Birsel: Dačić se sastao sa Rompejom

Prva poseta premijera Srbije

Birsel: Dačić se sastao sa Rompejom

Politika -
Dačić, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti administratvnom sedišti EU kao predsednik Vlade Srbije, sastaće sa najvišim zvaničničima EU i predstavnicima belgijske vlade, a između ostalih i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton

BRISEL - Premijer Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić sastali su se danas na početku dvodnevne posete Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom.

Dačić, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti administratvnom sedišti EU kao predsednik Vlade Srbije, sastaće sa najvišim zvaničničima EU i predstavnicima belgijske vlade, a između ostalih i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom i predsednikom evropskog Parlamenta Martinom Šulcom.

Očekuje se da će posle današnjih sastanaka, a pre svega razgovora sa Eštonovoma, biti jasnije na koji način, uz učešće kojih zvaničnika i kad se može nastaviti dijalog Beograd-Priština, imajući u vidu i to da je u penziju otisao dosadašnji pregovarač EU Robert Kuper.

Dačića, koji je ministar unutrašnjih poslova Srbije, tokom prvog dana posete Briselu primiće i komesarka za unutrašnje poslove EU Sesilija Malstrom, ministarka spoljnih poslova Kraljevine Belgije Žoel Milke, kao i komesar za energetiku Ginter Etinger.

Za sutra su planirani susreti sa generalanim direktorom za proširenje u Evropskoj komisiji Stefanom Saninom, zamenikom direktora Generalnog direktorata za energetiku Fabriciom Barbasom, generalnim sekretarom Energetske povelje , kao i ministrom spoljnih poslova Kraljevine Belgije Dedijeom Rejndersom i državnom sekeretarkom te zemlje za azil i migracije Maži de Blok.

Uoči posete sedištu EU, premijer Srbije je izjavio da Srbija želi da nastavi evropski put, ali i da EU bude korektna kada je reč o uslovima koje postavlja. "To znači - nema novih uslova za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa EU", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Ovo je prva poseta Dačića sedištu EU otkad je postao premijer, a on je podsetio da je želeo i ranije da otputuje u Brisel, ali da su evropski zvaničnici bili na odmoru nakon što je nova Vlada Srbije formirana.

"Ovo je prvi naš sastanak i upoznaću ih sa prioritetima vlade, sa reformama koje mislimo da Srbija treba da sprovodi u narednom periodu i sa onim što radimo, a to je da se priprema paket ekonomsko-socijalnih mera", objasnio je Dačić i ponovio da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom, što EU smatra jednim od najvažnijih uslova za nastavak integracija Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track