PRESEDAN: Proglašen nevinim iako je ubio dvojicu
Foto: Milic

Istorijska presuda Apelacionog suda

PRESEDAN: Proglašen nevinim iako je ubio dvojicu

Crna Hronika -
Branio svoj život: Milan Vacić iz lovačke puške usmrtio komšiju Stefana Manojlovića (21) i njegovog oca Vojkana (42), a sud presudio da je pucao u nužnoj odbrani

NIŠ - Milan Vacić (26) iz Niša pravosnažno je oslobođen optužbe za teško ubistvo iako je 11. novembra 2012. u selu Vrtište usmrtio komšiju Stefana Manojlovića (21), dok je njegov otac Vojkan (42) tri dana kasnije podlegao povredama koje mu je naneo Vacić.Apelacioni sud u Nišu odbio je žalbu Višeg javnog tužilaštva, koje je za Vacića tražilo čak trideset godina robije, i potvrdilo oslobađajuću presudu sudije Višeg suda Aleksandra Teodosića donetu 9. jula ove godine. Reč je o svojevrsnom presedanu u istoriji srpskog pravosuđa jer je prvi put doneta oslobađajuća presuda u slučaju dvostrukog ubistva.Svađa zbog devojkeKako je utvrđeno na suđenju, kritične večeri Vacić je, radi kupovine polica, telefonom pozvao devojku M. S., koja se u to vreme nalazila u kući Manojlovića. Stefan, koji je s tom devojkom bio u vezi, oteo joj je telefon, pitao Milana zašto je zove i naredio mu da ga sačeka ispred seoske prodavnice kako bi se obračunali.- Pošto ga tamo nije zatekao, Manojlović je otišao kod Vacićevog prijatelja, tu se kratko zadržao, tukao ga i tražio mu da pozove Vacića. Strahujući za prijatelja, Vacić je došao do njegove kuće, gde su ga Stefan, njegov otac Vojkan i dvojica njihovih poznanika napali. Preplašeni mladić je pobegao do svoje kuće, ali su ga otac i sin pratili. Utrčao je u sobu, odakle je pozvao policiju, a zatim u lovačku pušku stavio četiri patrone - prepričava za Kurir izvor iz niškog suda.Kad je na kapiji ugledao Vojkana Manojlovića s nožem u ruci i njegovog sina, Vacić je ispalio hitac u vazduh i povikao: „Ljudi, ne dirajte me, pucaću!“ Protrčao je pored njih i pobegao niz ulicu.- Hitac je probudio Vacićevog oca Zorana, koji je izašao na terasu, i tada su ga ugledali napadači. Stefan je skočio na njega i počeo da ga udara. Vojkan je za to vreme jurio Milana, ali se on okrenuo i udario ga kundakom u glavu. Vratio se u dvorište da spase oca, ispalivši još jedan hitac u vazduh. Vojkan ga je pratio i dok se mladić povlačio, krenuo je ka njemu. Kad Milan više nije imao kud, sa udaljenosti od oko dva metra pucao je bez nišanjenja u pravcu Vojkana, koji je držao nož, i pogodio ga. Vacić je odbacio pušku, ali je na njega skočio Stefan. Dok su se rvali, Milan je uspeo da dohvati oružje i puca u njega - opisao je naš sagovornik kako se sve odigralo kobnog dana.Morao je da se braniNa osnovu izvedenih dokaza, sud je smatrao da je reč o nužnoj odbrani jer, kako se navodi u obrazloženju odluke Apelacionog suda, „život optuženog bio je ugrožen upornim, stvarnim i ozbiljnim napadom od strane ubijenih. Iako je Stefan bio goloruk, bio je s ocem, koji je imao nož, optuženi je napadnut u svom dvorištu i on je morao da se brani jer na drugačiji način nije mogao da odbije napad koji nije prestao ni kada je on ispalio hitac u jednog od napadača“.

Vacićev advokatNE POSTOJI SLIČNA ODLUKAVacićev branilac advokat Miroslav Ristić kaže da u sudskoj praksi Srbije ne postoji slična presuda.- Ova presuda dokaz je da u Srbiji postoji pravna država i da nevini ljudi neće više odgovarati zato što brane svoj život ili svoju imovinu - naglasio je Ristić.

Potpisali peticijuCELO SELO UZ OPTUŽENOGTokom sudskog postupka Vacićev branilac priložio je peticiju sa 917 potpisa meštana Vrtišta, koji su tražili njegovo oslobađanje. Oni su isticali da je Milan dobar momak, za razliku od njegovih napadača, koji su, navodno, bili kavgadžije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track