Đilase, zašto lažeš?
Foto: KURIR

Političar, a novinar

Đilase, zašto lažeš?

Politika -
Gradonačelnik tvrdi da nikada nije bio vlasnik novina, iako gomila dokaza ukazuje na postojanje njegovog udela u vlasničkoj strukturi tabloida Pres

BEOGRAD - Ne bi taj priznao...Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda i lider DS, i dalje tvrdoglavo odbija da prizna da je bio jedan od vlasnika dnevnog lista Pres, i pored gomile dokaza koji potvrđuju suprotno. Prvi čovek demokrata u intervjuu jednim dnevnim novinama rekao je da mu osnovni posao - posao gradonačelnika - ne dozvoljava da bude vlasnik bilo kog medija (?!).- Kad budem želeo da osnujem neke novine, javno ću to da uradim i garantujem vam da neće finansijski propasti, jer nijedan posao koji sam radio nije finansijski propao - kazao je Đilas.

A dokazi za vlasništvo postoje takoreći crno na belo: naime, u jednom trenutku, 32 odsto Presa imala je izvesna Biljana Kralj, „sasvim slučajno“ advokat iz kancelarije koja zastupa Dragana Đilasa. Lidera demokrata su i Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade, i Čedomir Jovanović, predsednik LDP, pozvali da prizna svoj udeo u vlasništvu ovog sada ugašenog tabloida.- Dobro je da Mišković posle sedam godina više ne krije da je vlasnik Presa, a pošto je i gospodin Dragan Đilas vlasnik Presa, bilo bi lepo da i on prestane da se krije - poručio je Vučić, dok je prvi čovek LDP rekao da je opšte poznato da su Đilas i Mišković vlasnici Presa.- Moja zamerka na poslovni svet jeste to što nisu spremni otvoreno da zastupaju svoje interese, kažu kojim se poslovima bave i što pristaju na tu vrstu podaničkog odnosa prema državi i vlasti - rekao je Jovanović.Ovim pitanjem pozabaviće se i Agencija za borbu protiv korupcije, koja je najavila istragu o tome zašto Đilas, kao javni funkcioner - gradonačelnik, nije prijavio kao deo imovine i vlasništvo u dnevnom listu Pres, posebno zato što kao političar na funkciji ne sme da bude vlasnik medija.

Zadužio Pres, pa pravi nove novineI potpredsednica „Delta“ Jelena Krstović potvrdila je da je Pres zajednički biznis Miškovića i Đilasa. Ona je na Tviteru stavila sliku svog rokovnika u kojem je jasno pisalo: „D. Đilas, Pres, poslovanje, ljudi, nova firma, krediti, štamparija“, a datum je 23. 8. 2012. godine. Tu se vidi da je Đilasov Pres napravio 16 miliona evra duga. „Uspešni biznismen“ zatvorio je tu firmu, a sada hoće da pokrene novu novinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track