Dragoljub Marković priveden!

Nije se odazivao na sudske pozive

Dragoljub Marković priveden!

Crna Hronika -
Tajkuna juče odvela policija, navodno zbog poternice suda u Sremskoj Mitrovici

BEOGRAD - Jedan od najpoznatijih srpskih biznismena lišen je slobode.„Zar verujete da bi sve ovo radio kriminalac“ - rekao je svojevremeno u intervjuu jednom nedeljniku poznati privrednik i bogataš Dragoljub Marković, inače kum ubijenog premijera Zorana Đinđića, komentarišući svoje poslovanje. Kako Kurir nezvanično saznaje, Marković je juče priveden u beogradsku policiju jer se nije odazivao sudu u Sremskoj Mitrovici, koji je za njim raspisao poternicu zbog predmeta koji se vodi protiv njega.- Policija je Markovića pronašla u njegovoj kući u Surčinu, odakle je maricom prebačen u zgradu beogradske policije, a odatle u sud u Sremskoj Mitrovici - rekao je za Kurir izvor iz istrage.Iako do zaključenja ovog broja u sudu nisu mogli da nam kažu zbog kog dela je raspisana poternica za Markovićem, poznato je da je protiv njega 2011. godine podneta krivična prijava zbog sumnje da je utajio porez i oštetio budžet Srbije za oko 84 miliona dinara.Naime, Marković se tereti da je od septembra 2008. do novembra 2010. godine prodao 70 odsto preduzeća „Eko-organik lajf“ (nekadašnji „Krmivo produkt“) s namerom da izbegne plaćanje poreza. Prodajom je ostvario dobitak od oko 423 miliona dinara, kao razliku između nabavne i prodajne vrednosti udela i hartija od vrednosti koji nije prijavio nadležnom poreskom organu, čime je izbegao plaćanje poreza i tako oštetio budžet za oko 84 miliona dinara.Marković je, inače, „Eko-organik lajf“ prodao biznismenu i dugogodišnjem partneru Rodoljubu Draškoviću, vlasniku koncerna „Svislajon Takovo“, pošto je požar opustošio najveću farmu jaja u Srbiji.

Finansirao DS i Čedu JovanovićaDragoljub Marković je bio jedan od najbližih saradnika i venčani kum pokojnog premijera Zorana Đinđića, a označavan je i kao jedan od glavnih finansijera Demokratske stranke. Na Đinđićevoj sahrani bio je jedan od šestorice koji je nosio kovčeg.Veoma blizak odnos imao je i s liderom LDP Čedomirom Jovanovićem, koji je svojevremeno nekoliko godina živeo u Markovićevoj kući u Banovcima i koristio njegove džipove. Policija je 2009. na Brankovom mostu u Beogradu zaustavila blindirani „audi A8“ u kom je bio Jovanović, a za kojim je bila raspisana potraga zbog sumnje da je ukraden. Naknadnom proverom utvrđeno je da je „audi“ registrovan na ime biznismena Dragoljuba Markovića.

Svinjska kugaMarković je ostao upamćen po svojoj surčinskoj farmi svinja, koja je 2007. bila žarište svinjske kuge. Od 25.000 svinja ubijeno je svega 5.000, a postoji sumnja da je meso preostalih 20.000 završilo u prehrambenim namirnicama građana Srbije. Iako je na inspektore vršen jak pritisak da se slučaj zataška, Republička veterinarska inspekcija ipak je izašla na teren, a inspektori su procenili da su farma i dvorište zaraženi i doneli rešenje da se sve svinje u zaraženom prostoru hitno ubiju i unište.Međutim, nadležni iz Ministarstva poljoprivrede odlučili su da se uništi samo 5.000 grla iako su i preostale životinje bile u objektu gde je vladala kuga!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja