Dačić: Ustavnim zakonom prenos ovlašćenja Prištini
Foto: KURIR

U razgovoru za nemački dnevnik

Dačić: Ustavnim zakonom prenos ovlašćenja Prištini

Politika -
Mi smo u ovoj zemlji imali političare koji su insistirali na tome da stvarnost mora da se upravlja prema ustavu. Ali tako nije. Realnost na Kosovu je drugačija. To moramo da imamo u vidu, naveo je srpski premijer

BERLIN - Srbija bi mogla, na osnovu dogovora sa Prištinom, da usvoji ustavni zakon koji bi omogućio prebacivanje ovlašćenja vladi u Prištini, a u skladu sa ustavom Srbije, rekao je u razgovoru za sutrašnje izdanje nemačkog dnevnika "Frankfurter algemajne cajtung" (Allgemeine Zeitung) predsednik vlade Srbije Ivica Dačić.

Na pitanje da li se zalaže za promenu ustava, u čijoj preambuli se navodi da je Kosovo deo Srbije, Dačić je rekao da to "nije lako, jer bi za to morao da se održi referendum".

"Mi smo u ovoj zemlji imali političare koji su insistirali na tome da stvarnost mora da se upravlja prema ustavu. Ali tako nije. Realnost na Kosovu je drugačija. To moramo da imamo u vidu", naveo je srpski premijer.

Zapitan na koji način to treba da se učini Dačić je odgovorio da "na osnovu političkog dogovora sa Prištinom može da se donese ustavni zakom kojim bi ovlašćenja bila predata vladi u Prištini, u saglasnosti sa našim ustavom".

Predsednik vlade Srbije ocenio je i da bi Beograd i Priština "sa lakoćom mogli da se saglase oko razmene teritorija", odnosno razmene severa Kosova za opštine na jugu Srbije koje su pretežno naseljene albanskim stanovništvom. "Ali, to ne bi bilo prihvatljivo za Vašington. Tamo se smatra da bi to moglo da dovede do novog rata u Makedoniji", rekao je Dačić.

U intervjuu za nemački dnevnik Dačić je naglasio i da Srbija ne želi za Srbe malu srpsku državu na Kosovu, kakva je Republika Srpska u Bosni i Hercegovini, već želi da Srbima "bude dopušteno da se udruže u region, koji bi bio samo jedan od više takvih na Kosovu, region kakvi su i drugi u Evropi".

Istovremeno je premijer Srbije "neosnovanim" nazvao strahovanja kosovskih Albanaca da bi veća ovlašćenja za zajednicu srpskih opština mogla da vode u separatizam.

"Mi živimo u Evropi u kojoj postoji na stotine regiona, koji delom imaju mnogo veća ovlašćenja i koji ni na koji način nisu faktor destabilizacije, naprotiv. U našem interesu nije destabilizacija Kosova. Važno je da tamo vlada mir", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track