UBIO I ZAKOPAO JE NA SMETLIŠTU: Ovako je cela Srbija tragala za Tijanom Jurić

40 GODINA ROBIJE ZA MESARA ĐURIĆA

UBIO I ZAKOPAO JE NA SMETLIŠTU: Ovako je cela Srbija tragala za Tijanom Jurić

Crna Hronika -
Potraga za Tijanom jedna je od najobimnijih u istoriji srpske policije. Ona je počela u noći između 25 i 26 jula prošle godine kad je Tijana poslednji put viđena u Bajmoku, a završila se hapšenjem mesara iz Surčina Dragana Đurića koji je u policiji priznao svirepo ubistvo

BEOGRAD - Draganu Đuriću mesaru iz Surčina koji je u noći između 25 i 26 jula prošle godine oteo i ubio malu Tijanu Jurić (15), za kojom je tragala cela Srbija Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je kaznu od 40 godina robije za svirepo ubistvo.

Potraga za Tijanom jedna je od najobimnijih u istoriji srpske policije. Ona je počela u noći između 25 i 26 jula prošle godine kad je Tijana poslednji put viđena u Bajmoku. Na mestu gde je Tijana oteta pronađeni su njena patika i nokat, i to je bio prvi trag policije. Meštani Bajmoka, ali i cela Srbija digla se na noge kako bi se pronašla mala Tijana za koju se u početku verovalo da je oteta i odvedena.

Zločin nad Tijanom izvršen je 26. jula prošle godine, pola sata iza ponoći, nedaleko od sportskog centra u selu Bajmok. Tijana je tog dana bila u selu kod babe i dede, a uveče je sa drugaricama izašla na sportski događaj da bi se potom sama uputila kod druga kome je nosila da vrati pozajmljeni ruksak.

Tokom istrage više od 100 ljudi pozvano je na razgovor u policiju i tada su se pojavile prve indicije koje su ukazale na Dragana Đurića mesara iz Surčina.Policija je ubrzo smo na osnovu baznih stanica mobilne telefonije utvrdila da je on kritične noći bio na mestu zločina.

Sistemom eliminacije Dragan Đurić se našao među sumnjivim osobama. Policija ga je držala na oku nekoliko dana, ali njegovo ponašanje nije bilo neobično za normalnog čoveka. Nije odavao utisak osobe koja je počinila tako gnusan zločin o kom bruji cela zemlja. Istražitelji su bili gotovo sigurni da je on otmičar, ali nisu znali da li je devojčica i dalje živa. Pošto je iz dana u dan živeo normalno, policija je odlučila da se više ne čeka već da se uhapsi. Bio je potpuno miran kad su policajci došli po njega na radno mesto u klanici. Ostao je miran čak i kad su mu stavili lisice.

Specijalne jedinice MUP-a Srbije uspele su posle skoro dve nedelje da sklope obruč oko osumnjičenog koga su uhapsili. On je potom inspektore odveo na jedno napušteno smetlište između sela Aleksa Šantić i Čonoplje gde je leš zakopao.

"Ubica je Dragan Đurić iz Beograda. On je u Bajmoku kobne večeri kolima udario Tijanu, a kada je zapomagala u pomoć, udarao je. Skinuo je odeću sa nje, odvezao je na nekoliko kilometara od Sombora i tu je zakopao, naveo je posle hapšenja ministar policije Stefanović.

Stefanović je tada dodao da je Đurić ispitan na poligrafu i da je pao na svim pitanjima. Ministar je takođe rekao da je osumnjičeni imao ranijih prestupa, ali da se radilo o sitnijim krađama.

"Stajao je pored mesta gde je zakopao Tijanu i nije pokazivao nikakvo kajanje, zato kažem da se radi o monstrumu. On ima oko dva metra i preko 100 kilograma i takav čovek se iživljavao nad nedužnom devojčicom", kazao je ministar.

Suđenje za ubistvo počelo je 21. aprila ove godine pred većem Višeg suda, kojim predsedava sudija Gordana Kojić. Đurić je posle čitanja optužnice pred sudijom rekao da će se braniti ćutanjem, kao i da se ne oseća dobro.

Posle niza veštačenja o pijanstvu i uračunljivosti 15. juna ove godine sudija Gordana Kojić saopštila da je za ubistvo Tijane Jurić (15) osuđen na 40 godina robije. Đurić je dok je izricana presdua sve vreme nezainteresovano gledao u pod, na njegovom licu nije se mogla videti nikakva emocija, a delovalo je kao da ne zna gde se nalazi.

Istovremeno, na licima policajaca, sudske straže, tužioca i Tijaninog oca videlo se veliko olakšanje kada je sud saopštio kaznu.

Kako je tada objasnila predsednica sudskog veća, Đurić je jednoglasnom odlukom osuđen na 12 godina za pokušaj silovanja i na 40 godina za teško ubistvo, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 40 godina.

- Ova presuda nije doneta pod pritiskom javnosti, nego zbog izuzetne brutalnosti samog krivičnog dela. On je pokušao da obljubi maloletnu Tijanu Jurić i, kako je sam u svom iskazu rekao, kada ju je oborio automobilom, udario ju je, uvukao na zadnje sedište kola i onda je žrtva izgubila svest. Kada je došla svesti, zaustavio je vozilo na atarskom putu, izvukao je, skinuo i pokušao da obljubi. Dok ju je dodirivao i svoje prste gurao u njen polni organ, govorio je: „Biće sve u redu, tiše, smislićemo šta ćemo raditi“ - rekla je sudija, i nastavila:- Da bi prikrio pokušaj silovanja jer nije postigao erekciju, on je žrtvi stezao rukama vrat kada je ona postigla najveći stepen bola. Tada je ubacio žrtvu u gepek, vozio i kada je video deponiju između Svetozara Miletića i Čonoplje, tu ju je zakopao. Maloletna devojka je u odnosu na njega bila bespomoćna, u strahu i Đurić je pokazao veliku bezobzirnost.

Đurićev branilac Viktor Gostiljac tada je najavio je da će se žaliti na presudu koja je danas odbijena i potvrđena pravosnažnost prvostepene presude.

Uoči izricanja prvostepene presdue Tijanin otac Igor Jurić je izjavio da ne postoji nijedna druga kazna za Đurića osim maksimalne od 40 godina

- Po ovoj presudi ravnaće se slični slučajevi. Moje Tijane nema, ali postoje druga deca. Veoma je važno skloniti Ðurića sa ulice, jer on predstavlja opasnost po druge - naveo je Jurić da npre nego što je Đuriću izrečena kazana od 40 godina robije. On je dodao da ni na suđenju nije primetio nikakvo kajanje kod Dragana Ðurića i da nije video da mu je žao.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track