(VIDEO) VOĐA PINK PANTERA ČUDOM IZBEGAO NAJTEŽU KAZNU: Robijaće ali može da slavi
Foto: YT Printscreen

Bio zadužen da kolima probije izlog

(VIDEO) VOĐA PINK PANTERA ČUDOM IZBEGAO NAJTEŽU KAZNU: Robijaće ali može da slavi

Crna Hronika -

Borko Ilinčić (34), jedan od vođa bande "Pink Panter" osuđen je u Emiratima na 10 godina kazne zbog pljačke juvelirnice.

Ilinčić je kao pripadnik grupe koja je izvela jednu od najspektakularnijih pljački 15. aprila 2007, kada su iz tržnog centra "Vafi" u Dubaiju oteli nakit vredan 11 miliona evra, na ponovljenom suđenju uspeo da izbegne doživotni zatvor koji mu je dosuđen u odsustvu.

Za njim je bila raspisana Interpolova poternica jer je celih sedam godina uspevao da umakne policiji, a uhapšen je u februaru 2014. u Španiji, gde se krio sa lažnim bosanskim pasošem u predgrađima Madrida.

Španija je pristala da ga u oktobru prošle godine izruči Emiratima.

On je, prema navodima optužnice, bio vozač grupe i njegova uloga bila je da obezbedi vozila za bekstvo iz Dubaija, ali i da jednim od dva ukradena automobila probije izlog zlatare koju su potom ostali članovi ganga poharali.

Osim Ilinčića, u Emiratima je za tu pljačku osuđen i Nikola Milatu (33), takođe na deset godina robije.

Sa druge strane, osim njih dvojice, ostali učesnici pljačke veka, kako je zovu u Dubaiju, i dalje su nedostupni organima gonjenja iz Emirata i mahom su u zatvorima širom Evrope.

Jednog od učesnika, Nišliju Milana Lepoju, Francuska je svojevremeno odbila da izruči Emiratima koji nisu hteli da daju garancije da mu se neće suditi po šerijatskom zakonu koji predviđa sakaćenje, odnosno kaznu telesne povrede.

Lepoja je inače označen i kao glavni organizator ove pljačke, ali ga je Francuska izručila Lihtenštajnu, gde je takođe učestvovao u pljački draguljarnice.

Kao ostali učesnici označavani su: Mladen Lazarević, Bojana Mitić, Miloš Jovanović, Predrag Lovrić i Duško Poznan.

Oni su tog 15. aprila 2007. sa dva automobila marke "audi" uleteli u Tržni centar "Vafi" u centru Dubaija. Beli "audi" su parkirali pored draguljarnice "Graf", dok su crnim automobilom, vozeći u rikverc, razbili izlog zlatare. Iz automobila su potom istrčala trojica maskiranih muškaraca. Uletela su u zlataru i samo devedeset sekundi kasnije izašla iz nje sa dva džaka puna nakita.

Međunarodna banda "Pink Panter" ukrala je u poslednjih deset godina nakit vredan 250 miliona evra.

Promenio lični opis u Emiratima

Fotografije Borka Ilinčića iz različitih perioda pokazuju da robijanje, posebno u zatvoru u Emiratima, nije tako lako i da romansirana slika o "Pink Panterima" ima ne tako lep kraj po njene aktere. O tome najbolje svedoče fotografije Ilinčića sa Interpolove poternice i sa hapšenja u Madridu, na kojima je on od nabildovanog i istetoviranog momka koji kreće iz ekstradicionog pritvora u Španiji potpuno promenio izgled u pritvoru u Emiratima, gde je Ilinčić ošišan do glave i znatno mršaviji.

Bračni par iz italije ide u španiju u zatvor

Španska policija identifikovala je učesnike četiri pljačke zlatara u Barseloni tokom 2014. i 2015, kada je ukraden nakit u ukupnoj vrednosti oko 540.000 evra. Radi se o dvoje Srba, Jeleni Rakočević Milanović (40) i Radivoju Nikoliću (40), takođe pripadnicima bande "Pink Panter", koji su u januaru ove godine uhapšeni u italijanskoj Vičenci nakon pljačke nakita vrednog više od 1,2 miliona evra. Španija sada traži njihovo izručenje iz Italije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track