POSADA BILA 60 METARA OD SPASA: Sekunde delile pilota helikoptera od sigurnog pojasa!

Tragedija

POSADA BILA 60 METARA OD SPASA: Sekunde delile pilota helikoptera od sigurnog pojasa!

Crna Hronika -
U trenutku tragedije helikopter nije bio na vezi sa tornjem Aerodroma u Surčinu, već sa prilaznom kontrolom

Posadu vojnog helikoptera Mi-17, koji je u petak pao nedaleko od Aerodroma "Nikola Tesla" do uspešnog izvršenja zadatka delilo je - 60 metara. Toliko je trebalo da se letelica spusti, kako bi posada videla pistu i mogla uspešno da sleti! Prema saznanjima Večernjih novosti, helikopter se u poslednjim trenucima leta nalazio na visini na kojoj je vidljivost bila izuzetno slaba. Svega šezdesetak metara niže horizontalna viljivost bila je oko hiljadu metara, što je garantovalo bezbedno prizemljenje. Pilot je dva puta bio nadomak sigurnog pojasa, ali prilikom trećeg pokušaja horizontalnog spuštanja izgubio je silu uzgona i obrušio se ka tlu.

U trenutku tragedije helikopter nije bio na vezi sa tornjem Aerodroma u Surčinu, već sa prilaznom kontrolom. Tokom jednog od pokušaja sletanja, helikopter je mogao čak i da se golim okom vidi sa zemlje. Letelica je u trenutku pada bila opremljena svom opremom za noćno letenje, uključujući i uređaj koji meri udaljenost helikoptera od zemlje namenjen sletanju "naslepo". Sletanje u meteo uslovima kakvi su bili nad Surčinom prošlog petka, međutim, izuzetno je složeno, što verovatnim čini mogućnost da je pilot izgubio balans i predstavu o horizontu, što je kumovalo nesreći.

Šta je pravi razlog tragedije trenutno zna samo vojni vrh, i neimenovana šestočlana komisija koja je radila na ispitivanju uzroka nesreće. Uprkos najavama iz Ministarstva odbrane, izveštaj vojne komisije o uzrocima pada helikoptera u četvrtak nije dostavljen Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Bez obzira na to, kako objašnjavaju u ovom tužilaštvu, u toku su radnje u okviru predistražnog postupka.

- Zamenik javnog tužioca izvršio je uviđaj, a očekuju se izveštaji komisija. U toku je prikupljanje i provera podataka Kontrole leta i drugih informacija na osnovu kojih će biti odlučeno da li postoje osnovi sumnje da je i izvršeno krivično delo čija je posledica pad helikoptera - kažu u Višem tužilaštvu i napominju da će biti provereno sve što može biti posredan ili neposredan uzrok tragedije.(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track