SRAMNA PRESUDA: Oliveru Ivanoviću 9 godina robije
Foto: Fonet

Sud u Kosovskoj Mitrovici izrekao odluku

SRAMNA PRESUDA: Oliveru Ivanoviću 9 godina robije

Crna Hronika -
KOSOVSKA MITROVICA - Oliver Ivanović osuđen je danas na 9 godina zatvora za "ratni zločin" počinjen nad civilima tokom 1999.

Lider Građanske inicijative Oliver Ivanović proglašen je krivim za ratni zločin i osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva grupe Albanaca u južnom delu Kosovske Mitrovice aprila 1999. godine. Istovremeno, oslobođen je za drugi slučaj ubistva i pokušaja ubistva iz 2000. godine.

Kako se navodi u obrazloženju presude, o događaju u Južnoj Mitrovici su "van svake sumnje" utvrđene činjenice da je "14. aprila organizovano čišćenje južne Mitrovice u cilju ubijanja i proterivanja Albanaca".

"Toga dana brojne albanske porodice su silom izbačene iz svojih kuća i izvedene na ulicu. Žene deca i starija lica su izdvojena od muškaraca i naređeno im je da odu na autobusku stanicu, a 15 muškaraca je zadržano na ulici. Grupa od šest Albanaca je odvojena i rečeno im je da odu u Albaniju. Toga dana Oliver Ivanović je bio na kontrolnom punktu u tome delu Mitrovice. On je nosio plavu uniformu i bio je naoružan", ističese u obrazloženju.Kako se navodi, "jedan od pripadnika paravojne formacije je pitao Ivanovića: 'Šta ćemo šefe da radimo sa njima?', a Ivanović je odgovorio: 'Što me pitaš, postupi po naređenju.'"

"Devetorica Albanaca je odvedena, dvojica po dvojica. Ubijena su četiri Albanca. Oliver Ivanović je bio svestan operacije ubijanja i proterivanja civila, i on je voljno postupao po planu zanajući da će biti ubistva", navodi sud.

Istaknuto je da je Ivanović bio "u dobrom mentalnom zdravlju".

"Nije se moglo ustanoviti van svake sumnje da je postupao u svojstvu vođe i lidera srpskih paramilitaraca, i da je podstrekavao grupu ili im naređivao. I samim tim Oliver se proglassava krivim za ratno delo ratnog zločina", stoji u presudi.

Penzionisani pukovnik MUP Dragoljub Delibašić oslobođen je optužbi.

Dragoljub Delibašić nije kriv za podtačku 3 optužnice, za delo "podstrekivanje na izvršenje krivičnog dela teškog ubistva u pokušaju". OLiver Ivanović takođe nije kriv po tački dva i podtački 3 za podstrekivanje na izvršenje dela teško ubistvo.

Optužbi su oslobođeni i profesor Aleksandar Lazović, pravnik Nebojša Vujačić i advokat Ilija Vujačić koji su se takođe teretili da su tokom 1999. i 2000. godine počinili više krivičnih dela protiv albanskih civila.

Izricanje presude lideru Građanske inicijative Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba počelo je sa kašnjenjem u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici zbog tehničkih problema sa ozvučenjem.

Sudija iz Rumunije Roksana Komša dala je pazu dok tehničke ekipe u sudnici ne otoklone kvar sa ozvučenjem.

U Kosovskoj Mitrovici danas je bilo vidljivo pojačano prisustvo kosovske policije. Obe kapije koje vode prema zgradi suda bile su zatvorene i kontrolisali su ih pripadnici kosovske policije.

Pripadnici policije bili su raspoređeni u većem broju u krugu suda, kontrolisali su i prilazne ulice sudu a saobraćaj je bio zatvoren u par ulica koje vode prema zgradi suda u Kosovskoj Mitrovici.

Događaj je izazvao veliko interesovanje medija. U sudnici su pored rodbine i prijatelja petorice Srba bili prisutni i oficir za vezu za Prištinom Vlade Srbije Dejan Pavićević i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

( Tanjug/RTS/Kossev)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track