UBISTVO SRBA U PAKRAČKOJ POLJANI: Tomislavu Merčepu samo pet i po godina robije
Foto: Printscreen

46 likvidirano od 52 zarobljenih

UBISTVO SRBA U PAKRAČKOJ POLJANI: Tomislavu Merčepu samo pet i po godina robije

Crna Hronika -

ZAGREB - Tomislav Merčep ratni pomoćnik ministra policije Hrvatske, osuđen je danas na pet godina zatvora na Županijskom sudu u Zagrebu na pet i po godina zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima u Pakračkoj poljani.

Suđenje je završeno posle četiri godine suđenja, a predsednik sudskog veća Zdravko Majerović, kaozao je da je Merćep kriv jer pripadnike jednice sa kojom je komandovao nije sprečio u zločinima, već im je dao prećutno odobrenje za činjenje nedela za vreme dok i nije bio na terenu.

Merčep se prvo teretio da je naređivao zločine, ali prošlog jula 2015 optužnica je ublažena pa je osuđen jer nije podređene sprečio u činjenju zločina. U optužnici stoji i da pripadnici njegove jedinice nisu bili obučeni da znaju obaveze koje proizilaze iz normi međunarodnog i humanitarnog ratnog prava, ali im je Merčep dao prećutno odobrenje za takvo postupanje.

I u ublaženoj optužnici tužilaštvo je ostalo pri tvrdnji da je Merčep znao za nezakonito potupanje svoje jedinice poznate kao Merčepovci koja je tokom rata bila smeštena u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu. Oni se terete da su nezakonito uhapsili 52 osobe srpske nacionalnosti od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživelo mučenje i zlostavljanja.

U presudi sudsko veće je detaljno navelo pojedinosti o prisilnom odvođenju i mučenju brojnih civila, ali i opisalo situacije u kojima su žrtvama pre toga oduzimane vrednosti poput automobila ili novca.

Merčepov advokat Marko Ujević kazao je u završnoj reči da na suđenju nije dokazana komandna linija između Merčepa i komandira na području Pakračke poljane, gdje je bio zatvoren deo civila pa se ne može izvesti ni zaključak da je Merčep bio faktički komandant.Merčep je od početka postupka tvrdio da nije kriv, a poricao je i da je komandovao jedinicom koja se nazivala njegovim imenom.

( Jutarnji list/Foto: Printscreen )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track