DAČIĆ ZOVE EŠTON: Vlada Srbije ne može da prihvati plan!

Srbija za hitan nastavak dijaloga

DAČIĆ ZOVE EŠTON: Vlada Srbije ne može da prihvati plan!

Politika -
Takav dogovor nije sprovodiv i ne bi doveo do konačnog i održivog rešenja, rekao premijer Ivica Dačić. Vlada Srbije jedinstveno za hitan nastavak dijaloga

BEOGRAD - Vlada Srbije ne može da prihvati ponuđena rešenja jer ne garantuju bezbednost i ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji. Premijer Ivica Dačić ovlašćen je da obavesti Ketrin Ešton o odluci.

Vlada Srbije se zalaže za hitan nastavak dijaloga sa institucijama privremene samouprave u Prištini, ali nije u mogućnosti da prihvati principe, koji su usmeno izloženi njenom pregovaračkom timu. Takav dogovor nije sprovodiv i ne bi doveo do konačnog i održivog rešenja", rekao je premijer Ivica Dačić na sednici vlade, otvorenoj za medije, izjavio je danas na vanrednoj sednici Vlade Srbije premijer Ivica Dačić.

Takav dogovor prema, njegovim rečima, ne garantuje bezbednost i ostanak srpske zajednice na Kosovu i nije sporvodljiv.

"Dosadašnjim učešćem u dijalogu i spremnošću na kompromis Vlada Srbije je pokazala iskrenu rešenost da se postigne sveukupni dogovor", rekao je Dačić, koji je ministrima pročitao predložene zaključke. Za "Zaključak o potrebi nastavka dijaloga sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini uz posredovanje EU" glasali su svi prisutni članovi vlade.

Sednici nije prisustvovala ministarska regionalnog razvoja Verica Kalanović zbog, kako je navedeno, bolesti. Vlada je ovlastila premijera da o ovoj odluci obavesti predstavnike Evropske unije.

Mrkić i Odalović da obaveste EU o potrebi hitnog nastavka dijaloga

Vlada Srbije ovlastila je ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića i generalnog sekretara Veljka Odalovića, da obaveste EU o usvojenom Zaključku o potrebi hitnog nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Mrkić i Odalović, formalno su predali vladin Zaključak šefu delegacije Evropske unije u Beogradu Vensanu Dežeru.

Dežer će, kako nam je potvrdio ministar Mrkić, već večeras, te zaključke proslediti visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Mrkić i Odalović su Dežeru objasnili našu pozicijui podsetili da je Srbija nezadovoljna onim što je do sada postignuto.

U Zaključku na osnovu koga Ketrin Ešton treba da donese odluku o nastavku dijaloga, navedeno je da Vlada potvrđuje opredeljenost da mirnim putem, kroz dijalog, dođe do održivog rešenja koje će predstavljati čvrstu osnovu za izgradnju trajnog mira i bezbednosti za sve ljude koji žive na Kosovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track