pomaganjem.

U svom obrazloženju Apelacioni sud je naveo da je neprihvatljivo zaključivanje prvostepenog suda pored činjenice da je na četiri čaure pronađen njen biološki materijal (a da ona nije neposredni izvršilac jer izvedeni dokazi ukazuju da se radi o osobi muškog pola), a što upućuje na zaključak da je okrivljena na izvestan način ostvarila kontakt sa tim čaurama, pre nego što je municija stavljena u oružje kojim je izvršeno krivično delo.

U konkretnom slučaju nesporno je da povodom krivičnog dela teško ubistvo u pokušaju na štetu oštećenog postoje dva optužna akta - protiv Maje Adrovac i krivični postupak protiv Aleksandra Zdravkovića.

Po nalaženju Apelacionog suda, potrebno sprovesti jedinstveni postupak protiv Maje Adrovac i Zdravkovića.

ATENTAT NA BEKA Maja Adrovac: Nisam kriva, oslobodite me

"U tom postupku prvostepeni sud će dati nedvosmislen odgovor da li su pronađeni tragovi na čaurama nastali kao posledica radnji Maje Adrovac i Zdravkovića koje su se slivale u jednu celinu, stvarajući uslove za ostvarenje radnje izvršenja i preduzimanja radnje izvršenja, ispaljivanje projektila u telo oštećenog ili ne", naveo je Apelacioni sud.

To kako je dodao dalje znači da prvostepeni sud mora da da logičan odgovor da li su pronađeni tragovi na čaurama u neposrednoj vezi sa pokušajem lišenja života oštećenog Beka.

Traženi odgovor prvostepeni sud daće sprovođenjem jedinstvenog postupka protiv oboje okrivljenih pa se iz tih razloga ukidanje prvostepene presude ukazuje nužnim.

Optužnicom se Maji Adrovac na teret stavlja da je "neutvrđenog dana tokom 2014. godine, sa umišljajem pomogla N.N. osobi u izvršenju krivičnog dela".

SLUČAJ BEKO, TUŽILAŠTVO SE ŽALILO NA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU: Maja Adrovac stigla u Apelacioni sud

Ona je, navodi se u optužnici, "nepoznatom izvršiocu stavila na raspolaganje municiju koja se koristi za pištolje marke "sig sauer" model P-210 i "zbrojovka 75", i tako omogućila da je koristi što je i učinio kada je s umišljajem pokušao da ubije Milana Beka".

Zdravković je uhapšen sredinom jula i nalazi se u pritvoru.Protiv njega je još u toku istraga u Višem javnom tužilaštvu.Pokušaj ubistva Beka dogodio se 14. novembra 2014. godine u popodnevnim časovima ispred njegove kuće u Beogradu, kad je na njega ispaljeno više hitaca.

Mediji su preneli ranije da su na mestu pokušaja ubistva Beka pronađene četiri čaure metka PPU 9 mm "luger", kao i da je to municija domaće proizvodnje koju koriste "sig sauer" i "zbrojovka" i da se proizvodi u fabrici "Prvi partizan" iz Užica.

Maja je supruga i majka dvoje dece Ivana Adrovca, koji je nedavno uhapšen u Švajcerskoj zbog više drugih krivičnih dela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track