SMRT MLADIĆA NA BRANKOVOM MOSTU: Dačiću, što si kupio krš kamere?
Foto: Nebojša Mandić

Novi detalji istrage o pogibiji Luke Jovanovića

SMRT MLADIĆA NA BRANKOVOM MOSTU: Dačiću, što si kupio krš kamere?

Crna Hronika -
Dok je lider SPS bio ministar, policija postavila kamere za koje se pokazalo da ne mogu da snime registraciju automobila

BEOGRAD - Ivica Dačić bio je ministar policije u vreme kad je MUP nabavljao i postavljao kamere koje sada, kako se ispostavilo, na Brankovom mostu nisu mogle da snime registraciju automobila koji je usmrtio Luku Jovanovića!Poslednja nabavka obavljena je 2010. i tada je kupljeno 14 kamera za praćenje saobraćajnih prekršaja. Godinu dana ranije, za potrebe Univerzijade takođe su postavljene kamere i one se i danas koriste.Poseban fondSagovornik Kurira objašnjava da od 2009. godine postoji Fond za unapređenje video-nadzora na putevima i da je deo novca od obaveznog auto-osiguranja uplaćivan u taj fond. Naš izvor precizira da se Fond nalazio u Upravi za trezor pri Ministarstvu finansija.- O taj novac otimali su se MUP i „Putevi Srbije“, koji su tvrdili da su srpski putevi u njihovoj nadležnosti i da oni treba da se bave postavljanjem video-nadzora. Na kraju je upravljanje tim fondom pripalo MUP Srbije - navodi naš sagovornik.Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, rekao je juče da ne zna kako su ranije ta sredstva korišćena.Pare sada idu u budžet- Nisam se bavio tim poslom, to je pitanje za ljude koji su pre mene obavljali poslove u saobraćaju i u policiji. Oni treba da daju odgovor na pitanje zašto taj novac nije upotrebljen za montiranje kamera. Pokazalo se da kamere koje imamo ne mogu dovoljno dobro da pokriju teritoriju grada, a ja se samo nadam da sredstva iz Fonda nisu nenamenski trošena - kaže Stefanović. U Ministarstvu saobraćaja Srbije objasnili su nam da to ministarstvo nije imalo dodirnih tačaka s Fondom.- Prema našim informacijama, od 2009. do 2012. godine ta sredstva išla su na račun MUP, a tek od 2012. godine direktno u budžet Srbije - objasnio je Saša Stojanović, pomoćnik ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović.

Kamera koja nije snimila tablicu auta-ubice
Kamera koja nije snimila tablicu auta-ubice

REAGOVANJAIvica DačićBIVŠI MINISTAR MUPJuče nije odgovarao na naše pozive i SMS poruke.Momčilo VidojevićNEZAVISNI POLICIJSKI SINDIKAT SRBIJETe kamere koriste u operativnom centru MUP, ali ne znam ko je bio odgovoran za njihovu nabavku.Vanja VukićBIVŠI DRŽAVNI SEKRETAR U MUPNe sećam se ko je bio zadužen za nabavku kamera za video-nadzor. Skupština Beograda je bila zadužena za neke kamere, a neke je MUP eksperimentalno postavljao. Nisam više u MUP, pa se ne sećam tačno kako je to bilo.Milomir PremovićDAČIĆEV BIVŠI SAVETNIKNisam upućen u problematiku u vezi s kamerama.Stojadin JovanovićBIVŠI DIREKTOR AGENCIJE ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJAKamere i njihova nabavka nisu bili u našoj nadležnosti. Ne znam ko je raspolagao parama iz tog fonda.Veljko MijailovićPOLICIJSKI SINDIKAT SRBIJETe kamere koriste u operativnom centru MUP za detektovanje saobraćajnih prekršaja, ali ne znam kakvog su kvaliteta i ko je bio odgovoran za njihovu nabavku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track