Drecun: Glas Srba ima istorijsku težinu
Foto: Dado Đilas

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM

Drecun: Glas Srba ima istorijsku težinu

Politika -
On je naglasio da bi, posle ovih lokalnih izbora, Severna Mitrovica trebalo da bude “stožer okupljanja srpskog naroda”

NOVI SAD - Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da glas Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice, na današnjim ponovljenim lokalnim izborima, ima istorijsku težinu, jer su ti izbori izuzetno značajni za srpski narod u pokrajini i za državu u celini.

Srbi u Severnoj Mitrovici moraju da postanu "svesni činjenice da ne odlučuju samo o sudbini sopstvene porodice već, što direktno što posredno, o celokupnom srpskom narodu u pokrajini, odnosno o daljoj borbi države Srbije za sprečavanje konačne secesije Kosmeta, kao i o njenom prosperitetu i položaju u međunarodnoj zajednici", rekao je Drecun.

On je istakao da “ovo jeste prelomni trenutak u uobličavanju i načinu realizacije buduće državne politike prema Kosovu i Metohiji, te opstanku i prosperitetu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”. On je ocenio da ti izbori imaju poseban značaj jer “kroz Zajednicu srpskih opština treba do dobijemo mehanizam kojim država Srbija može presudno da utiče na položaj srpskog naroda na Kosmetu i štiti svoje vitalne interese u našoj južnoj pokrajini”.

Drecun smatra da se situacija, u odnosu na onu od 3. novembra, značajno izmenila u pozitivnom smislu jer, kako je rekao, međunarodna zajednica je izrazila punu spremnost da pruži još jednu šansu Srbima u Severnoj Mitrovici i izvlačeći pouke iz prvog izbornog kruga, “sada će se mnogo odlučnije sprečavati svako remećenje izbornog procesa”.

I država Srbija je sa svoje strane preduzela mere da se ovog puta ne dogodi “prelivanje” pojedinaca ili grupica iz centralne Srbije, koji bi mogli da ugroze bezbednost građana koji žele da izađu na birališta”, istakao je Drecun. On je naglasio da bi, posle ovih lokalnih izbora, Severna Mitrovica trebalo da bude “stožer okupljanja srpskog naroda”, upravo preko Zajednice srpskih opština i da se odatle “širi sve ono što treba da predstavlja pozitivne procese u cilju stvaranja uslova za bolji i kvalitetniji život našeg naroda na Kosovu i Metohiji”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track