FBI ZNAO: Bostonski bombaš je radikalni islamista
Foto: Rojters

Upozoreni još 2011.

FBI ZNAO: Bostonski bombaš je radikalni islamista

Planeta -
Tamerlan Carnajev, koji je ubijen u obračunu sa policijom u predgrađu Bostona, drastično je promenio svoja uverenja 2010. godine, kada se spremao da napusti SAD i priključi se za sada nepoznatim islamskim grupama

VAŠINGTON - Strane vlade prenele su američkom Federalnom istražnom birou (FBI) još 2011. godine informacije o Tamerlanu Carnajevu, jednom o dvojici braće Čečena osumnjičenih za podmetanje eksploziva na Bosotnskom maratonu. Prema tim podacima, stariji brat Čarnajev bio je označen kao pristalica radikalnog islama.

Tamerlan Carnajev, koji je ubijen u obračunu sa policijom u predgrađu Bostona, drastično je promenio svoja uverenja 2010. godine, kada se spremao da napusti SAD i priključi se za sada nepoznatim islamskim grupama.

Ef-Bi-Aj je saopštila da je razgovarano sa rođacima braće Carnajev i da nisu uočene nikakve terorističke aktivnosti.

U dve podmetnute eksplozije na cilju Bostonskog maratona u ponedeljak je poginulo troje, a ranjeno i povređeno više od 170 ljudi. Među poginulima je i jedan sedmogodišnji dečak. Bezbednosne snage uhvatile su sinoć drugog osumnjičenog, mlađeg brata Carnajev, Džohara, koji ima 19 godina.

Policija ga je pronašla teže ranjenog kako se skriva u jednom čamcu u predgrađu Bostona. Džohar Carnajev trenutno je smešten u jednoj bolnici u Bostonu, a istražitelji čekaju da mu se popravi stanje kako bi mogli da ga ispitaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja