TAJNI IZVEŠTAJ BIA O ZEMUNSKOM KLANU:  Mrkonjić nameštao poslove za Čumeta
Foto: Dado Đilas

Hobotnica

TAJNI IZVEŠTAJ BIA O ZEMUNSKOM KLANU: Mrkonjić nameštao poslove za Čumeta

Crna Hronika -

Ljubiša Buha Čume se od oktobra 2000. godine uglavnom posvetio legalnom poslovanju, dok je veći deo trgovine drogom prepustio Dušanu Spasojeviću.Ova konstatacija stoji u strogo poverljivom izveštaju BIA čiji treći nastavak danas objavljujemo. Ovaj dokument predat je direktoru BIA 7. februara 2004. godine, a sada je prvi put ugledao svetlost dana.

U BIA konstatuju da je uprkos tome što se posvetio legalnom poslovanju, Čume nastavio da održava "ključne kontakte" sa Ismetom Osmanijem, Agimom Jelićem, Dragoslavom Kosmajcem, Branom Mićunovićem, Radoslavom Cvijovićem Cvikom, Rajanom Lučićem, Nenadom Opačićem i, kako se navodi, s drugima koji nisu imenovani.

Opačićeva grupa

Za Cvijovića se navodi da je pripadnik crnogorske kriminalne organizacije u Novom Sadu i da je jedan od vodećih narko-dilera. On je poslednji put pominjan u javnosti kada je uhapšen 2009. u policijskoj akciji protiv narko-dilera, ali je pokrenut postupak samo zbog nedozvoljenog držanja pištolja. Opačić, za koga se navodi da je vođa veterničkog klana, bio je kasnije pravosnažno osuđen zbog toga. On i supruga Jasmina ubijeni su u sačekuši 28. februara 2015. u Novom Sadu.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

U izveštaju BIA zaključuju da je Buha bio veoma oprezan da ga posle oktobra 2000. ne povežu sa trgovinom narkoticima, međutim iz jednog razgovora koji je obavio sa Vladimirom Jovanovićem, zvanim Japanac, zaključili su da je i dalje bio u tom poslu.

- Kroz njegov kontakt sa Japancem, koji je od njega 3. jula 2001. tražio supstancu za miksovanje narkotika, može se zaključiti da se i dalje bavi inkriminisanom delatnošću - opisano je u izveštaju.

Iz presretnutih razgovora operativci BIA zaključuju da se Buha u svom nastojanju da stvori što bolju poziciju u vladajućim strukturama "konstantno poziva na svoje zasluge u sprovođenju demokratskih promena, ističući kako je tom prilikom navodno puno rizikovao". Dodaje se i da je neka ranija saznanja koristio da se prikaže u dobrom svetlu.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Privredne mahinacije

- Buha je obavio razgovor sa Zlatanom Peručićem (funkcioner SPS, direktor bivše Beobanke, a od 2013. direktorom Srpske banke) u vezi sa okolnostima oko privrednih mahinacija koje je Peručić u proteklom periodu vršio zajedno sa Draganom Tomićem (direktor "Simpa" iz Vranja). Informišući Bebu Popovića o saznanjima do kojih je došao, Buha je istakao da mu je Peručić, vidno uplašen, priznao da je više od 10 godina vršio izvesne mahinacije u saradnji sa Tomićem, pri čemu su ostvarivali godišnji prihod od jednog do tri miliona dolara - piše u izveštaju.

Navodi se i da je Buha rekao Bebi Popoviću da je njegov saradnik Saša Vučković tokom oktobra 2001. razgovarao sa Tomićem, koji je potvrdio ova saznanja i naveo da će predati dokumentaciju ukoliko mu Buha garantuje zaštitu.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

- Navodno, u pitanju su ugovori koja su pomenuta lica sklapala, između ostalog, i sa firmama "Gasprom" i "Krup", u čemu je svojevremeno učestvovao i Saša Vučković, na osnovu čega od Peručića i Tomića potražuje 400.000 dolara na ime provizije. U aktivnostima razjašnjenja ovog slučaja Buha je uključio svoju blisku poslovno-prijateljsku vezu Milomira Joksimovića, zvanog Miša Omega, koji se ponudio da u slučaju potrebe izvrši dodatni pritisak na Peručića - stoji u izveštaju.

Presretnuti razgovori su otkrili da se Buha od osoba iz "poslovno-privredne strukture" redovno čuje sa Dušanom Stuparom, nekadašnjim načelnikom Centra DB Beograda, i direktorom "Univerzala" Radoslavom - Laletom Sekulićem, vlasnikom "Habitfarma", koji je umro pre okončanja suđenja za izvlačenje novca iz Agrobanke, Brankom Crnogorcem, vlasnikom banke BC, koja je zatvorena 2001. zbog nelikvidnosti.

Veze u Crnoj Gori

Operativci BIA navode da je Buha i dok je na vlasti bio SPS nastojao da se približi nekom ko ima uticaja.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

Iz tog perioda datira njegova bliska veza sa Milutinom Mrkonjićem, sa kojim i danas ostvaruje blisku saradnju. Mrkonjić se intenzivno angažovao da posredstvom svojih prijateljskih veza u Crnoj Gori, Miroslava - Miša Ivaniševića, bivšeg ministra finansija crnogorske vlade, i Miomira Mugoše, bivšeg ministra zdravlja, ugovori poslove asfaltiranja za račun Buhinog preduzeća. U više navrata je Mrkonjić isticao kako ga je Buha veoma zadužio, zbog čega je insistirao da mu pokloni kancelarijski nameštaj - navodi se u izveštaju BIA iz 2004. godine.

Vojni generali

U izveštaju BIA zabeleženo je da je Buha tokom juna 2001. pratio političko udaljavanje Đinđića i Koštunice i to kako su se pojedinci opredeljivali. Navodi se da je bio u kontaktu sa Pericom Perovićem, tadašnjim vlasnikom "Interkoma” i "Euro orbita", koji je tvrdio da ima "mogućnosti da 12 vojnih generala pridobije za opciju Đinđića”. Navodi se da je Buha uz saglasnost Bebe stupio u kontakt sa generalom Nebojšom Pavkovićem.

- Ubrzo nakon toga Saša Vučković je za potrebe Buhinog preduzeća "Difens" počeo da koristi helikopter VJ, kojim je obilazio određene lokacije, uglavnom u Vrnjačkoj Banji i Aleksandrovcu, gde je "Difens" poslovno angažovan - piše u izveštaju.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Čume je morao da pruži nešto zauzvrat.

- U jednom kontaktu sa Bebom, 19. septembra 2001, nakon približavanja Pavkoviću, Buha mu je sugerisao da utiče na Zorana Đinđića i Čedomira Jovanovića da prestanu sa iznošenjem optužbi na račun Pavkovića, a da će zauzvrat njegovom "Difensu" biti omogućeno ekskluzivno pravo na izvođenje rekonstrukcionih radova na svim aerodromima VJ, što će Buhi i Popoviću doneti veliku zaradu - prepričava se u izveštaju razgovor Buhe i Popovića.

Legija obaveštavao koga sve prisluškuju

U BIA su konstatovali da je Ljubiša Buha posebno vodio računa o uspostavljanju bliskih odnosa sa pripadnicima MUP, kao i DB.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

- Od pripadnika DB ustanovljeni su njegovi bliski kontakti sa Miloradom Ulemekom Legijom (Ulemek je tada još imao prezime bivše žene Luković), Zoranom Nedeljkovićem Rumenim i Ljubišom Bogosavljevićem. Početkom marta 2001. Buha je informisan, najverovatnije od Ulemeka, da se prema njemu primenjuje mera TKTR (praćenje i prisluškivanje), što je izazvalo njegov veliki revolt, zbog čega se žalio Bebi Popoviću, preteći da će zbog toga tužiti MUP.

Takođe, Buha se 25. septembra 2001. žalio Čedomiru Jovanoviću da je upravo dobio pouzdane informacije da je dat nalog da mu se ponovo prisluškuje telefon zbog čega je napomenuo da će se žaliti generalu Pavkoviću i Ulemeku - navodi se u izveštaju BIA i dodaje da imaju informacije koje ukazuju na to da je Buha raspolagao izvesnim uređajima kontraprislušne zaštite.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track