DOKAZI IZ HOLANDIJE: Mišković oprao 5,5 miliona evra za Šarića
Foto: Nebojša Mandić

Vlasnik „Delte“ dva sata bio na saslušanju

DOKAZI IZ HOLANDIJE: Mišković oprao 5,5 miliona evra za Šarića

Politika -
Policija juče dva sata saslušavala Miroslava Miškovića zbog dokumenata o protoku novca između njegovih kompanija i firmi narko-bosa Darka Šarića; Sumnja se da je Šarić pare od prodaje droge oprao preko Miškovićevih firmi

BEOGRAD - Stigli dokazi!Miroslav Mišković saslušavan je juče oko dva sata u svojstvu građanina, a u vezi s poslovanjem s firmama odbeglog narko-bosa Darka Šarića.Izvor Kurira iz vrha MUP ističe da je Mišković odgovarao na pitanja o navodima iz dokumentacije koja je stigla iz Holandije.Mišković se pravdao- Sumnja se da je Šarić svoj prljavi novac od prodaje droge oprao preko Miškovićevih firmi - navodi izvor i dodaje:- Mišković je, naravno, to juče negirao. Međutim, postoji osnovana sumnja da su obavljane devizne novčane transakcije između, s jedne strane, dva preduzeća pod Miškovićevim kontrolom, odnosno u kojima je Mišković prikriveni vlasnik, i firme „ Fajnenšel ejndžels Delaver SAD“, za koju je utvrđeno da je Šarićeva - kaže naš izvor.Kako tvrdi jedan od sagovornika Kurira, Mišković je pozajmljivao novac od Šarića u kešu, kako bi mogao da priloži depozit i dobije potrebne kredite, koje je zatim vraćao Šariću legalnim tokovima, uplatama na račune njegovih firmi, čime mu je, oprao novac od trgovine drogom.Šarićeve firme dobijale su novac od Miškovićeve firme na ime fiktivnih konsultantskih usluga, a na taj način je oprano čak 5,5 miliona evra!Dve transakcije- Sredinom 2007. s računa kompanije „Ist Jurop investment fund“, koja je pod kontrolom Miškovića, na račun Šarićeve firme „Fajnenšel ejndžels“, uplaćeno je 2,5 miliona evra. Kiparska firma „Grejt investment korporejšn“, koja se takođe dovodi u vezu s Miškovićem, uplatila je Šarićevim „Anđelima“ tri miliona evra. U oba slučaja naloge za plaćanje davala je Tatjana Jeronimides, koja je kao direktor radila u Miškovićevoj firmi „Hemslejd“ s Kipra - otkriva izvor Kurira.Naš izvor dodaje da sada, posle dokaza koji su stigli iz Holandije, nema sumnje da je Mišković poslovao sa Šarićem.- Prema holandskom zakonu, prilikom registrovanja firme neophodno je da se, pored fiktivnog, u centralnoj banci prikaže i stvarni vlasnik preduzeća. Mišković je kao vlasnik prikazan u preduzeću „Grejt investment korporejšn“ na Kipru i to ga nesumnjivo dovodi u vezu sa Šarićem - objašnjava izvor Kurira.

Kurir, 8.11.2012.
Kurir, 8.11.2012.

Istražuje se i Šarićevih 100 miliona euraPolicija istražuje još osam uplata čija je vrednost oko 100 miliona evra, a za koje se sumnja da su oprani prilikom izgradnje Belvila.- Finansiranje naselja išlo je preko Hipo Alpe-Adrija banke iz Klagenfurta i Hipo grupe iz Holandije. Šarić je preko tih banaka obezbedio 100 miliona evra za izgradnju Belvila i na taj način oprao deo novca stečenog trgovinom narkotika. Nosilac izgradnje bila je firma „Blok 67 asosijets“, koju je osnovala firma istog imena iz Klagenfurta u kojoj je jedan od suvlasnika Miškovićev „Delta rilestejt“ - otkriva Kurir.

Mišković ne posluje sa inkriminisanimKompanija „Delta holding“ tvrdi da Miroslav Mišković, članovi njegove porodice i zaposleni u „Delti“ nikad nisu poslovali sa inkriminisanim osobama.- To je rekao u policiji. Iako ne komentarišemo medijske spekulacije, ovog puta moramo jer smo izloženi vrhuncu agresivne kampanje, koja nam nanosi veliku štetu u zemlji, regionu i svetu - navode u „Delti“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track